Back

ⓘ Artikuj të folur - Gjuha latine, Gjuha norvegjeze, 1928 në film, Fevzije Çamer, Gjuha japoneze, Gjuha frënge ..
                                               

Gjuha latine

Gjuha latine ose latinishtja eshte nje gjuhe e lashte indo-evropiane e cila fillimisht eshte folur ne rajonin romak te quajtur Latium. Kjo gjuhe fitoi rendesi te madhe si gjuha zyrtare e Perandorise Romake. Gjithe gjuhet romake e kane origjinen tek latinishtja dhe fjale me prejardhje nga kjo gjuhe gjenden edhe sot ne gjuhet moderne si anglishtja, italishtja, frengjishtja, spanjishtja, rumanishtja, etj. Mendohet se 80% e fjaleve zyrtare te gjuhes angleze rrjedhin nga gjuha latine. Per me teper qe ne boten perendimore latinishtja vazhdon te jete gjuha nderkombetare ne shkence dhe politike qe ...

                                               

Gjuha norvegjeze

Gjuha Norvegjeze eshte nje gjuhe gjermane e folur kryesisht ne Norvegji, ku eshte gjuha zyrtare. Se bashku me suedishten dhe danishten, Gjuha Norvegjeze formon nje kontinuitet dialektesh te varianteve me pak ose me pak te kuptueshem reciprokisht lokal dhe rajonal. Keto gjuhe skandinave, se bashku me gjuhen Faroese dhe islandeze, si dhe disa gjuhe te zhdukura, perbejne gjuhet gjermane. Gjuha Faroese dhe Islandeze jane te veshtire te kuptueshme reciprokisht me norvegjeze ne formen e tyre te folur, sepse skandinavia kontinentale ka divergjuar prej tyre. Siç percaktohet me ligj dhe me politike ...

                                               

1928 në film

6 korrik – Lights of New York me aktoren Helene Costello eshte leshuar nga Warner Brothers. Ky eshte filmi i pare me "100% te folur", ne te cilin eshte folur nje dialog pergjate filmit. Leshime te perparshme si Don Juan dhe The Jazz Singer kane perdorur kaseta te sinkronizuara me efekte zeri dhe muzike, tek The Jazz Singer ka pasur disa fjali te folura gabimisht nga Al Jolson. 10 nentor – Ne fillim te filmit White Shadows in the South Seas, maskota e Metro-Goldwyn-Mayers Leo the Lion hungerin per here te pare, duke i dhene ze nje nder logove me te njohura amerikane. 6 janar - Komedia e shu ...

                                               

Fevzije Çamer

Fevziye Camer eshte stiliste, modeliste dhe filantrope e njohur shqiptare me origjine nga Çameria e lindur me 23 prill 1939 dhe punon e jeton ne Stamboll Turqi.

                                               

Gjuha japoneze

Gjuha japoneze eshte gjuhe e folur nga me shume se 125 000 persona qe jetojne ne ishullin e Japonise duke perfshire edhe Ryukyus. Gjuha tjeter qe perdoret ne Japoni eshte Ainu, qe tashme flitet vetem nga nje pjese e vogel personash ne Hokaido, por megjithate ajo eshte prape shume e njohur. Japonishtja nuk eshte e lidhur ngushte me ndonje gjuhe tjeter edhe pse mendimi qe ajo ka nje fare lidhje te larget me gjuhen koreane dhe akoma me te larget me gjuhet altaike, nuk perjashtohet si ide. Gjuha japoneze e paster ka dale ne shekullin e VIII. Gjuha japoneze permban shume huazime dhe barbarizma ...

                                               

Gjuha frënge

Gjuha frenge ose frengjishtja eshte nje gjuhe indo-evropiane e familjes se gjuheve romane. Ajo eshte nje gjuhe e folur nga 274 milion foles. Ajo eshte gjuhe zyrtare ne 29 vende si: Franca, Madagaskari, Kameruni, etj. Kjo gjuhe shquhet per delikatesen dhe embelsine me te cilen flitet. Ajo eshte nje nga gjuhet me te folura ne bote. Gjuha frenge shkruhet me shkronja latine. Ajo eshte nje gjuhe indo-evropiane. Frengjishtja ka lidhje me gjuhe si italishtja, spanjishtja etj.