Back

ⓘ Kisha e Shën Mitrit në Drobonik. Fshati Drobonik ndodhet vetem 5 km ne jug te qytetit te Beratit, pergjate rruges Berat-Permet. Ne qender te ketij fshati ndoshe ..
Kisha e Shën Mitrit në Drobonik
                                     

ⓘ Kisha e Shën Mitrit në Drobonik

Fshati Drobonik ndodhet vetem 5 km ne jug te qytetit te Beratit,

pergjate rruges Berat-Permet. Ne qender te ketij fshati ndoshet kisha e Shen Mitrit e cila prezanton nje kishe me permasa te medha, me tre nefe te ndara me tre kolona te larta me harqe,Gjate periudhes se socializmit, me ndertimin e fermes bujqesore, ky monument eshte shnderruar ne magazine te kooperativen bujqesore. Ky transformim ndryshoi strukturen dhe funksionin e kesaj kishe. Hyrja kryesore u shkaterrua, pronaosi u mbyll nga naosi me nje mur duke krijuar nje ambjent me vete. Gjthashtu u mbyll dhe hyrja ne pjesen jugore duke lene ne funksionim vetem hyrjen veriore. Ne faqet e brendshme dhe te jashtme ka nderhyrje te shumta. Afresket jane zevendesuar nga shkrime parullash me formula komuniste. Suvaja e pjeses se brendshme duhet te jete e gjitha ndertim ri duke zhdukur ne kete menyre ç’do gjurme te fazave me te hershme te ketij monumenti.Kisha eshte duke u restauruar nga Metropolia Ortodokse Autoqefale Fig. 20. Fatkeqesisht restaurimi i saj nuk po behet ne bashkepunim me Institutin e Monumenteve te Kultures, faktor ky i cili mund te kushtezoje prishjen e formes origjinale e autentike te tij, ç’fare nenkupton dhe humbjen e rendesise historike te ketij monumenti.

                                     
  • Kisha e Shën Mitrit Boboshticë kishë rrethin e Korçës, në qarkun e Korçës, Shqipëri Kisha e Shën Mitrit në Drobonik kishë rrethin e Beratit, në qarkun