Back

ⓘ Bujqësi - Bujqësia, Teknologjia GIS në bujqësi, Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Kosovës, Komuna e Bërvenicës, Lumas, Berat, Romaja ..
                                               

Bujqësia

Bujqesia ose agrikultura eshte lemi qe merret me studimin e kulturave bujqesore si edhe kafsheve te zbutura me qellim ushqimin e njeriut. Mbjellja e prodhimi i bimeve bujqesore si edhe mbajtja e rritja e kafsheve te zbutura jane edhe dy drejtimet kryesore te bujqesise. Veshtruar nga ana ekonomike, ne historine e njerezimit, bujqesia paraqitet si shkalle e zhvillimit pas futjes ne perdorim te plugut, koses dhe te kafsheve terheqese.

                                               

Teknologjia GIS në bujqësi

GIS eshte sistem integrimi i harduerit dhe softuerit per mbledhjen, perpunimin, menaxhimin dhe ruajtjen te gjitha llojeve te dhenave gjeohapesinore. GIS mundeson shikimin, kuptimin si dhe interpretimin e ketyre te dhenave me ane te hartave, globeve, diagrameve etj. Me zhvillimin e teknologjise edhe sistemi gjeografik i informacionit ka pesuar ndryshime, duke shkuar gjithnje ne kahje te digjitalizimit te informacionit, gje qe lehteson arritjen deri tek te dhenat. Me ane te procesit te digjitalizimit planet dhe hartat gjeodezike paraqiten ne menyre elektronike, duke perdorur ndonje program s ...

                                               

Ministria e Bujqësisë, Pylltarisë dhe Zhvillimit Rural e Kosovës

                                               

Komuna e Bërvenicës

Popullsia aktive e Ballishtit meret me bujqesi, tregti, transport, hotelieri dhe nje pjese e konsiderueshme gjendet ne disa vende te Evropes si ne ; Gjermani, Zvicer, Danimarke, Norvegji, Itali, Austri etj. ekonomia e ketij vend ne koherat me te vjetra eshte mar me bujqesi por ne kohen me te re meret shume lloje biznesesh te mesme dhe te vogla, fshati ne fajal posedon me disa fabrika te dritherave perpunimin e qumeshtit kultivimin e kafshev etj, ku ne keto fabrika jane te punsuar disa banor t ketij vend.

                                               

Lumas (Berat)

Fshati i Lumasit pergjithesisht merret me bujqesi dhe blegtori, por eshte nje qender ku zhvillimi infrastrukturor eshte mjaft i madh dhe i dukshem. Nje pjese e banoreve te fshatit merren me bujqesi ndersa nje pjese edhe me e madhe shkon ne emigrim jashte vendit. Fshati favorizohet nga zonat fushore te cilat jane edhe nen uje dhe japin nje prodhimtari te bollshme per çdo familje qe merret me bujqesi. Pergjithesisht fshati eshte zhvilluar ne saje te ardhurave qe kane sjelle emigrantet te cilet kane investuar ne ambientet e tyre private.

                                               

Romaja

Romaja eshte nje vendbanim ne komunen e Prizrenit, Kosove. Pas vitit 1999 fshati eshte i njohur edhe me emrin Ramaje. Ajo eshte fshat i krahines te Hasit, ne veriperendim te Prizrenit. Ky fshat ka rreth 3000 banore dhe ka nje histori te lashte, ku ne vitet 1970 jane bere zbulime arkeologjike te Dardaneve antik.

                                               

Materia ndotëse

Materiet ndotese te tokes bujqesore jane substancat te cilat shkaktojne ndryshime ne vetite kimike, fizike ose biologjike te tokes qe rezultojne ne dobesimin e potencialit te saj prodhues ose paaftesimin e saj per shfrytezim bujqesor. Ky artikull ne lidhje me biologjine eshte i cunguar. Ndihmoni dhe ju ne permirsimin e tij.

                                               

Qiradhënia e tokës bujqësore

Qiradhenia e tokes bujqesore - Bartja te drejtes ekskluzive te shfrytezimit te tokes bujqesore nga pronari te nje person tjeter ose disa persona per periudhe te caktuar me pagimin e qirase me te drejte per te shfrytezuar token per qellime bujqesore.