Back

ⓘ Leshi eshte produkti qe fitohet nga qethja e bagetive kryesisht deleve. Leshi e deleve eshte veçanerisht i mire nga delja. Ai eshte nje lende e pare qe rikrijoh ..
Leshi
                                     

ⓘ Leshi

Leshi eshte produkti qe fitohet nga qethja e bagetive kryesisht deleve. Leshi e deleve eshte veçanerisht i mire nga delja. Ai eshte nje lende e pare qe rikrijohet. Me te pershkruhen qimet e holla te lekuers se nje kafshe gjitare (ne kundershti me qimet e kafsheve tjera. Per te perfituar leshin kryesisht sherbejne delet, dhite e Kashmiri, lepujt angora, devete, lamat dhe Vikunja.

                                     

1. Perpunimi

Pas qethjes vjen procesi i larjes e cila behet me uje te ftohte. Pastaj pastrohet dhe krehet lehte me dore. Krehja behet me makine qe eshte e njejte me krehjen e flokeve, Krehja behet me kreher metali

                                     
  • lëndëve ushqyese për njeriun. Gjithashtu leshi lëkura dhe gëzofi shfrytëzohen për veshmbathjen e njeriut. Leshi që prodhohet nga delet është prodhim kryesor
  • ditë kur njerëzit bëhen si insekte të shpërndara. 5.Dhe kodrat bëhen si leshi i shprishur. 6.E sa i përket atij që i rëndohet peshoja e veprave të tij
  • ilir i delmatëve ose dalmatëve dhe dalmacia Pra prej leshi në dialektin gegë bënë pi - leshi ndërsa në gjuhën e vjetër bënë pi - lesi prej nga rrjedh pi - lisi
  • shqiptare dhe ka dy kuptime. Në disa krahina nënkupton një rrip të gjatë leshi që përdorej për të lidhë foshnjat në djep ose përdorej për të mbajtur një
  • zbutën më së pari në Kohën e Mesme dhe përdoren si burim ushqimi, gëzofi, leshi si subjekte eksperimentimi dhe kafshë shtëpiake. Femra e lepurit quhet
  • Kabloshi është tufë leshi që u vihet dhenve mbi kokë kur i qethin ato në Shqipëri. Fjalor i Gjuhës së Sotme Shqipe - Tiranë, 1980
  • trevës etnografike të zonës së Durrësit dhe të Shqipërisë së Mesme, si dhe punime artizanale në material leshi mëndafshi, pambuku, briri, bakri e guri.
  • produkt i punëdorës shtëpiake. Për punimin e veshjes popullore përdoret leshi pambuku dhe mëndafshi. Secila shtëpi kishte dikur veg horizontal në të
  • një derr i egër gjatë gërmimeve, dhe etimologjia e Mediolanum, gjysmë - leshi shpjegohet në latinisht dhe frëngjisht. Themeli i Milanos i kreditohet