Back

ⓘ Gjitarë ..
                                               

Ailuridae

Ailuridae eshte nje familje ne rendin e gjitareve Karnivora. Familja perbehet nga panda e kuqe dhe te afermit e saj te zhdukur. Georges Cuvier per here te pare e pershkroi Ailurusin se i perkiste familjes se rakuneve ne 1825; ky klasifikim ka qene i diskutueshem qe nga ajo kohe. Ajo u klasifikua ne familjen e rakunit per shkak te ngjashmerive morfologjike te kokes, bishtit me unaza me ngjyra dhe karakteristikave te tjera morfologjike dhe ekologjike. Diku me vone, ajo iu caktua familjes se ariut. Studimet molekulare kane treguar se, si nje specie te lashta ne menyre te Karnivora, panda e ku ...

                                               

Alcelafinët

Nenfamilja Alcelafinae i familjes Bovidae permban antilopat afrikane, alcefet, bonteboket, dhe disa lloje te ngjashme. Ne varesi te klasifikimit, ka 6-10 lloje te vendosura ne kater gjini, megjithese Beatragus ndonjehere konsiderohet nje nengjini e Damaliscus. Nenfamilja Alcelafinae Hirola, Beatragus hunteri Gjinia Beatragus Topi bregdetar, D. lunatus topi Gjinia Damaliscus Topi, D. lunatus jimela Korrigumi, D. lunatus korrigum Tsesebi, D. lunatus Bonteboku, D. pygargus Bonteboku nenlloji, D. p. pygargus Blesboku, D. p. phillipsi Tsesebi i Bangveulusit, D. superstes Alcefi i Lelvelit, A. b ...

                                               

Antilokapridët

Antilokapridae eshte nje familje e dythundrakeve endemike ne Ameriken Veriore. Te aferit e tyre me te ngushte jane girafidet, te cilet sebashku ata perbejne superfamiljen Girafoidea. Vetem nje lloji, pronghorn, qe jeton sot; te gjithe anetaret e tjere te familjes jane zhdukur. Pronghorni i gjalle eshte nje gjitar i vogel ripertypes qe ngjan me nje antilope. Ne shumicen e aspekteve, antilokapridet ngjajne me ripertypes te tjere. Ata kane nje lugth te nderlikuar, me kater pjese, per te tretur lende te ashper bimore, thundra me keratine dhe brire te vegjel si pirunj. Briret e tyre ngjasojne m ...

                                               

Antilopat e vërteta

Antilopinae eshte nje nenfamilje qe ndodhet mbrenda familjes Bovidae.Gazelat, antilopa e zeze aziatike, gerenuket, dibatage, dhe gazelat e Azise Qendrore jane shpesh te referuara si "antilopat vertete", dhe zakonisht klasifikohen si te vetmit perfaqesues te Antilopinae. Antilopat e verteta ndodhen ne pjesen me te madhe te Afrikes dhe Azise, me perqendrimin me te larte te llojeve qe ndodhen ne Afriken Lindore ne Sudan, Eritrea, Etiopi, Somali, Kenia dhe Tanzani. Antilopa saiga dhe tibetiane bejne pjese tek antilopat e verteta dhe dhite, por shpesh vendosen ne nenfamiljen e tyre, Saiginae. K ...

                                               

Ariu i shpellës

Ariu i Shpelles ishte nje specie ariu qe jetonte ne Evrope dhe Azi gjate epokes se akullnajave dhe u zhduk rreth 24.000 vjet me pare, gjate fundit e epokes se akullnajave. Si fjala "shpella" dhe emri shkencor spelaeus jane perdorur per shkak te fosileve te kesaj specie te cilet i jane gjetur kryesisht ne shpella. Kjo pasqyron pikepamjet e eksperteve se arinjte e shpellave mund te ken jetuar me te vertet ne shpella

                                               

Ariu me hunde te shtypur

Ariu hund shtypur ose ariu fytyr shkurter Arctodus spp. eshte nje i ari i zhdukur qe banonte ne Ameriken e Veriut gjate epoka se akullnajave nga rreth 1.8 Mya deri 11.000 vjet me pare. Ishte ariu me i zakonshem i Amerikes se Veriut dhe ishte me i bollshem ne Kaliforni. Ka dy lloje te njohura: Arctodus pristinus dhe Arctodus simus, me kete te fundit konsiderohet te jete nje nga mishngrenesit me te medhenj tokesor te gjitareve qe ka ekzistuar ndonjehere. Eshte hipotizuar se zhdukja e tyre perkon me Dryasin e Ri periudha e ftohjes globale duke filluar rreth 10.900 pes.

Kamelini
                                               

Kamelini

Kamelini eshte nje fis me barngrenes tokesore ne familjen Kamelidae, endemike ne Azi, Ameriken Veriore dhe Afrike nga Eoceni i Vone deri ne ditet e sotme. Ai perfshin gjinine e gjalle Camelus si gjini tipi. Te pakten nje gjini, Eulamaops, arriti ne Ameriken Jugore.