Back

ⓘ Astati eshte nje element kimik radioaktiv me simbolin At dhe numri atomik 85. Ajo eshte e rende halogjen njohur. Astati eshte prodhuar nga prishja radioaktive n ..
Astati
                                     

ⓘ Astati

Astati eshte nje element kimik radioaktiv me simbolin At dhe numri atomik 85. Ajo eshte e rende halogjen njohur. Astati eshte prodhuar nga prishja radioaktive ne natyre, por per shkak te jetes se saj te shkurter gjysme ajo eshte gjetur vetem ne sasi te minute. Astati u prodhua se pari nga Dale R. Corson, Kenneth Ross MacKenzie, dhe Emilio Segre ne 1940. Tre viteve te kaluara para se gjurmet e astatine jane gjetur edhe ne minerale natyrale. Deri kohet e fundit shumica e karakteristikave fiziko-kimike te astatine ishin te nxirren nga krahasimi me elemente te tjera. Disa Izotopet astatine kane qene perdorur si alfa-grimce emitters ne shkence, dhe aplikacionet mjekesore per-211 astatine jane testuar. Astati aktualisht eshte element grupet e vetme natyrale, me pak se 30 gram vleresohet te jene te permbajtura ne koren e Tokes gjithe se.

                                     
  • Ky grup përbehet nga këto elemente : Fluori Klori Bromi Jodi Astati Etimologjia e emrit vjen nga fakti qe mund te krijojnë kripëra me metalet. Ne shtresën
  • Ky grup përbehet nga këto elemente : Fluori Klori Bromi Jodi Astati Etimologjia e emrit vjen nga fakti qe mund te krijojnë kripëra me metalet. Ne shtresën
  • 74, 92159 g mol 5, 72 kg l 613  C 613 sublimuar C 1250 Albertus Magnus Astati At 85 209, 9871 g mol 302  C 337  C 1940 Corson dhe MacKenzie Azoti N 7 14