Back

ⓘ Narta eshte i famshem per monumentet arkitekturale dhe kulturore, nder te cilat Ura e Nartes eshte e famshme, keshtjellen e vjeter dhe kishen Shen Theodores. Ne ..
                                               

Peizazhi i mbrojtur Vjosë - Nartë

Peisazhi i Mbrojtur Vjosa-Narta eshte nje zone e mbrojtur peizazhi ne Shqiperine Jugperendimore. Ajo mbulon nje siperfaqe totale prej 194.12 square kilometre, qe perfshin lagunen e Nartes se bashku me grykederdhjen e Vjoses dhe zonat perreth saj, me ligatinat e ujerave te embla, moçalet, shtreterit e kallamishteve, tokat pyjore, ishujt dhe plazhet me rere. Unioni Nderkombetar per Ruajtjen e Natyres e ka renditur parkun si Kategoria VI. Parku eshte renditur gjithashtu edhe si nje zone e rendesishme e shpendeve dhe bimeve, sepse mbeshtet specie te konsiderueshme te shpendeve dhe bimeve.

                                               

Nartë

                                               

KS Selenicë

KF Selenica Emri i plote Klubi Sportiv Selenice Themeluar 1930; 90 vjet me pare si KS 21 Shkurti Selenice Stadiumi Terren Selenice, Selenice, Shqiperi Kapaciteti 4.000 Liga Divizioni i Dyte Shqiptar Divizioni i Trete Shqiptar 2019, 1 promovuar KF Selenica eshte nje klub shqiptar futbolli me qender ne Selenice, Qarku Vlore. Terreni i tyre ne shtepi eshte Stadiumi Selenice i cili kishte nje kapacitet rreth 4.000. Klubi u themelua ne vitin 1930 si KS 21 Shkurti dhe ata zakonisht garuan ne divizionet e uleta te futbollit shqiptar, por ata garuan ne Kampionatin Kombetar Shqiptar 1991–92 nen men ...

                                               

Ambrakia

                                               

Epiri (rajon administrativ)

Rajoni i Epirit ose Periferia e Epirit, eshte nje nga trembedhjete rajonet administrative te Greqise. Kufizohet ne lindje me rajonin e Maqedonise Perendimore, ne jug me Greqine Perendimore, ne perendim me detin Jon dhe ishujt e Jonit, ne veri nga Shqiperia. Rajoni ka siperfaqe 9.200 km² dhe eshte pjese e rajonit historik me te gjere, Epirit.

                                               

Dervishani

Ne vitin 1772, banoret shqipfoles ortodokse te Dervishanit pranuan fene Islam. Shqiptare e tjere ortodokse pranonin Islamin ne kete kohe dhe numri i tyre u be i madh ne anen perendimore te Çamerise. Suliotet ndjere te kercenuar ushtarakisht dhe fetare ne krahun e tyre lindore, ku fshati Dervishan ishte vendosur, u vendosen te marrin veprim. Me 26 korrik, diten e Shen Premtes, 700 burra te armatosur Suliote ishin zgjedhur dhe sulmuan Dervishanin. Suliotet masakruan te gjithe burrat, kurse i lane grate e femijet. Dervishani u ripopulluar me vone nga Suliote ortodokse. Keta refugjate u largua ...

Narta
                                     

ⓘ Narta

Narta eshte i famshem per monumentet arkitekturale dhe kulturore, nder te cilat Ura e Nartes eshte e famshme, keshtjellen e vjeter dhe kishen "Shen Theodores". Ne Narte ka universitet teknik i quajtur: Instituti Teknologjise i Epirit. Ne fushen e Nartes pjesen jugore te Epirit mban shume pemet agrume. Ne rajoni jugore te Nartes dhe Epirit, ka shume peme agrume.

                                     

1. Historia

Emri Narte eshte permendur per here te pare ne vitin 1082, ku ne kohe te lashte ka qene koloni greke е Korintit quajtur Ambrakia. Narta eshte qender administrative e Qarkut te Nartes.

Ne kohet e lashta, vendi ku eshte qyteti Narta sot ishte kryeqyteti Ambrakia i Pirros i cili ishte i njohur per lufterat e tij kunder romakeve. Ne vitin 146 p.e.s., Ambrakia u pushtua nga Perandoria Romake dhe u be qendra e provinces romake te Epirit se Vjeter. Kjo emer duhet te dallohet nga tokat e pushtuara ne veri dhe lindje te Ambrakise, te cilat u ndane si province e Epirit te Ri.

Gjate kohes mesjetare, Narta ishte qytet bizantin me disa nderprerje gjeopolitike deri me vitin 1204, dhe shkurtimisht ne kohen e mbretit bullgar Simeon I dhe djali i tij Peter I u be pjese brenda Perandorise Bullgare e pare, se bashku me rajonet jugore te Akarnanise dhe Aetolise. Pas pushtimit te Kostandinopojes 1204 nga pjesemarresit ne Kryqezates se Katert territori i Epirit, Nartes, Akarnanise dhe Aetolise formuan shtetin Despotati i Epirit. Ne shekullin e 14-te, keto vende u perfshine nen sundimin te Perandorise Serbe e mbretit Stefan Dushan. Pas vdekja e Dushanit, Narta dhe territori i saj perreth u be nje shtet shqiptar i pavarur quajtur Despotati i Nartes. Ne vitin 1449, Despotati i Nartes u pushtua nga Perandoria Osmane. Gjate kesaj epoke, qyteti ishte i njohur ne gjuhen osmanishte si Narda.

Ne periudhen e viteve 1717 - 1797, Narta ishte pjese e shtetit venecian. Ne vitin 1799, Narta ishte nen udhrimin e Perandorise Osmane deri ne vitin 1881, kur sipas Traktatit te Berlinit u aneksua nga Mbreterise se Greqise.

Sot Narta eshte e famshme per muzete e shumte, per monumentet e arkitektures dhe trashegimine kulturore.