Back

ⓘ Fe - Santa Fe County, New Mexico, Santa Fe, Granada, Santa Fe del Penedès, Panamaja, Judaizmi, Babizmi, Falun Dafa, Manitu ..
                                               

Santa Fe County (New Mexico)

                                               

Santa Fe

Santa Fe eshte kryeqyteti i shtetit amerikan te New Mexico. Ai eshte qyteti i katert me i madh ne shtet dhe eshte qendra e qarkut Santa Fe. Santa Fe kishte nje popullsi prej 67.947 banoresh ne regjistrimin e vitit 2010. Emri i plote i qytetit, kur u themelua ishte La Villa Real de la Santa Fe de San Francisco de Asis.

                                               

Santa Fe, Granada

Santa Fe, Granada eshte nje komune ne Spanje, e vendosur ne qarkun Vega de Granada, te provinces Granada, ne Andalusia. Santa Fe, Granada ka 15430 banore, dhe perfshine nje siperfaqe prej 38.2 km 2.

                                               

Santa Fe del Penedès

                                               

Panamaja

Panamaja eshte shteti me jugor i Amerikes se Mesme. Vendi perfshin rripin tokesor i cili lidh Ameriken Veriore me Ameriken Jugore. Panamaja kufizohet ne perendim me Kosta Riken, dhe me Kolumbine ne lindje. Ne anen jugore ka dalje ne oqeanin Paqesor, ndersa ne veri ka dalje ne detin e Karibeve. Panamaja ka pozite shume te pershtatshme gjeografike. Poziten e pershtatshme gjeografike ia mundeson kanali i Panamase.

                                               

Judaizmi

Judaizmi, Çifutlleku ose Jehudizmi eshte feja e popullsise hebre. Eshte nje fe Abrahamike e lashte monoteiste qe ka Torahun si tekst themelues, qe eshte pjese e nje teksti me te gjere te quajtur Tanak ose Bibla hebre dhe burime gojore shtese si Midrash dhe Talmud. Perfshin religjionin, filozofine dhe kulturen e popullit hebre. Sipas hebrenjve tradicionale, Judaizmi pandehet te jete shprehi e beselidhjes qe Zoti beri me Bijte e Izraelit. Me rreth 15 milione besimtare siç u njoftua nga statistikat e vitit 2006, perben fene e dhjette me te madhe ne bote. Eshte nje nga besimet e para monoteist ...

                                               

Babizmi

Babizmi eshte levizja fetare e ndjekur nga babistet. Kjo levizje lindi ne Persi ne vitet 1844-1852, nga Siyyid `Alí-Muhammad di Shiraz, i cili kishte titullin Báb, ose Porte. Ndryshe nga levizje te tjera islamike babizmi u nda nga Islami per ti dhene jete nje sistemi fetar te pavarur. Qe ne origjine babizmi u luftua dhe persekutua nga kleri islamik dhe nga autoritetet vendore persiane, dhe qe paraardhesi i fese bahai.

Falun Dafa
                                               

Falun Dafa

Falun Gong eshte nje forme e lashte qigongu, nje praktike e permiresimit te trupit dhe mendjes nepermjet ushtrimeve speciale dhe meditimit. Si tai chi, qigong eshte pjese e rendesishme e jetes se shume njerezve qe banojne ne Azi; pothuajse çdo park kinez mbushet plot me njerez ne agim qe praktikojne keto arte.

Manitu
                                               

Manitu

Manitu tek shumica e fiseve lindore Algonkin qe jetojne ne Ameriken Veriore eshte emri i gjitha gjerave dhe shfaqjeve natyrore. Kjo gjallese nuk eshte njerezore por e brendshme dhe paksa e njerezuar. Krahasimi i kesaj fuqie me qenjen me te larte ka filluar pas ardhjes se krishtimit moneteiste ne kete hapesire.