Back

ⓘ 266. Mbi vitin 266. Viti 266 CCLXVI ishte nje vit i zakonshem duke filluar te henen lidhje do te shfaq kalendarin e plote te kalendarit Julian. Ne ate kohe, ai ..
266
                                     

ⓘ 266

Mbi vitin 266.

Viti 266 CCLXVI ishte nje vit i zakonshem duke filluar te henen lidhje do te shfaq kalendarin e plote te kalendarit Julian. Ne ate kohe, ai ishte i njohur si Viti i konsullit te Gallienus dhe Sabinillus. Emertimi 266 per kete vit ka qene perdorur qe nga periudha e hershme mesjetare, kur era kalendari Anno Domini u be metoda mbizoteruese ne Evrope per vite me rradhe emertimin.

                                     

1. Ngjarje

  • Perandoria Romake

Odaenathus -Mbreti i Palmira pushton Persine per te pushtuar kryeqytetin, Ctesiphon, dhe dy here me vjen aq sa muret e kryeqytetit persian, por nuk arrin te marre ate. Pas fitoreve te tij ne Lindje e ai e shpall veten me titullin "mbret i mbreterve".

  • Irlande

Sundimi i Larte Mbreti Cormac merr funddata e perafert.