Back

ⓘ UNESCO eshte nje agjensi e specializuar e Kombeve te Bashkuara e themeluar me 16 nentor 1945. Qellimi i deklaruar i kesaj organizate eshte te kontribuoje per pa ..
                                               

Nomenklatura e UNESCO-së

Nomenklatura e UNESCO-se eshte nje sistem i zhvilluar nga UNESCO per klasifikimin e punimeve shkencore dhe te disertacioneve te doktoratures. Ajo ka tre versione te sistemit, duke ofruar nivele te ndryshme te perpunimit nepermjet kodeve 2, 4, dhe 6-shifror.

                                               

Vende të trashëgimisë botërore

Vend i Trashegimise Boterore eshte nje vend i cili eshte listuar nga Organizata per Edukim, Shkence dhe Kulture e Kombeve te Bashkuara si i nje rendesie te veçante kulturore ose fizike. Lista mirembahet nga Programi i Trashegimise Boterore nderkombetar i dministruar nga Komisioni i Trashegimise Boterore i UNESCO, i perbere nga 21 shtete anetare te UNESCO-s te cilat jane zgjedhur nga Asambleja e Pergjithshme.

                                               

Lista e Trashëgimive Botërore në rrezik

Lista e trashegimise boterore ne rrezik eshte perpiluar nga ana e organizata e Kombeve te Bashkuara per Arsim, Shkence dhe Kulture permes Komitetit per Trashegimise Boterore sipas nenin 11.4 te Konventes se Trashegimise Boterore, e cila ishte themeluar ne vitin 1972 per te percaktuar dhe per te menaxhuar Vendet e Trashegimise Boterore. Hyrjet ne listen jane Vende te Trashegimise Boterore te kercenuara, per konservimin te cilave nevojiten nderhyrje te medha dhe per te cilat "eshte kerkuar ndihme". Lista synon te rrise ndergjegjesimin nderkombetar per kercenimet dhe te inkurajoje masat kunde ...

                                               

Monumentet Mesjetare në Kosovë

Monumentet Mesjetare ne Kosove eshte nje Vend i Trashegimise Boterore qe perbehet nga kater kisha dhe manastire te krishtera ortodokse serbe, te cilat perfaqesojne bashkimin e arkitektures kishtare lindore ortodokse bizantine dhe asaj perendimore romane per te formuar stilin e Rilindjes Palaiologiane. Ndertimi u themelua nga anetaret e dinastise Nemanjić, dinastia me e rendesishme e Serbise ne Mesjete. Vendet jane te vendosura ne Kosoven e sotme. Ne vitin 2004, UNESCO njohu Manastirin e Deçanit per vleren e tij te jashtezakonshme universale. Dy vjet me vone, vendi i trashegimise u zgjerua ...

                                               

Dita Ndërkombëtare e Shkrim-Leximit

Dita Nderkombetare e Shkrim-Leximit eshte 8 shtatori, ashtu siq eshte shpallur nga UNESCO me 26 tetor te vitit 1966, ne sesionin e 14-te Konferences se Pergjithshme te UNESCO-se. Ajo u festua per here te pare ne vitin 1967. Qellimi i saj eshte qe te nxjerre ne pah rendesine e shkrim-leximit per individet, komunitetet dhe shoqerite. Festimet lidhur me kete date zhvillohen çdo vit ne vende te ndryshme te botes.

                                               

Lista e vendeve të Trashëgimisë Botërore në Bjellorusi

Vendet e Trashegimise Boterore te Organizates se Kombeve te Bashkuara Arsimore, Shkencore dhe Kulturore jane vende me rendesi per trashegimine kulturore ose natyrore siç pershkruhet ne Konventen e Trashegimise Botero0re te UNESCO-s, e themeluar me 1972. Aktualisht, kater prona ne Bjellorusi jane perfshire ne Listen e Trashegimise Boterore. Lista provuese e Bjellorusise permban njembedhjete prona. Tri prona jane kulturore dhe nje eshte natyrore.

UNESCO
                                     

ⓘ UNESCO

UNESCO eshte nje agjensi e specializuar e Kombeve te Bashkuara e themeluar me 16 nentor 1945. Qellimi i deklaruar i kesaj organizate eshte te kontribuoje per paqen dhe sigurine ne Bote duke nxitur bashkepunimin nderkombetar permes arsmit, shkences, dhe kultures. Me tutje kerkon edhe respektimin universal te drejtesise, ligjeve te shtetit dhe te drejtave te njeriut, liri keto themelore te shpallura ne karten e OKB-se. Eshte trashegimtare e Komisionit Nderkombetar per Bashkepunim Intelektual te Lidhjes se Kombeve.

UNESCO ka 193 shtete anetare dhe gjashte anetare te tjera. Organizata eshte me seli ne Paris, me mbi 50 zyra ne terren dhe shume institucione te specializuara dhe qendra ne te gjithe boten. Pjesa me e madhe e zyrave jane ne terren "grumbull" zyra qe mbulojne tre ose me shume vende; ka edhe zyra rajonale dhe kombetare. UNESCO ndjek objektivat e saj nepermjet pese programeve te medha: arsim, kulture, shkenca natyrore, shkenca sociale dhe shkenca e njeriut, komunikimi dhe informacioni. Projekte te sponsorizuar nga UNESCO perfshijne deget letrare, teknike, dhe programe te trajnimit te mesuesve; programet nderkombetare shkencore. Promovimin e pavarur te medias dhe lirine e shtypit. Projekteve rajonale dhe kulturore historike, avancimin e kultures; marreveshjet e bashkepunimit nderkombetar per te siguruar ne bote trashegimin kulturore dhe trashegimia natyrore Vende te Trashegimise Boterore dhe per te ruajtur te drejtat e njeriut, dhe perpjekjet per te lidhur gjithe boten dixhitalisht.

                                     

1. Shtetet anetare

Deri ne tetor te viti 2007, UNESCO ka 193 shtete anetare te rregullte dhe 6 anetare te asociuar.

Anetaret e asociuar

 • Ishujt Kajman 30 tetor 1999
 • Makau, Kine 25 tetor 1995
 • Tokelau 15 tetor 2001
 • Antilet Holandeze 26 tetor 1983
 • Ishujt Virgjine Britanik 24 nentor 1983
 • Aruba 20 tetor 1987
                                     

2. Drejtoret e pergjithshem

 • Vittorino Veronese, Italia 1958–1961
 • Koichiro Matsuura, Japonia 1999–2009
 • Federico Mayor Zaragoza, Spanja 1987–1999
 • Luther Evans, SHBA 1953–1958
 • Irina Bokowa, Bullgaria 2009–2017
 • Amadou-Mahtar MBow, Senegali 1974–1987
 • René Maheu, Franca 1961–1974; acting 1961
 • John Wilkinson Taylor, SHBA acting 1952–1953
 • Julian Huxley, Britania e Madhe 1946–1948
 • Jaime Torres Bodet, Meksika 1948–1952
 • Audrey Azoulay, Franca 2017-present
                                     
 • Nomenklatura e UNESCO - së  më saktë Nomenklatura e UNESCO - së për fushat e shkencës dhe teknologjisë është një sistem i zhvilluar nga UNESCO për klasifikimin
 • nga Organizata për Edukim, Shkencë dhe Kulturë e Kombeve të Bashkuara UNESCO si i një rëndësie të veçantë kulturore ose fizike. Lista mirëmbahet nga
 • njohur nga United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization UNESCO deri në vitin 2014. Këto janë vende të rëndësishme të trashëgimisë kulturore
 • ana e organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë UNESCO përmes Komitetit për Trashëgimisë Botërore sipas nenin 11.4 të Konventës
 • në Mesjetë. Vendet janë të vendosura në Kosovën e sotme. Në vitin 2004, UNESCO njohu Manastirin e Deçanit për vlerën e tij të jashtëzakonshme universale
 • ashtu siq është shpallur nga UNESCO më 26 tetor të vitit 1966, në sesionin e 14 - të të Konferencës së Përgjithshme të UNESCO - së. Ajo u festua për herë të
 • Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsimin, Shkencën dhe Kulturën UNESCO ka pranuar 135 Vende të Trashëgimisë Botërore në Afrikë. Këto vende gjenden
 • shpallet Kryevepër e trashëgimisë gojore të njerëzimit mbrojtur nga UNESCO Pa më të voglin dyshim, data 25 nëntor 2005 është një ditë historike për
 • Kulturore UNESCO janë vende me rëndësi për trashëgiminë kulturore ose natyrore siç përshkruhet në Konventën e Trashëgimisë Botëro0re të UNESCO - s, e themeluar