Back

ⓘ Shkencat humane - Shkencat humane, Shkencat natyrore, Shkenca mediale, Humaniora, Fushat e Shkencës dhe Teknologjisë, Anthony Giddens ..
                                               

Shkencat humane

Shkencat humane jane disiplina akademike qe studiojne aspektet e shoqerise dhe kultures njerezore. Ne Rilindje, termi ishte ne kundershtim me hyjnine ndersa i referohej asaj qe tani quhet klasika, zona kryesore e studimit laik ne universitete ne ate kohe. Sot, shkencat humane shpesh jane ne kontrast me shkencat natyrore, dhe nganjehere edhe me shkencat shoqerore, ashtu si edhe me arsimin dhe trajnimin profesional. Shkencat humane ashtu si edhe humanistika perdorin metoda qe jane kryesisht kritike, apo spekulative, si dhe kane nje element te rendesishem historik qe dallohet nga qasjet kryes ...

                                               

Shkencat natyrore

Ne shkence, termi shkencat natyrore lidhet me afrimin natyror te studimit te universit, qe kuptohet me origjinen e ligjeve te natyres. Termi shkenca natyrore perdoret gjithashtu per te ndare ato fusha qe perdorin metoden shkencore per te studiuar natyren nga shkencat shoqerore, qe perdorin metoden shkencore per te studiuar sjelljen dhe shoqerine njerezore ; nga shkencat formale, si matematika dhe logjika, qe perdorin nje metodologji tjeter ; nga shkencat humane.

                                               

Shkenca mediale

Shkenca mediale e njohur edhe si studimet e medias eshte nje disipline dhe fushe studimi qe merret me permbajtjen, historine dhe efektet e mediave te ndryshme; ne veçanti, masmediat. Shkenca mediale mund te mbeshtetet ne traditat si nga shkencat shoqerore ashtu edhe nga shkencat humane, por kryesisht ne disiplinat e saj thelbesore te komunikimit masiv, komunikimit, shkencave te komunikimit dhe studimeve te komunikimit. Studiuesit gjithashtu mund te zhvillojne dhe te perdorin teori dhe metoda nga disiplina duke perfshire studime kulturore, retorike perfshire retoriken dixhitale, filozofi, t ...

                                               

Humaniora

Humanistika ose shkenca humane eshte nje lende shkencore e cila merret me studimin e njeriut si qenie kulturore. Humanistika ose shkenca humane studion aspektet filozofike, biologjike, sociale dhe kulturore te jetes njerezore. Kjo fushe studimore synon te zgjeroje te kuptuarit tone mbi boten njerezore permes nje qasjeje te gjere nderdisiplinore. Ajo perfshin nje game te gjere fushash duke perfshire historine, filozofine, gjenetiken, sociologjine, psikologjine, biologjine evolucionare, biokiminine, neuroshkencat, folkloristiken dhe antropologjine. Ajo eshte studimi dhe interpretimi i pervoj ...

                                               

Fushat e Shkencës dhe Teknologjisë

Fushat e Shkences dhe Teknologjise eshte nje klasifikim i detyrueshem per statistikat e degeve te fushave shkencore dhe teknike, botuar nga OECD ne vitin 2002. Ajo eshte krijuar nga nevoja per te shkembyer te dhena per objektet kerkimore, rezultatet e kerkimit etj. Ajo u rishikua ne vitin 2007 me emrin Fushat e Rishikuara te Shkences dhe Teknologjise.

                                               

Anthony Giddens

Eshte nder sociologet me te spikatur modern, ka shkruar te pakten 34 libra te publikuar ne me shume se 29 gjuhe te huaja. Ne vitin 2007, u radhit i pesti nder autoret me te permendur ne shkencat humane. Vepra e tij e pare, Kapitalizmi dhe Teoria Sociale Moderne Capitalism and Modern Social Theory, eshte rishtypur dhe vazhdon te rishtypet edhe pas me shume se kater dekadash nga botimi i saj me 1971. Libri i tij" Sociologjia” eshte libri baze i lendes se Sociologjise ne shume fakultete shqiptare, duke e bere nje veper te kudogjendur neper bibliotekat studentore. Ne 2007, Giddens u rendit si ...

                                               

Instituti i Shkencave Politike të Saint-Germain-en-Laye

Instituti i Shkencave Politike te Saint-Germain-en-Laye eshte nje shkolle biznesi evropiane me komplekse universitare ne Saint-Germain-en-Laye. Ngritur qe ne vitin 2013. Shkolla eshte e njohur per diplomat e saj ne shkencat politike, administrate, ekonomi, gjeopolitikes, humane dhe shkencave shoqerore.