Back

ⓘ Blegtori - Raca, blegtori, Mahmutaj, Fshati, Komuna e Zhupës, Rakaj, Nikaragua, Parapërzierjet për kafshë ..
                                               

Raca (blegtori)

Raca eshte nje grup specifik i kafsheve shtepiake qe kane nje pamje homogjene, sjellje homogjene, dhe/ose karakteristika te tjera qe e dallojne ate nga organizmat tjere te se njejtes specie. Racat jane formuar permes izolimit gjenetik dhe pershtatjes natyrore ne mjedis ose seleksionimit racor, apo permes te dyjave. Pavaresisht nga centralizimi i idese se "racave" te bujqesise, blegtorise dhe te mbareshtimit te kafsheve, asnje definicion i vetem i pranuar shkencerisht i termit nuk ekziston. Prandaj, nje race nuk eshte nje klasifikim objektiv ose biologjikisht i verifikuar, por ne vend te ke ...

                                               

Mahmutaj

Sa qe vjen e ma shume plaket popullata. Dhe fatkeqesisht nuk ka shume pasardhes qe ti vizitojne shkollat. Sipas regjistrimit te popullsise se viti 2002, fshati kishte 401 banore nga te cilet 400 ishin Shqiptare dhe 1 Maqedonas.

                                               

Fshati

Fshati apo Katundi sipas fjalorit shpjegues te gjuhes se sotme shqipe, eshte nje qender e vogel banimi, ku njerezit merren kryesisht me bujqesi dhe me blegtori ose qender e vogel ku banojne perkohesisht grupe njerezish qe kryejne nje veprimtari te caktuar. Teresia e banoreve te kesaj qendre njihen si fshatare. Fjala fshat perdoret si emertim per bashkesite lokale qe ndodhen ne periferi, apo me larg qendres urbane te nje qyteti. Ne te kaluaren, me fillimin e komuniteteve te para njerezore, ka filluar edhe krijimi i fshatrave te cilat ne dallim nga format e tjera te vendbanimeve, ishin me te ...

                                               

Komuna e Zhupës

Sipas regjistrimit te vitit 2002 ne komunen e. jetojne 6 000 banore nga te cilet 70% jane turq 15% maqedone mysliman dhe 15% shqipetare. Sipas perkatesise fetare jane 99% myslimane.

                                               

Rakaj

Rakaj eshte nje vendbanim ne komunen e Ferizajt, Kosove. Rakaj gjendet ne jugperendim te komunes se Ferizajit dhe ka rreth 1000 banore. Ne kete fshat kryesisht popullata mirret me blegtori dhe bujqesi.

                                               

Nikaragua

Nikaragua ka shtrirje te gjere ne Ameriken qendrore. Kufizohet me Hondurasin, dhe Kosta Riken. Laget nga deti i Karaibeve oqeani Atlantik dhe ne perendim nga Oqeani paqesor. Nikaragua ka nje vemprimtari sizmike dhe vullkanike te larte. Ajo ndahet ne tri zona gjeografike: fushat dhe vullkanet e bregut Paqesor, relievi qendror fushat e bregut Atlantik. Bie ne sy liqeni Nikaragua. Lumenjte e vegjel krijojne fusha kenetore dhe laguna.

                                               

Parapërzierjet për kafshë

Paraperzierjet jane perzierjet e aditiveve ose perzierjet e nje apo me shume aditiveve me lende qe shfrytezohen si bartes te destinuara per prodhimin e ushqimeve te perbera per kafshe.