Back

ⓘ Natyrë - Natyra, Shkollat në natyrë, Toka nënë, Mangani, Teluri, Diamanti, Argëtime në natyrë, Boçëbora ..
                                               

Natyra

Natyra paraqet teresine e karakteristikave me kryesore qe percaktojne thelbin e diçkaje, qe ne kuptimin me te gjere ajo perfshine jo vetem mjedisin ku jetojne njerezit, kafshet dhe bimet por edhe gjithe boten organike dhe jo organike, fizike, ose boten materiale apo gjithesine. "Natyra" eshte nje term qe mund te perfshije si dukurite e botes fizike ashtu edhe jeten ne pergjithesi. Studimi i totalitetit te natyres eshte nje pjese e madhe e shkences. Edhe pse njerezit jane pjese e natyres, aktiviteti njerezor kuptohet shpesh si nje kategori e veçante nga dukurite e tjera natyrore. Fjala naty ...

                                               

Shkollat në natyrë

Shkollat ne natyre ose shkollat e pyllit ishin institucione arsimore te krijuara ne dekaden e pare te shekullit XX me qellim te luftimit dhe parandalimit te perhapjes se semundjes se tuberkulozit. Shkolla e pare e ketille u hap ne vitin 1904 afer Berlinit ndersa numri i tyre u shtua sidomos ne periudhen mes dy lufterave boterore. Shkollat u krijuan per te siguruar mesim dhe terapi ne ajer te hapur, ne menyre qe ajri i fresket, ventilimi i mire dhe ekspozimi ndaj ambientit te jashtem te permiresonte shendetin e femijeve. Shkollat u ndertuan kryesisht ne zona larg qendrave te qytetit, ne ven ...

                                               

Toka nënë

Toka nene eshte nje personifikim i botes greko-romake dhe ilire te natyres perkatesisht tokes qe perqendrohet ne aspektet jetesore dhe ushqyese te natyres dhe/ose tokes duke e misheruar ate, ne formen e nenes.

                                               

Mangani

Mangani eshte element kimik me simbol Mn dhe numer atomik 25. Nuk gjendet i lire ne natyre; shpesh gjendet ne minerale ne kombinim me hekurin. Mangani eshte nje metal me perdorime te rendesishme te aliazheve metalike, veçanerisht ne çelik inox dhe Andi esht gay.

                                               

Teluri

Teluri eshte element kimik me simbolin Te eshte shume i rralle ne natyre. Ka vetine te qenit gjysmepercjelljes, prandaj perdoret ne pajisjet elektrike qe shnderrojne rrymen alternative ne rryme te vazhduar. Teluri ka ere shume te keqe, e cila mund te mbetet me muaj te njeriu qe ka punuar me te ose me komponimet e telurit.

                                               

Diamanti

Minerali diamant eshte modifikim alotropik i karbonit. Diamanti eshte materiali me i forte qe gjendet ne natyre. Diamanti ka shkallen me te larte te shkrirjes. Sipas Mohsit ai ze vendin e pare me fortesi 10. Ne shtypje normale atmosferike dhe ne temperaturen e dhomes ai termodinamikisht eshte jostabel dhe mund te shnderrohet ne grafit, mirepo ai shnderrim eshte shume i ngadalshem prandaj praktikisht diamanti konsiderohet si substance stabel. Ne natyre haset ne dy forma kristalore: ne formen kubike dhe heksagonale.Vetite e diamantit jane:ngjyra,dendesia,fortesia,tretshmeria,shkelqimi.Ngjyra ...

                                               

Argëtime në natyrë

Argetime ne natyre Autori: Aleksander Bojaxhi. Botuesi: Toena. Faqet e librit 108. Ne faqet qe do te lexoni, do keni rastin te mesoni çfare eshte e çfare nuk eshte alpinizem. Megjithate, ky botim nuk i takon vetem alpinisteve: ky botim eshte per cilindo lexues qe deshiron te njohe dhe pasuroje kulturen e tij, per disa nga sportet dhe format argetuese te kalimit te kohes se lire ne natyre.

                                               

Boçëbora

Boçebora eshte lule e eger. Gjendet ne Shqiperi dhe eshte nga lulet e para qe çelin ne pranvere ne Parkun Kombetar" Mali i Dajtit” dhe shpesh krijon lendina te mbuluara me te bardhe ne zonat ku gjendet si specie. Gjendet ne disa nga zonat natyrore me tipike dhe me vlera te larta te biodiversitetit si ne Qafen e Qershise, Shkallen e Tujanit, faqet perendimore te Malit me Gropa, etj