Back

ⓘ Enciklopedistika - Enciklopedistika, Thesaurusi, Glosari, Fjalori enciklopedik, Enciklopedizmi, Terminologjia ..
                                               

Enciklopedistika

Enciklopedistika e njohur edhe si enciklopedika, eshte nje shkence e cila merret me studimin e veprave te enciklopedise, zhvillimin, organizimin dhe ligjshmerine e vepres enciklopedike. Gjithashtu eshte nje aktivitet profesional qe merret me krijimin e ketyre veprave.

                                               

Thesaurusi

Thesaurusi ne kuptim te pergjithshem, eshte nje veper reference e cila rendit fjalet e grupuara se bashku sipas ngjashmerise se kuptimit, per ndryshim nga fjalori, i cili siguron perkufizime per fjalet dhe ne pergjithesi i rendit ato ne renditje alfabetike. Ka edhe perkufizime te tilla sipas te cilave thesaurusi eshte nje lloj i fjalorit terminologjik qe permban emra te percaktuar sistematikisht te nje fushe te caktuar shkencore si baze e çdo disipline shkencore. Ne menyre qe te jene te dobishem, duhet te kete marredhenie te caktuara paradigmatike dhe marredhenie ekuivalente midis njesive ...

                                               

Glosari

Glosari i njohur gjithashtu edhe si klavis ose fjalor eshte nje liste alfabetike e termave ne nje fushe te veçante te njohurive me percaktimet per ato terma. Tradicionalisht, nje glosar eshte paraqitur ne fund te nje libri duke perfshire terma brenda ketij libri qe jane ose te prezantuar rishtas, te pazakonte, ose te specializuar. Ndersa glosaret me se shpeshti shoqerohen me libra jofiksion, ne disa raste, romanet e trilluara mund te vijne me nje fjalor per terma me pak te njohur ose te panjohur. Nje glosar dygjuhesh eshte nje liste termash ne nje gjuhe te percaktuar ne nje gjuhe te dyte o ...

                                               

Fjalori enciklopedik

Fjalori enciklopedik zakonisht eshte nje liber i cili perfshin nje varg termash e perkufizimesh te shkurtra, te rregulluara dhe te renditura ne menyre alfabetike me nje shqyrtim te nje game te gjere temash. Fjaloret enciklopedike mund te jene te pergjithshem, qe permbajne artikuj mbi tema ne shume fusha te ndryshme; ose mund te jene fjalore te specializuar ne nje fushe te veçante, siç eshte arti, biografia, ligji, mjekesia ose filozofia. Ata gjithashtu mund te organizohen rreth nje perspektive te veçante akademike, kulturore, etnike ose kombetare. Historikisht, termi eshte perdorur per tiu ...

                                               

Enciklopedizmi

Enciklopedizmi eshte nje perspektive qe synon te perfshije nje game te gjere njohurish ne nje veper te vetme. Termi mbulon enciklopedite dhe zhanret ne te cilat gjitheperfshirja eshte nje tipar themelor. Fjala enciklopedi eshte nje latinizim i fjales greke enkýklios paideía, qe do te thote gjithearsimim. Enciklopedia eshte nje nga ndikimet e pakta pergjithesuese ne nje bote te sterspecializuar. Sipas Lewis Shore, redaktor i Encyclopedia Colliers "ajo sherben per te kujtuar se dituria ka unitet", kurse sipas shkrimtarit britanik HG Wells, ajo nuk duhet te jete "nje misherim, por perqendrim, ...

                                               

Terminologjia

Terminologjia paraqet teresine e termave te nje fushe te shkences, te teknikes, te artit, te jetes shoqerore etj.; teresia e termave te nje gjuhe. Vete fjala terminologji eshte nje fjale e pergjithshme per grupin e fjaleve ose kuptimeve te specializuara qe lidhen me nje fushe te veçante, dhe gjithashtu studimin e termave te tille dhe perdorimin e tyre, e njohur kjo si shkence e terminologjise. Termat jane fjale dhe fjale te perbera ose shprehje shume-fjaleshe qe ne kontekste specifike u jepen kuptime specifike - e ku keto mund te devijojne nga kuptimet qe te njejtat fjale kane ne kontekste ...