Back

ⓘ Secure Shell or SSH eshte protokoll i rrjetes qe i lejon te dhenave qe do te shkembehen duke perdorur nje kanal te sigurt ne mes dy pajisjeve ne rrjet. Te dy ve ..
                                     

ⓘ Secure Shell

Secure Shell or SSH eshte protokoll i rrjetes qe i lejon te dhenave qe do te shkembehen duke perdorur nje kanal te sigurt ne mes dy pajisjeve ne rrjet. Te dy versionet e medha te protokollit jane te referuara si SSH1 ose SSH-1 dhe SSH2 ose SSH-2. Perdorur kryesisht per Linux dhe Unix sistemet baze per te hyre ne shell account, SSH ishte projektuar si nje zevendesim per Telnet dhe te tjera insecure remote shells, te cilat dergojne informacion, sidomos passwords, ne plaintext, i ben ato te ndjeshem ndaj packet analysis. Enkriptimet e perdorura nga SSH ka per qellim te siguroje fshehtesine dhe integritetin te dhenave mbi nje rrjet te pasigurta, te tilla si Internet.

                                     

1. Perkufizimi

SSH eshte perdorur zakonisht per te hyr ne nje makine ne distance dhe te ekzekutoje komandat, por ajo gjithashtu mbeshtet tunneling protokoll, Port forwarding port TCP dhe UDP dhe X11 lidhje, SSH perdor modelin klient-server.

Lista e porteve te njohur, porti 22 ka qene caktuar per te kontaktuar me serverat e SSH.

Nje program klient SSH perdoret zakonisht per krijimin e lidhjeve te nje kompjuteri me lidhje te larget. Te dyja jane zakonisht te pranishme ne shumicen e sistemeve operative moderne, duke perfshire edhe Mac OS X, Linux, FreeBSD, sistemit operativ Solaris dhe OpenVMS. softuerin e regjistruar, versionet freeware dhe Open-source software te niveleve te ndryshme te kompleksitetit dhe te teresise ekzistojne.

                                     

1.1. Perkufizimi File transfer protocols duke perdorur SSH

Ka mekanizma te shumta per transferimin e file duke perdorur protokollet Secure Shell.

  • SSH File Transfer Protocol SFTP, nje alternative me e sigurt per File Transfer Protocol, nuk duhet te ngaterrohet me FTP mbi SSH
  • Files transferuar mbi protokollin shell FISH AKA, te leshuar ne vitin 1998, qe evoluan nga shell komandat e Unix mbi SSH
  • Secure Copy SCP, e cila ka evoluar nga RCP Unix protokoll mbi SSH

IETF Standardet nuk jane zhvilluar per keto protokolle. Nje seri e draftuar e IETF eshte krijuar per SFTP por qe nga viti 2006 ata kane bere zvarritur per shkak te polemikes qe SFTP eshte ne fakt nje sistem file.

                                     
  • Network Management Protocol SNTP, Simple Network Time Protocol SSH, Secure Shell SSMS, Secure SMS Messaging Protocol RDP, Remote Desktop Protocol TCAP, Transaction
  • njohuri mbi urdhëresat e sistemit operues të llogaritësit përkatës. SSH Secure Shell është një variant i Telenet - it, dallimi qëndron në faktin se me SSH