Back

ⓘ Kafshë parahistorik ..
                                               

Dinozauri

Dinozauret ishin zvarranike, te deges Dinosauria. Dinosauret ishin "Gjigandet e Tokes" te cilet dominuan ekosistemet tokesore ne nje periudhe prej rreth 160 milion vjetesh, deri ne fund te periudhes se shkumesit, dinozauret u zhduken ne periudhen e shkumesit - terciar. Rreth 10.000 specie te shpendeve jane te klasifikuara si dinozaure. Ne gjysmen e pare te shekullit XX pjesa me e madhe e komunitetit shkencor dinte shume pak mbi dinozauret. Shumica e kerkimeve u filluan nga vitet 1970. Arsyeja e zhdukjes se Dinosureve eshte se para 173 miliona vjetesh nje meteor i quajtur "Galafurious" godi ...

                                               

Tiranozauri

Tiranozauri nga Greqishtja τυραννος dhe σαυρος, ishte nje lloj dinozauri teropod. Specia Tyrannosaurus rex, gjeresisht i njohur si T. rex, eshte mjaft i njohur nderkombetarisht. Jetonte ne territoret e sotme perendimore te Amerikes Veriore, ne nje game me te gjere se tyrannosauridet e tjere. Fosilet jane gjetur ne nje game te gjere formacionesh shkembore te cilat datojne qe nga tre milion vitet e fundit te Periudhes Kretake, afersisht 68 deri 65 milion vjet me pare. Si tyrannosauridet e tjere, Tyrannosaurus ishte mishngrenes me dy kembe me nje kafke te madhe qe balancohej nga bishti i gjat ...