Back

ⓘ Shkolla e shqiptarëve në Venedik. Scuola degli albanesi, e themeluar ne Venedik, nga te merguarit shqiptare te atyshem rreth viteve 1500-1504. Kjo shkolle ishte ..
                                               

Martin Segoni

Martin Segoni ishte nje shkrimtar, humanist dhe peshkop i shquar katolik i Ulqinit. Segoni jetoi ne shekullin XV ndersa ishte me prejardhje nga Artana e Kosoves.

                                               

Mehmet Fatihu

Mehmeti II, i njohur si Mehmet Fatihu, ishte nje poet dhe sulltan i Perandorise Osmane, i cili sundoi per here te pare perandorine per nje kohe te shkurter nga gushti i v. 1444 deri ne shtator te v. 1446, dhe me vone nga shkurti i v. 1451 deri ne maj te v. 1481. Sulltan Mehmed Fatihu kishte edhe myzhden profetike qe e ndiqte nga pas per çeshtjen e çlirimit te Kostandinopojes, duke e nxitur ate ne çlirimin e saj perfundimtar. Ne moshen 21-vjeçare, ai pushtoi Kostandinopojen dhe solli fundin e Perandorise Romake te Lindjes. Mehmeti ishte shkaku kryesor per konvertimin e shqiptareve arberorev ...

                                               

Valdanosi

Gjiri i Valdanosit eshte nje gjir i cili gjendet ne largesi prej 4 miljesh nautike ne veri-perendim te Ulqinit, midis Mavrianit dhe Mendres, ne forme patkoi te ngushte. Kepat e tij qe e mbrojne leshohen pingul dhe fundosen thelle ne det, kurse plazhi eshte zallishte, e perbere nga guret me diameter 1-20 cm. Eshte i gjate 600 m, kurse i gjere mesatarisht 20 m. Per ndryshim nga gjiret e tjere, ky eshte i mbrojtur nga ererat e jugut te veriut dhe shpeshhere, ne kohe shtrengate ka sherbyer per strehimin e anijeve. Ne Valdanos arrihet neper det dhe neper toke. Te dy rruget jane interesante dhe ...

Shkolla e shqiptarëve në Venedik
                                     

ⓘ Shkolla e shqiptarëve në Venedik

Scuola degli albanesi, e themeluar ne Venedik, nga te merguarit shqiptare te atyshem rreth viteve 1500-1504. Kjo shkolle ishte kryesisht shkolle zejesh, por aty jepeshin dhe njohuri te ndryshme.

Prane shkolles funksiononte internati. Shkolla frekuentohej nga femijet e familjeve shqiptare te merguara dhe te vendosura ne Venedik dhe ne Istria. Si tekste mesimi jane perdorur edhe veprat e dy humanisteve shqiptare Marin Beçikemi dhe Marin Barleti. I pari ka qene dhe mesues ne kete shkolle. Ndersa shkolla e shqiptareve, me vlera historike ne fushen e artit, u ndertua me kontributet e bashkevellazerise te merguarve shqiptare te Venedikut, e cila ishte mjaft e organizuar ne ate kohe. Perveç humanisteve qe permendem me lart, ne kete bashkevellazeri benin pjese edhe humaniste te tjere si Viktor Karpaçi 1455-1525, Mark Bazaiti 1460-1530 dhe Nikolle Leonik Tomeu 1456-1531.

Viktor Karpaçi punoi si arkitekt dhe skulptor i nderteses te Shkolles se Shqiptareve. Ai stolisi fasadat e saj me basorilieve qe paraqesin aspekte te luftes se popullit shqiptar per liri, gjurmet te cilave kane egzistuar deri vone qe mund te jene ende edhe sot e kesaj dite. Shkolla e shqiptareve e cila u ngrit per nevojat te mergimtareve tane ne Republiken e Venedikut, gjate kohes se veprimtarise se vet prej vitit 1442 deri ne fund te shekullit XVIII, jo vetem qe luajti nje rol te rendesishem ne ngitjen e kuadrove nga me te ndryshmet, por ajo eshte shquar edhe nga vlerat artistike qe zoteronte godina e saj. Merita te medha ne kete aspekt ka pasur Viktor Karpaçi, nje piktor shqiptar nga rrethi i Korçes, i cili pa dyshim qe njeri nder artistet me te shquar te Rilindjes Evropiane. Nen mbikeqyrjen e tij eshte ngritur shkolla dhe jane dekoruar ballina dhe pjesa e mbrendshme e shkolles se shqiptareve gjate kapercyellit te shekullit XV dhe fillimit te shekullit XVI. Vend te veçante ne opusin shume te pasur te tij zene pikturat qe i beri per shkollen e bashkevellezerve te tij te cilat ruhen ne muzet me te medha te botes.

Si shkolle e shek.XVI, ”Scuola dela albanezi”, perveç rendesise historike dhe artistike, ka dhe rendesi pedagogjike. Mbajtja me kembe e saj per shume kohe, deshmon se shqiptaret e merguar duke perbere nje tersi dhe duke qene te organizuar, jo vetem qe ndienin nevojen e hapjes se nje institucioni per edukimin e femijeve te tyre, por edhe se trashegonin njefare tradite, se kishin forca ekonomike, organizative dhe kulturore per ta mbajtur ate. Ajo, gjithashtu, ka vlere te veçante ne drejtim te nivelit te zhvillimit te arsimit profesional te asaj kohe.

                                     

1. Burimi

 • Bruno Dudan, I commerci veneziani in Albania e gli Albanesi a Venezia, Officine grafiche Carlo Ferrari, 1940.
 • AA.VV., Venezia, serie Guide dItalia Guida rossa, Touring Club Italiano, Milano 1985 ISBN 978-88-365-0006-2
 • Fq 70-72, Venetian Narrative Painting in the Age of Carpaccio, Patricia Fortini Brown, Yale University Press, New Haven and London, Peggy Guggenheim Museum Collection in Venice -
 • Brunehilde Imhaus, Le minoranze orientali a Venezia, 1300-1510, Roma 1997.
 • Lucia Nadin Bassani, Migrazioni e integrazione: il caso degli Albanesi a Venezia 1479-1552, Bulzoni, Roma 2008.
                                     
 • predispozitat e nevojshme për zhvillimin maksimal të personalitetit. Pedagogjia Shtëpia e Gëzimit Humanizmi dhe Renesansa Shkolla e shqiptarëve në Venedik Zilli
 • nella lingua loro chiamato Scander beg, cioe Alesandro Magno Shkolla e shqiptarëve në Venedik a b c Zgodovinski časopis, Vol. 54. Zgodovinsko društvo za
 • një shenjt asket në fillimet e Kristianizmit. Në fakt ka lindur në një periudhë shumë aktive. Skënderbeu heroi kombëtar i shqiptarëve kishte ndërruar
 • e Tivarit ishin dërguar në Venedik ku ishin punësuar duke u inkuadruar me pagesë në ushtrinë e këtij vendi. Shumë individë e ndërruan fenë duke pranuar
 • Fetë më të praktikuara në trevat shqiptare janë Islami dhe Krishterimi, ndërkohë një pjesë e shqiptarëve nuk kanë besim fetar. Krishterimi është apostolik
 • 2008 56. Shkolla Arbërore në Venedik dhe piktori Viktor Karpaçi, in: Vjetar i Arkivit të Kosovës, XXXIX - XL, Prishtinë 2008 57. Kalaja e Shasit, in:
 • plota civis Në Raguzë, Venedik ose në Rimini e Rekanati Markë shqiptarët organizoheshin në shoqëri fetaro - kulturore, të quajtura shkolla ose vëllazëri