Back

ⓘ Kinematografi - Filmi, Spiro Urumi, Lista e biografive, Petrika Riza, Lazër Filipi, Producenti i filmit ..
                                               

Filmi

Çfare eshte filmi. Filmi eshte nje term qe permban tere fotografite ne levizje si p veçanti apo si fushe ne pergjithesi. Origjina e fjales vjen nga materiali qe perdoret per te regjistruar dhe treguar ato, i cili quhet film fotografik. Sipas institutit QKK te Republikes se Shqiperise, perkufizimi per filmi eshte berae me ligj i cili thote se "F lm quhet prodhimi audiovizual qe permban nje sasi planesh filmik te nderlidhura, te shoqeruara me ze apo jo, te cilat krijojne efektin e levizjes, duke pasur nje harmoni unikale ndermjet formes dhe permbajtjes". Filmat prodhohen duke regjistruar ose ...

                                               

Spiro Urumi

Spiro Urumi ishte nje aktor i Teatrit" Aleksander Moisiu” te qytetit te Durresit. Ka interpretuar ne dhjetera role ne teater dhe ne kinematografi. Ka qene volejbollist me skuadren e" Teutes”. Per meritat e tij artistike Spiro Urumi eshte nderuar me titullin "Artist i Merituar".

                                               

Lista e biografive

Personalitete shqiptare Lista e rapsodeve Lista e kengetareve te muzikes popullore Lista e dramaturgeve shqiptare Lista e kengetareve Diaspora Shqiptare Sportistet shqiptar Lista e shqiptareve ne luften e Spanjes Liste e sportisteve shqiptar Personalitete nga antika dhe mesjeta Personalitete greke Personalitete romake Personalitete amerikane Personalitete gjermane

                                               

Petrika Riza

Petrika Riza, eshte nje aktor shqiptar i famshem. Fillon jeten e tij profesionale qe ne moshe te re, ne vitin 1964, duke u aktivizuar ne trupen amatore te Teatrit te Korçes. Me pas do te behet aktor profesionist ne Teatrin" Andon Z. Çajupi” te po ketij qyteti. Te shumta jane rolet e tij si ne Teater ashtu edhe ne Kinematografi. Interpretimi i tij i pare ne kinematografi do te jete ne rolin e brigadierit te repartit te saldatoreve ne filmin "Montatorja", ne vitin 1970. Me tej do te vazhdonin me se 20 interpretime ne filma artistike dhe televizive. Ne vitin 2007, ne spektaklin e titulluar "P ...

                                               

Lazër Filipi

Shperthimi -1974 Ky artikull ne lidhje me nje aktor eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                               

Producenti i filmit

Producent filmi apo Prodhues i vepres filmike eshte nje person qe e mbikeqyr filmin, ai eshte keshtu edhe kye pergjegjesi i materialit te filmit. Sipas ligjit shqiptar Republika e Shqiperise" Producent i nje vepre filmike” eshte nje person ose grup personash fizike ose juridike, vendas apo te huaj, qe organizon e mbeshtet ekonomikisht dhe merr pergjegjesine per realizimin e vepres filmike me ose pa fond buxhetor. Ai gezon te drejten e shfrytezimit ekonomik mbi vepren filmike te realizuar. Ketu perjashtohen personat juridike publike, te cilet nuk ndjekin qellime fitimprures.