Back

ⓘ Fusha e Panonisë. Ultesira e Panonise ne fillim ka qene det. Deti Panonin ka qene pjese e ish-oqeanit te Tetisit ku ka pasur lidhje me Detin Mesdhe te sotem. Ky ..
Fusha e Panonisë
                                     

ⓘ Fusha e Panonisë

Ultesira e Panonise ne fillim ka qene det. Deti Panonin ka qene pjese e ish-oqeanit te Tetisit ku ka pasur lidhje me Detin Mesdhe te sotem. Ky det po ashtu ka qene i bashkangjitur me Detin Egje nepermjet Lugines se sotme. Per shkak qe gjate orogjenezes alpine jane kryer levizje orogjene radiale horst-grabenore nje ngritje e maleve Karpate e ka izoluar detin nga pjesa tjeter. Dhe, kur i humb perfundimisht lidhjet me ish-oqeanin e Tetisit, deti Panonin shnderrohet ne liqen. Pra, ne orogjenezen alpine, kur jane krijuar malet, eshte krijuar edhe grabena e Panonise. Ne pliocen, pasi e perjetoi fazen liqenore, ndodhin proceset e abrazionit ku ky liqen akumulohet ne fundin e Tabanes duke mbetur keshtu e gjithe ajo pjese tokesore e cila sot njihet si Ultesira e Panonise.

                                     
  • Adriatik. Nga ana e detit kanë pamjen e vargmalave mjaft të larta, të cilat në drejtim të mbrendshëm, përkatësisht kah Fusha e Panonisë ulen gradualisht
  • siç janë: ajo e Panonisë në Hungari, Kroaci e Vojvodinë, e Vllahisë në Rumani, Fusha e Andaluzisë dhe e Aragonisë në Spanjë si dhe Fusha e Lombardisë në
  • shtrihet prej Detit të Veriut e Baltik e deri në Detin e Zi, prej Ultësirës Gjermano - Polake e deri në Ultësirën e Panonisë e të Vllahisë. Edhe pse në veri
  • vargmale, si ajo e Panonisë në Hungari, Kroaci e Vojvodinë, Vllahisë në Rumani, fusha e Andaluzisë dhe Aragonisë në Spanjë si fusha e Lombardisë në Italinë
  • Fushën e Panonisë Komuna është e varfër me ujëra tokësore. Lumenjtë më të mëdhenj janë: Lumi Llopushnicë, Lumi i Kurbalisë dhe Lumi i Tërrnavës. Më e pasur
  • Perandorisë. 907 Árpád shkatërruar në Beteja e Pressburg sulmuar një ushtri bavarez, kështu që ai e siguroi hungarez Panonisë Pellgut, përfundimtar dhe mundi përsëri