Back

ⓘ Hesiodi. Ἡσίοδος, ishte i autor veprave antike te filozofise qe me vone nga shume shkencetare merren si pikenisje e punes se tyre. Hesiodi greqisht: Hesiodos, Ἡ ..
                                               

Punë dhe ditë

Erga kai hemerai eshte veper e poetit Hesiodi. Kjo eshte vepra me e persosur e tij dhe ne te jepen kryesisht udhezime per bujqesine, per menyrat e punimit te tokes dhe nje kalendar per bujqit. Ai ne kete veper thekson se toka duhet punuar ne kohe te pershtatshme. Po keshtu, Hesiodi pershkruan e nje realizem marredheniet shoqerore te kohes se tij dhe luften e fuqizimit te aristokracise fisnore. Ne kete poeme gjejme te dhena te rendesishme per fshatrat e Greqise antike si dhe per teknikat e ekonomise. Ne to thuhet se puna nuk eshte turp, se turp eshte dembelia dhe se puna i sjell njeriut pas ...

                                               

Theogonia

Theogonia eshte veper e poetit Hesiodi, ne te cilen flitet mbi prejardhjen e perendive dhe krijimi e botes. Kjo veper e Hesiodit ka ne pergjithesi permbajtje mitologjike.

                                               

Personalitete të Greqisë së lashtë

Kjo eshte lista e personaliteteve te Greqise se lashte. Polibi - Polybii 200 - 120 p.e.s. Historite Hekataios shk. p.e.s Apiani - Appiani Alexandrini jetoi ne shk. II - Historia e Romes Apollodori - Apollodorus 180 p.e.s. - 109 p.e.s. - Bibliotheca Sokrati - 470 - 399 p.e.s. Pseudo-Skylax shk. p.e.s Hesiodi - Hesiodii shk.VIII-VII p.e.s Krijimi i perendive dhe Pune dhe dite Skylaksi - Scylacis Cariandensis jetoi mes shk. VI - V p.e.s - Lundrim Arriani - Flavii Arriai 95 - 175 - Fushata e Aleksandrit dhe Vepra te vogla e fragmente Skymni - Scymnichii jetoi ne shk. III - II p.e.s - Pershkrim ...

                                               

Thesprotët

Thesprotet ishin fis Ilir ne rajonin e Epirit qe sundonte nga jugu i lumit Kallama, deri ne gjirin e Ambrakise. Bashke me Moloset ne veri dhe Kaonet ne verilindje, ata perbenin Lidhjen e Epirit derisa u pushtuan nga Perandoria Romake.

                                               

Pellazgët

Pellazget jane sipas mitologjise, "Pelasgus" ishte njeriu i pare. pelargu ose njerezit qe jetonin ne ujra ishin nje popull i lashte indo-aziatik qe sipas disa shkrimeve antike te lena nga jetonin ne pellgun e gjumullunges dhe ne bregdetin perendimor te Azise se Vogel, ne Peloponez ne Greqine Qendrore, ne Thesali dhe ne afersi te ketyre viseve Pellazget thuhet se jetonin ne gadishullin ballkanik qe prej 12 mije vjetesh deri ne 4 mije vjetesh para eres sone. Tokat qe kishin ne zoterim ata ishin shume te medha, ato vazhdonin nga Krimea ne Marseille ne Athine e shume vende te tjera, ku sipas l ...

                                               

Personalitete nga antika dhe mesjeta

Straboni - Strabonis 63 p.e.s. - 23 - autor Sokrati - Sokratis 470 - 399 p.e.s. Hesiodi - Hesiodii shk.VIII-VII p.e.s - autor Pseudo-Skylax Dionisi i Halikarnasit - Dionysi Halicarnassenis? - autor Skylaksi - Scylacis Cariandensis jetoi mes shk. VI - V p.e.s - Lundrim Platoni - Plato 427 deri 347 p.e.s. - autor Isokrati - Isocratis 436 - 338 p.e.s. - autor Polibi - Polybii 200 - 120 p.e.s. - autor Demosteni - Demosthenis 384 - 322 p.e.s. - autor Plutarhu - Plutarchi 46 - 120 - Jetet Paralele dhe Vepra morale Apollodori - Apollodori 180 - 109 p.e.s. - autor Skymni - Scymnichii jetoi ne shk. ...

Hesiodi
                                     

ⓘ Hesiodi

Ἡσίοδος, ishte i autor veprave antike te filozofise qe me vone nga shume shkencetare merren si pikenisje e punes se tyre.

Hesiodi greqisht: Hesiodos, Ἡσιοδος, ishte poet i Greqise antike, jetoi ne shekullin e VIII-VII p.e.s. Lindi ne Beoi, ne nje familje fshatare dhe vete ai u muar me bujqesi. Hesiodi shkroi dy poema ne heksameter: "Theogonia" Krijimi i perendive dhe "Erga kai hemerai" Pune dhe dite.

Poemat e Hesiodit japin te dhena te rendesishme mbi tekniken e ekonomise fshatare ne Greqin antike.

Iliret ne veprat e Hesiodit

Ne veprat e Hesiodit gjejme te dhena mbi token e Epirit.