Back

ⓘ Ramiz Aranitasi. U lind ne Aranitas te Mallakastres, i biri i Qazim Aranitasit. Pasi mbaroi shkollen fillore te fshatit, Aranitas, i dha formimin fillestar te k ..
                                     

ⓘ Ramiz Aranitasi

U lind ne Aranitas te Mallakastres, i biri i Qazim Aranitasit. Pasi mbaroi shkollen fillore te fshatit, Aranitas, i dha formimin fillestar te karakterit te tij, qe sa vjen e rritet kur Ramizi vazhdon shkollen e mesme teknike ne Tirane, ne Kavaje ne Korçe. Per vitin arsimor 1939-40 shkollen teknike te Tiranes per vitin arsimor e transferuan ne shkollen Bujqesore Kavaje, ku u kaloi edhe Ramizi me tre bashkenxenes.

Per vitin shkollor 1940 – 1941 u regjistrua ne klasen e V" Edile” te shkolles teknike ne Korçe. U arrestua pas nje demostrate dhe me pas u lirua dhe doli ne mal, ku vajti ne krahinen e Skraparit ku bashkepunoi me Kahreman Yllin, Mestan Ujanikun dhe Gjin Markun, u be pjese e çetes se Skraparit, i se ciles u be zevendeskomandant dhe me pas komandant.

Me 4 nentor 1942 prefekti i Gjirokastres kerkonte arrestimin e familjareve te Ramizit, sepse perflitej si vrases i kuestorit Skender Çami. Me 13 korrik 1943 Drejtoria e Pergjithshme e Policise njoftonte Ministrine e Puneve te Mbrendshme se Ramiz Aranitasi nga Ballshi, te cilit i detyrohej vrasja e kuesttorit te Korçes, Skender Çami, ishte pjesetar i forcave komuniste te rebelit Xhelal Staravecka, komisar i bandave komuniste i angazhuar me pas ne nje bande prej 150 vetash me sherbime policie ne Mallakaster dhe Skrapar.

Me 22 qershor 1943 u vra per gjakmarrje nga xhandari Ali Kajmaku, qe ishte pjesetar i bandes se tij. Sipas oficert britanik David Smiley, Aliu e kishte vrare per tia marre Ramizit 200 sterlinat e arit qe Smiley i kishte dhene.

                                     
  • librat e tij si: Si bilbil, si shqiponjë kushtuar Heroit të Popullit Ramiz Aranitasi Vite që flasin Historiku i LANÇ të rrethit të Beratit Udhëtim
  • Tarazhi Qemal Stafa Qeriba Derri Rahman Parllaku Ram Metaliaj Ramiz Aranitasi Ramiz Sadiku Ramiz Varvarica Reshit Çollaku Rexh Delia Rexhep Kolli Riza Cerova
  • fshati ne vitet e Luftës Nacional - Çlirimtare u vra pabesisht heroi Ramiz Aranitasi Leshnja është fshat në rrethin e Skraparit, rrëzë shpatit lindor të
  • Qemal Stafa Qeriba Derri Ram Metaliaj Ramiz Aranitasi Ramiz Sadiku gjithashtu hero i popullit në Jugosllavi Ramiz Varvarica Reshit Çollaku Rexh Delia
  • Mëlyshi Perlat Rexhepi Qemal Stafa Ram Metaliaj Ramiz Aranitasi Ramiz Sadiku Ramiz Varvarica Reshit Çollaku Rexh Delia Rexhep Kolli
  • Mëlyshi Perlat Rexhepi Qemal Stafa Ram Metaliaj Ramiz Aranitasi Ramiz Sadiku Ramiz Varvarica Reshit Çollaku Rexh Delia Rexhep Kolli
  • vlerësonte si dekoratë të falur nga një tjetër Heroi i Popullit Ramiz Aranitasi Dekorata kishte të bënte me betejën e fituar me luftë, atë të 28
  • Gawrych 2006, pp. 134 Gawrych 2006, pp. 139, 205, 208. Avdyli, Ramiz 4 janar 2015 Isa Boletini në dosjen e Portës së Lartë telegrafi.com
  • Mëlyshi Perlat Rexhepi Qemal Stafa Ram Metaliaj Ramiz Aranitasi Ramiz Sadiku Ramiz Varvarica Reshit Çollaku Rexh Delia Rexhep Kolli