Back

ⓘ Libra suedeze ..
                                               

Baba (dramë)

Drama Baba e Strindbergut e perfundoi shkrimtari 1887. Kjo drame psikologjike thyhet personazhi kryesor nga dyshimi qe nuk eshte babi biologjike i femijen te vet. Ne keto ngjarje e librit, qe mund te thuhet se eshte nje pasqyre te pashprese e brendshme e kryeprotagonistit, pershkruan bashkeshortja Laura si forca qe qendronte pas çmenduria e mashkullit. Libri ka teme antike si fati tragjik sapo ka teoria psikologjike dhe naturalistike bashkekohore.

                                               

Banorët e Hemsës

Banoret e Hemses, ne gjuhen suedeze do te thote Hemsöborna, roman nga autorit suedez August Strindberg. Botimi datohet ne vitin 1887. Vepruesi Carlsson hyj ne pune ne nje ferme ne arkipelag. Ai zhvilloj bujqesine dhe martohet me pronaren, vejushen Flod. Historia i jap fund kur Carlsson gajte luftes me rrethinen hedh poshte. Tregimi marr me sakte nje forme nga nje drame ne drejtim te naturalizimit-darwinizimit per nje mbijetuari i forte. Per shkak te pershkrim i gjalle natyrore midis te tjerash kjo veper eshte nje nga me te dashur nga njerezit suedez.

                                               

Biri i një shërbëtores

Biri i nje sherbetores eshte nje seri romanesh autobiografik ne pese pjese nga shkrimtari suedez August Strindberg. Pjeset te katera doli ne botim 1886-1887 dhe flet per nje person me emerin Gjon dhe zhvillimin e jetes te tij me kujtime te zymte nga femijeria dhe ne fillimin e shkollimit. Sa me afer ne kohen e vet tregimtari vjen aq me shume perputhet personazhi kryesor me ato te vete. Me saktesi te eger dhe me veteanalize energjike shkrimtari e egzaminoj veten. Tregimi behet njekohesisht nje pershkrim i hollesishem per te kaluar dhe bashkekohen nga klasen e poshte shoqerore dhe gjithashtu ...

                                               

Inferno (libër)

Inferno eshte nje veper proze nga August Strindberg qe shkruajti ne frengjisht dhe u botua ne nje perkthim ne gjuhen suedeze 1897. Me librin Strindbergu synoj sa sinqerisht qe eshte e mundur, me metoda letrare dhe dokumentare, me pershkrua krizen psikike te tij 1894-96. Vepera eshte epokale ne shpjegim te perjetime shpirterore dhe me sa duket loja i rendesishem te rastesise ne nje bote ne renie per personazhin kryesor, qe vetem eshte mbajtur bashke permes zbatime e struktura metafizike dhe sisteme fetare.

                                               

Një lojë endërr

Nje loje enderr, nje drame e Strindbergut. Shkrimtari e shkruajti dramen 1902 dhe u shfaq ne teater 1907. Drama perbejne nje per disa tabolja te shkurter qe nuk jane lidhur me nje intrige por me nje teme e veçante, pikerisht per vuajtjen e njerezimit. Personazhi kryesor eshte bija i perendise Indra, qe shkoi drejt tokes per te shikuar qysh njerezit jetojne dhe kudo ne vend ndesh dhembje dhe enderra te deshtuara. Gjithe drama perfundon me nje misterioze aziatike, ku kuptohet dhimbja si i dobishem dhe vdekja si çlirimtare. Pjeset jane pasua nga, si shkrimtari vete ka thene, konfuza e enderre ...

                                               

Rrëfimi i një budallai

Rrefimi i nje budallai eshte nje roman nga August Strindberg qe e shkruajti ne gjuhen franceze dhe se pari doli nga botimi ne vitin 1885 ne France me titullin Plaidoyer dun fou. I perkthyer ne gjuhen suedeze romani botohet se pari ne vitin 1914. Romani u perkthy perseri ne vitin 1976 pasi doreshkrimi origjinal u rigjet. Romani eshte nje autobiografi letrare qe bazohet ne nje pershkrim te tij ne martesen fatkeqe me Siri von Essen. Ne kohen kur libri u shkrua Strindbergu u deklarua i semure nga nje mjek zviceran. Me kete apologji deshiron shkrimtari te jep nje pasqyre per martesen dhe veprim ...