Back

ⓘ Omer Kaleshi pas shume udhetimesh, pikturimesh dhe ekspozimesh ne Stamboll, Rome, Vjene, Mynih, Londer, Selanik, Beograd, Hage, etj., ne vitin 1956 vendoset per ..
Omer Kaleshi
                                     

ⓘ Omer Kaleshi

Omer Kaleshi pas shume udhetimesh, pikturimesh dhe ekspozimesh ne Stamboll, Rome, Vjene, Mynih, Londer, Selanik, Beograd, Hage, etj., ne vitin 1956 vendoset perfundimisht ne Paris ku vazhdon te krijoje, ekspozoje dhe te jete vazhdimisht i kerkuar per tablote e tij.

                                     

1. BIOGRAFIA ARTISTIKE

1932 - Ka lindur ne fshatin Serbice te Kerçoves te Republikes se Maqedonise.

1950 - Diplomohet ne Liceun Teknik te Shkupit ne degen elektrike.

1956 - Emigron ne Turqi.

1959 - Fillon studimet ne Akademine e Arteve te Bukura ne Stamboll.

1961 - Merr pjese me punimet e tij ne Festivalin Universitar te organizuar nga Galeria e Qytetit - te Stambollit.

1962 - Gjate pese muajve, bashke me shoket e tij studente, Ergin Kolbek dhe Oktay Anilanmert udheton neper Turqi. Disa pershtypje te ketij udhetimi e frymezojne ne krijimin e tablove te tij shume vite me vone si, Barinjte, Dervishet, etj.

1963 - Stamboll, hapet ekspozita e pare personale e tij ne galerine e Robert Collège. Ankara, merr pjese ne Ekspoziten Shteterore te Piktures dhe Skulptures. Udheton neper Evrope

1964 - Ekspozite personale ne Galerine e Qytetit te Stambollit Ankara, merr pjese ne Ekspoziten Shteterore te Piktures dhe Skulptures. Udheton ne Itali, Austri, Gjermani, Belgjike, Angli, France, Spanje, Jugosllavi dhe Greqi.

1965 - Mbaron studimet universitare te Akademise se Arteve te Bukura, ne atelierin e piktorit Bedri Rrahmi. Ankara, ekspozite personale ne Qendren Kulturore Gjermane. Ankara, merr pjese ne Ekspoziten Shteterore te Piktures dhe Skulptures. Beograd, ekspozite personale ne Galerija Kulturnog Centra. Shkup, Maqedoni, ekspozite personale ne Galerija Kulturnog Centra. Vendoset ne Paris.

1967 - Hage, ekspozite bashke me piktoren Nuray Ataç ne "Galeri Sfinx". Udhetim neper Hollande.

1968 - Paris, merr pjese ne Salon des Indépendants Salloni i Artisteve te Pavarur, Grand Palais. Paris, merr pjese ne Salon International de Peinture Salloni Internacional i Piktures.

1969 - Prishtine, ekspozite personale ne Galerija Kulturnog Centra. Shkup, ekspozite personale ne Galerija Kulturnog Centra. Paris, merr pjese ne Salon des Indépendants, Grand Palais.

1970 - Paris, merr pjese ne Salon des Indépendants, Grand Palais.

1971 - Lecce Italie, merr pjese ne Sallonin Nderkombetar te Piktures. Gjate dy vjeteve merret me punet per krijimin e atelierit te tij.

1973 - Paris, merr pjese ne Salon de Mai, Salloni i majit, ne Musée d’Art Moderne.

1974 - Paris, merr pjese ne Salon de Mai ne Musée d’Art Moderne. Paris, merr pjese ne Salon Réalités Nouvelles, Parc Floréal.

1975 - Stamboll, ekspozite personale ne Muzeun e Piktures dhe Skulptures, Musée de Peinture et de Sculpture. Ankara, ekspozite personale ne Centre Culturel Français.

1976 - Paris, ekspozite personale ne Centre Culturel 17. Ankara, merr pjese ne ekspoziten kolektive ne Galerie d’Art Vakko. Udheton ne Tunizi.

1977 - Stamboll, ekspozite kolektive ne Galerie d’Art Maçka.

1979 - Paris, merr pjese ne ekspoziten "Nouveau Salon de Paris".

1980 - Paris, merr pjese ne ekspoziten ne Institut Audiovisuel. Udheton ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes dhe ne Kanadaja.

1981 - Paris, ekspozon bashke me piktoret Gül Derman dhe Günèr Somtürk ne Galerie "Régine Lussan". Paris, merr pjese ne ekspoziten L’Art Contemporain Turc, UNESCO. Paris, merr pjese ne Nouveau Salon de Paris.

1982 - Paris, merr pjese ne Salon des Artistes Français, Grand Palais. Paris, ekspozite kolektive ne Galerie M.J.C. Udheton ne Kosove.

1983 - Paris, merr pjese ne Salon d’Art Plastique A.P.A.C. Paris, merr pjese ne ekspoziten e organizuar ne Corbeil.

1984 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie Baraz.

1985 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie d’Art Artizan. Paris, merr pjese ne ekspoziten e Centre International d’Art Contemporain.

1986 - Stamboll, merr pjese ne ekspoziten "Artistet Turq ne Paris" Artistes Turcs de Paris, ne Galerie d’Art TEM. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten Insanlar ne Galerie d’Art TEM. Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM.

1987 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie MI-GE. Londer, merr pjese ne ekspoziten Eclats de l’Art de Peinture vivante Turque I, Shkelqime te Piktures se Sotme Turke I, me Galerine MI-GE. Chantilly, merr pjese ne ekspoziten Piktore te Sotem Turq ne Paris, Peintres Turcs Vivant à Paris. Amiens, merr pjese ne ekspoziten Peintres Turcs Vivant à Paris.

1988 - Paris, ekspozite personale ne Qendren Kulturore te Anadollit Centre Culturel Anatolie. Stamboll, ekspozite personale ne galerine d’Art TEM. Ankara, ekspozite personale ne galerine MI-GE.

  • Ankara, merr pjese ne Bienalen e II-te "ASIE-EUROPE".
  • Hage, merr pjese ne ekspoziten Eclats de l’Art de Peinture vivante Turque II, me galerine MI-GE.

Paris, merr pjese ne ekspoziten Piktore te Mesdheut Peintres Méditerranéens, ne Institut du Monde Arabe.

1989 - Paris, ekspozite personale ne Zyren e Turizmit te Turqise. Reims, merr pjese ne nje ekspozite bashke me piktoret e njohur turq Abedin Dino, Selim Turan, Kemal Bastuji. Udheton ne Shqiperi.

1990 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie d’Art Sanat Yapim. Paris, ekspozon ne ekspoziten PARISTANBUL, ne Cité Internationale des Arts. Paris, ekspozon ne Artistes Turcs de Paris, ne Espace A.G.F. Richelieu. Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM. Stamboll, ekspozite kolektive ne Galerie d’Art Arkeon. Ankara, nderohet me Çmimin e Piktures nga Instituti i Artit.

1991 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie d’Art Sanat Yapim. Stamboll, merr pjese me Galerie d’Art TEM, Centre Culturel ATATURK, Nga Celebi tek Gurbiiz, Pese vjet ne Sherbim te Artit. Moske, merr pjese ne ekspoziten Eclats de l’Art de Peinture Vivante Turque III, Galerie MI GE. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten Les Tiroirs ne Galerie M. D. Paris, ekspozite personale ne Galerie ART 50. Stamboll, merr pjese ne Panairin e I-re te Artit te Stambollit, TUYAP. Paris, UNESCO, ekspozohen dhjete tablo me rastin e Konferences franko-turke Yunus Emre.

1992 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie Halkbank. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten e Galerie d’Art Almelek. Izmir, merr pjese ne ekspoziten e Galerie d’Art Tuval. Mulhouse, merr pjese ne ekspoziten Les Tiroirs ne Centre d’Art International.

1993 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM. Paris, ekspozite personale ne Galerie ART 50. Flavigny, merr pjese ne ekspoziten e galerise La Licorne Bleue, "Nje veshtrim i Jacques Lacarrière mbi kater artiste bashkekohore". Stamboll, Panairi i III-te i Artit me "Tem Sanat Galerisi", TUYAP.

1995 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM. Paris, ekspozite personale ne Galerie ART 50.

1996 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie MI-GE ART. Udheton ne Egjipt, Spanje dhe ne Zvicer. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten Autoportreti ne pikturen turke te Galerise Yapi-Kredi, Stamboll, merr pjese ne ekspoziten e Artit Bashkekohor Turk, Habitat II. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten Veshtrimi mbi njeriun ne pikturen turke, ne Muzeun e piktures dhe te Skulptures. Stamboll, merr pjese ne Panairin e Gjashte te Artit, "Tem Sanat Galerisi", TUYAP. Shkup, ekspozite personale ne Muzeun e Qytetit.

1997 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM Stamboll, merr pjese ne ekspoziten e Centre d’Art Artemis.

1998 - Paris, merr pjese ne ekspoziten France-Greqi-Turqi, ne Saint-Loubès, dhe prezantuar ne La Coupole. Almaty, merr pjese ne ekspoziten e organizuar nga Universiteti Mimar Sinan te Stambollit.

1999 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie Art TEM. Nanterre, ekspozita personale Drama Ballkanike Drame balkanique, ne Théâtre des Amandiers. Udheton ne Tailande dhe ne Kine. Paris, ekspozite personale ne Galerie Zafira. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten Portrete Artistesh ne Qendren Kulturore te Yapi Kredi. Paris, merr pjese ne ekspoziten Koka turqish Tetes de Turcs, ne Galerie "Zafira". Shkup, merr pjese ne ekspoziten e Teatar Dramski. Paris, merr pjese ne ekspoziten e Bashkise se Parisit XI.

2000 - Paris, ekspozita personale Drame Balkanique, ne Qendren Kulturore ELELE. Paris, merr pjese ne ekspoziten Turquoise 2000 - Regard sur l’Art Contemporain Turc, ne l’Espace Pierre Cardin. Stamboll, merr pjese me Galerie TEM ne "Panairin e X-te" te TUYAP. Strasbourg, merr pjese ne ekspoziten e Centre Européen de la Jeune Création. Athine, merr pjese ne ekspoziten Njezet piktore turq, njezet piktore greke, Vingt peintres turcs, vingt peintres grecs ne Galerie AENEON.

2001 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM. Paris, ekspozite personale ne Galerie Zafira. Udhetim ne Hungari dhe ne Republika Çeke.

2002 - Stamboll, merr pjese ne ekspoziten e Arteve Plastike te Universitetit te Marmarase me Galerie d’Art TEM. Caen, ekspozite personale ne kuadrin e Takimit te Dyte rreth kultures se Ballkanit-Shqiperia, ne Ambasaden e Republikes Turke.

2008 - Ankara, ekspozite personale ne Galerie Arda. Stamboll, merr pjese ne ekspoziten "Contemporari Istanbul" ne Qendren Lütfi Kirdar me Galerie TEM Stamboll, merr pjese ne ekspoziten e Galerise Almelek. Udheton ne Arabine Saudite, ku viziton Meka dhe Medina.

2009 - Stamboll, ekspozite personale ne Galerie d’Art TEM Ankara, merr pjese ne ekspoziten Ankart me Galerie d’Art TEM. Kerçove, Maqedoni, nderohet me titullin Qytetar Nderi i Kerçoves. Stamboll, ekspozite personale ne Institutin Francez. Izmir, merr pjese ne Ekspoziten e Trete te EGEART ne Ege Universiti, Ataturk Kultur Merkezi. Paris merr pjese ne ekspoziten" Entre-deux: Istanbul-Paris”, organizuar ne Cité International des Arts.

2010 - Paris, ekspozite personale ne Bashkine e Parisit XIII, ne galerite Bièvre, Athèna dhe Antichambre. Stamboll, ekspozite personale ne Galeri d’Art TEM. 2011 - Prishtine, Kosove - Pjesmarrje ne ekspoziten e Galerise Kombetare. Ankara - Ekspozite personale ne galerine GROUP SANAT. 2013 - Paris, ekspozita Ngjyrat e Shqiperise ne sallen e ekspozitave te Bashkise se Parisit VII, ne festat e 28-29 nentorit krahas tre piktoreve te tjere shqiptare Artur Muharremi, Bujar Luca dhe Zamir Mati ne France. Pjese e nje studimi nga diplomati kulturor dhe studjuesi i arteve Luan Rama,Paris.

                                     

2. Lidhje te jashtme

  • Galeria Omer Kaleshi
  • Lajme Tetova
  • Shqip Top-Channel
  • Ekspo Paris

Ky artikull qe ka te beje me nje biografi individi eshte i cunguar. Ju mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar ate.

                                     
  • Nikolin Ivanaj Nikolin Luci Nikolet Vasia Nineta Verbica Ndini Bardhi Omer Kaleshi Ormira Lulani Odilon Redon Odise Lakuriqi Pablo Picaso Pjeter Koleci
  • mëkatit Ibrahim Muçaj Enciklopedi që ecën në këmbë Kujtim Gjonaj Omer Kaleshi Esat Ibro Dialog për ikjen Anila Varfi Rruga Egnatia Vladimir