Back

ⓘ Shëndeti - Shëndeti, mendor, Shëndeti, Shqiptarja.com, riprodhues, publik, Sëmundja ..
                                               

Shëndeti

Kuptimi i shendetit ka evoluar me kalimin e kohes. Ne perputhje me perspektiven biomjekesore, perkufizimet e hershme te shendetit u perqendruan ne temen e aftesise se trupit per te funksionuar; shendeti shihej si nje gjendje e funksionit normal qe mund te prishej here pas here nga semundjet. Nje shembull i nje perkufizimi te tille te shendetit eshte: "nje gjendje e karakterizuar nga integriteti anatomik, fiziologjik dhe psikologjik; aftesi per te kryer role familjare, pune dhe shoqeri te vleresuara personalisht; aftesi per tu marre me stresin fizik, biologjik, psikologjik dhe shoqeror ". P ...

                                               

Shëndeti mendor

Shendeti mendor ose Higjiena mendore eshte niveli i mireqenies psikologjike ose mungesa e semundjes mendore. Me konkretisht eshte gjendja e dikujt qe "funksionon ne nje nivel te kenaqshem te rregullimit emocional dhe te sjelljes". Nga kendveshtrimi i psikologjise pozitive ose te holizmit, shendeti mendor mund te perfshije aftesine e nje individi per te shijuar jeten dhe per te krijuar nje ekuiliber midis aktiviteteve te jetes dhe perpjekjeve per te rritur aftesine psikologjike. Sipas Organizates Boterore te Shendetit, shendeti mendor perfshin "mireqenien subjektive, vete-efikasitetin e per ...

                                               

Shëndeti (Shqiptarja.com)

                                               

Shëndeti riprodhues

Shendeti riprodhues eshte nje gjendje e mireqenies se plote fizike mendore dhe sociale dhe jo vetem mungesa e semundjes apo te qenit i pamundur ne çeshtje qe lidhen me sistemin riprodhues, funksionet dhe procesin e tij. Shendeti riprodhues trajton proceset, funksionet dhe sistemin e riprodhimit ne te gjitha stadet e jetes. Ai nenkupton qe njerezit jane te afte te kene nje jete te pergjegjshme, te kenaqshme dhe te sigurt seksuale dhe se ata kane aftesine per te riprodhuar dhe lirine per te vendosur se kur dhe se sa shpesh ata e bejne nje gje te tille.

                                               

Shëndeti publik

Shendeti publik eshte perkufizuar si "shkenca dhe arti i parandalimit te semundjes", zgjatja dhe permiresimi i cilesise se jetes permes perpjekjeve te organizuara dhe zgjedhjeve te informuara te shoqerise, organizatave, publike dhe private, komuniteteve dhe individeve". Analizimi i percaktuesve te shendetit te nje popullate dhe kercenimet me te cilat perballet eshte baza per shendetin publik. Publiku mund te jete aq i vogel sa nje grusht njerezish ose aq i madh sa nje fshat ose nje qytet i tere; ne rastin e nje pandemie mund te perfshije disa kontinente. Koncepti i shendetit merr parasysh ...

                                               

Sëmundja

Semundja eshte çrregullim i funksioneve trupore, kongenitive, sociale ose shpirterore, i cili e pengon subjektiv kondicionin dhe mireqenien dhe ndikon negativ ne qenie te gjalle. Semundja mund te shikohet si gjendje me procese te çrregulluara biologjike, te cilat dergojne te çrregullimet e funksionit dhe te ndertimit te organizmit.