Back

ⓘ Karta e Atlantikut thirret shpalosja e nje marreveshje e bere mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt, mbi rendin e ri boteror te ardhshem, e bere me 14 gusht te v ..
                                               

Marrëveshja e Mukjes

Marreveshja e Mukjes u nenshkrua me 2 gusht 1943 ne fshatin shqiptar te Mukjes midis Ballit Kombetar dhe Partise Komuniste te Shqiperise per te bashkerenduar e rezistencen shqiptare ne Luften e Dyte Boterore dhe per tu pergatitur per te ardhmen e Shqiperise Etnike. Marreveshja themeloi nje Komitet te Shpetimit Kombetar i cili duhet te merrte drejtimin e levizjes se rezistences shqiptare. Nga ana e komunisteve shqiptare, marreveshja u nenshkrua nga Ymer Dishnica, nje anetar i Byrose Politike te Komitetit Qendror te Partise Komuniste te Shqiperise. Nje mosmarreveshje u ngrit ne lidhje me sta ...

                                               

Deklarata e Kombeve të Bashkuara

Deklarata e Kombeve te Bashkuara eshte traktati kryesor qe zyrtarizoi Aleatet e Luftes se Dyte Boterore; deklarata u nenshkrua nga 47 qeveri kombetare midis viteve 1942 dhe 1945. Ne diten e Vitit te Ri 1942, Aleatet "Big Four" nenshkruan nje dokument te shkurter i cili me vone u be i njohur si Deklarata e Kombeve te Bashkuara dhe te nesermen perfaqesuesit e njezet e dy kombe te tjera ofruan nenshkrimet e tyre. Njezet e dy nenshkruesit e tjere origjinale te nesermen 2 janar 1942 ishin: kater Dominionet e Komonuelthit Britanik ; tete qeveri evropiane ne mergim ; nente vende ne Amerike ; dhe ...

                                               

Konferenca e Bujanit

Konferenca e Bujanit eshte mbajtur me 31 dhjetor 1943 e deri me 2 janar 1944, si rikonfirmim i rrethanave te reja te krijuara pas Mbledhjes se Mukjes dhe |Konferenca e Pezes" si dhe rezultat i mosperfshirjes se Kosoves dhe viseve tjera shqiptare nen sundimin e ish Mbreterise SKS, e cila u mbajte pikerisht per ti kundershtuar vendimet e Mbledhjes se II te AVNOJ -it ne Jajce dhe mos perfshirjes se Kosoves si subjekt i pavarur qe deri atehere ishte perfaqesuar permes Malit te Zi ne KAÇKJ-se). Bujani si nje vend pritje e perfaqesuesve te dy kombesive shqiptareve dhe serbeve qe kerkonin nje mar ...

                                               

Lufta Civile 1943-1944

Lufta Civile ishte nje konflikt i armatosur qe u zhvillua perkrah Luftes Antifashiste Nacionalçlirimtare te popullit shqiptar. Lufta u zhvillua midis Partise Komuniste Shqiptare dhe Levizjes Antifashiste Nacional-Çlirimtare nga njera ane dhe Ballit Kombetar, Levizjes se Legalitetit dhe Krereve Nacionaliste te Veriut nga ana tjeter. Konflikti ishte nje perballje klasike midis dy rrymave politike shqiptare, te djathtes dhe te majtes shqiptare. Konflikti filloi pas prishjes se Marreveshjes se Mukjes nga ana e Partise Komuniste me urdhrin e emisareve jugosllave te vendosur prane tyre. Krahu us ...

                                               

Jean Michel Basquiat

Jean-Michel Basquiat ishte nje artist amerikan me prejardhje haitiane dhe portorike. Basquiat fitoi famen e pare si pjese e SAMO-s, nje duo graffiti joformal i cili shkroi epigrame enigmatik ne shtratin kulturor te Lindjes se Ulet te Manhatanit gjate fundit te viteve 1970, ku kulturat hip hop, punk dhe te artit te rruges u bashkuan. Nga vitet 1980, pikturat e tij neo-ekspresioniste u ekspozuan ne galerite dhe muzete ne nivel nderkombetar. Muzeu i artit amerikan Whitney mbajti nje retrospektive te artit te tij ne vitin 1992. Arti i Basquiat u perqendrua ne "dichotomies sugjeruese", te tilla ...

Karta e Atlantikut
                                     

ⓘ Karta e Atlantikut

Karta e Atlantikut thirret shpalosja e nje marreveshje e bere mes F.D Rooseveltit dhe W. Churchilt, mbi rendin e ri boteror te ardhshem, e bere me 14 gusht te vitit 1941 ne nje anije ne Atlantik. Kesaj marrveshje, me 24 shtator te vitit 1941 ju bashkangjite edhe Bashkimi i Republikave Socialiste Sovjetike. Ne ate kohe, gjithe kundershtaret e lutes kunder Gjermanise, e njihnin kete marrveshje si Program te perbashket.

                                     
  • Shqipëri independente dhe për zbatimin e parimit të njohur universalisht e të garantuar nga Karta e Atlantikut të vetëvendosjes së popujve për një Shqipëri
  • Kartën e Kombeve të Bashkuara të nënshkruar nga 50 vende më 26 qershor të vitit 1945. Karta e Kombeve të Bashkuara Deklarata Universale për të Drejtat e Njeriut
  • ngushtësisht e lidhur. Përveç këtyre, për këtë garantojnë aleatët tanë të mëdhenj, Bashkimi Sovjetik, Anglia e Amerika Karta e Atlantikut Konferenca e Moskës
  • cili ishte përshkruar si hap i parë drejt çarmatimit në mbarë botën. Karta e Atlantikut Christian, Tomuschat 1995 Covenant of the League of Nations
  • vetme me qeveri të fuqishme qendrore. Karta e të Drejtave, e përbërë nga 10 amendamentet e para kushtetuese si garanci e të drejtave dhe lirive themelore qytetare
  • indenpendente të pavarur dhe për zbatimin e parimit të njohur univerzalisht e të garantuar nga Karta e Atlantikut të Vetëvendosjes së popujve për një Shqipëri