Back

ⓘ Xhamia e Selimit, eshte xhami ne Edrene te cilen e ndertoi gjat periudhes 1568-1574, sultan Selim i II-te. Arkitekt i kesaj xhamie ka arqitetkti i njohur Mimar ..
Xhamia e Selimit
                                     

ⓘ Xhamia e Selimit

Xhamia e Selimit, eshte xhami ne Edrene te cilen e ndertoi gjat periudhes 1568-1574, sultan Selim i II-te. Arkitekt i kesaj xhamie ka arqitetkti i njohur Mimar Sinani.

                                     
 • Bajazitit II 1481 - 1512 dhe Selimit I 1512 - 1520 Në hyrje të xhamisë do ta hasni mbishkrimin i cili flet për kohën e ndërtimit të saj. Ky mbishkrim
 • katolike, e quajtur Kisha e Shën Mërisë, e cila pas rënies së Ulqinit nën Perandorinë Osmane u shëndrrua në Xhaminë e Sulltan Selimit II. Ishte ajo e ashtuquajtur
 • Xhamia Emevi, e njohur edhe si Xhamia Omajade ose Xhamia e Madhe e Damaskut arabisht: جامع بني أمية الكبير që ndodhet në qytetin e vjetër të Damaskut
 • Shehzade Xhamia Selimie Xhamia e Sokollu Mehmet Pashës Xhamia Haseqi Xhamia e Rystem Pashës 40 çeshmet Kërkçeshme Xhamia e Sinan Pashës Xhamia e Plumbit
 • Ranës, Xhamia e Mezgjahut, Xhamia e Kryepazarit, Xhamia e Lamit, Xhamia e Merasë, Xhamia e Bregut, Xhamia e Kollomzës, Xhamia e Zogajve si dhe mejtepi Fejzije
 • migrimit të Muhammedit nga Mekka në Medina kur u ndërtua xhamia Muhammedit. Sido që të jetë vepra e parë më me vlerë artistike arkitekturale u realizua në
 • Çefliku - arë, në J. Çezm e Ajnikollës krua, në VP. Çezm e Çaushit krua, në qëndër. Çezm e Selimit - krua, në qëndër. Çezm e Zeqo Takës krua, pranë
 • Xhamia e Meçites. Xhamia e Pazarit. Xhamia e Pllakës. Xhamia e Ramo Shehut. Xhamia e Sfakës ose e Baba Arshiut Xhami e Shehanjve - në P. Xhamia te
 • shkatërroi shumë pjesë të qytetit. Në vitet e fundit të jetës së tij Bajaziti pa luftën mes djemve të tij Selimit e Ahmetit për fron. Ahmeti pushtoi Karamanin
 • Gorric e Nexhipit - arë, në J. Gorric e Rrahës - ara, në V. Gorrica me di birà - kodër, në V. Grava e Dine - shpellë, në V. Gravat e Selimit - shpellë
 • Ara e Selimit Vllasen, Zhagi i Trent, Bashqet, Fusha e Nikës, Koçishtet, Balka, Selzarnik, Bjeshka e Çajës, Guri i Zi, Guri i Bubrrecit, Ashta e Keçe
 • që e bëri atë të bëjë karrierë në ditët e më pasme të jetës. Në ditët kur Napoleon Bonoparti pushtoi Egjiptin i cili që nga koha e Sulltan Selimit kishte