Back

ⓘ Postmodernizmi eshte levizje filozofike, artistike e shoqerore qe ka pasuar modernizmin. Postmodernistet shquhen per relativizim dhe skepticizem me radikal se p ..
                                               

Agim Vinca

Agim Vinca lindi me 22 maj 1947 ne Veleshte te Struges. Shkollen fillore e kreu ne vendlindje, ndersa te mesmen ne Struge. Studimet per gjuhe dhe letersi shqipe i kreu ne vitin 1970, ne Fakultetin Filozofik te Universitetit te Prishtines, ku edhe magjistroi dhe doktoroi. Eshte profesor ordinar ne Fakultetin e Filologjise te Universitetit te Prishtines, ku ligjeron Letersine e sotme shqipe. Agim Vinca eshte njeri nga poetet me te njohur bashkekohore shqiptare dhe njeri nder studiuesit me te dalluar te letersise shqipe. Agim Vinca merret edhe me perkthime letrare. Jeton dhe punon ne Prishtine.

                                               

Arkitektura post moderne

Nga mesi i viteve gjashtedhjete te shek. XX me tej, arkitektet dhe kritiket e artit, pasardhes te stilit modern, zhvilluan tendenca, per te cilat nuk u gjet emertim me i mire sesa Arkitektura Postmoderne. Pavaresisht se Postmodernizmi nuk eshte nje levizje kohezive, e themeluar prej nje aksiome apo parimi te ndryshem prej atij te stilit paraardhes, siç ndodhi me Arkitekturen Moderne, mund te thuhet se vetia e perbashket e postmodernisteve eshte vleresimi i individualitetit, madje shpeshhere dhe humorit apo ironise ne veprat e tyre. Ne kohet e sotme, brenda stilit postmodern veprojne: Arkit ...

                                               

Etnologjia

Etnologjia eshte dege e antropologjise e cila merret me studimin komparativ dhe analizon karakteristikat e popujve te ndryshem dhe marredheniet midis tyre. Termin etnologji per here te pare e ka perdorur Adam František Kollár 1718-1783 ne vepren e tij Historiae ivrisqve pvblici Regni Vngariae amoenitates botuar ne Vjene ne vitin 1783. Ai e kishte percaktuar ate si: "shkenca e kombeve dhe e popujve, ose, studimi i burrave te mesuar, ne te cilin ata interesohen per origjinen, gjuhet, zakonet dhe institucionet e kombeve te ndryshme, dhe me ne fund per vendlindjen dhe vendet e lashta, ne menyr ...

                                               

Modernizmi

Modernizmi eshte nje levizje filozofike dhe nje levizje arti qe buroi nga shnderrimet e gjera ne shoqerine perendimore gjate fundit te shekujve XIX dhe fillimit te Shekullit XX. Levizja pasqyronte nje deshire per krijimin e formave te reja te artit, filozofise dhe organizimit shoqeror, te cilat pasqyronin boten industriale te sapo shfaqur, duke perfshire veçori te tilla si urbanizimi, teknologjite e reja dhe lufta. Artistet u perpoqen te largoheshin nga format tradicionale te artit, te cilat i konsideronin te vjeteruara ose te vjeteruara. Dispozita e poetit Ezra Pound ne 1934 per "Beni te ...

                                               

Anti-intelektualizmi

Anti-intelektualizmi eshte armiqesia dhe mosbesimi ndaj intelektit, intelektualeve dhe intelektualizmit, i shprehur zakonisht si amortizim i arsimit dhe filozofise, dhe shmangie e artit, letersise dhe shkences si aktivitet njerezor jopraktik dhe madje edhe perçmues. Anti-intelektualet e paraqesin veten e tyre dhe perceptohen si kampione te populisteve te zakonshem kunder elitizmit politik dhe akademik - dhe priren te shohin njerezit e arsimuar si nje klase statusi i te cileve eshte i shkeputur nga shqetesimet e shumices se njerezve. Ata gjithashtu mendojne se intelektualet mbizoterojne lig ...

                                               

Arkeologjia Post-procesuale

Arkeologjia post-procesuale, referimi alternativ i se ciles nganjehere nga perkrahesit e saj eshte arkeologjia interpretuese ose shpjeguese, eshte nje levizje ne teorin arkeologjike qe thekson subjektivitetin ne interpretimet arkeologjike. Pavaresisht se ka nje seri ngjashmerish jo shume te qarta, post-procesualizmi perbehet nga "shume degezime te ndryshme mendimi qe bashkohen ne nje grup te perbashket traditash". Brenda levizjes se post-procesualizmit, jane perqafuar nje shumellojshmeri e gjere pikpamjesh se njohurive teorike, duke perfshire strukturalizmin dhe Neo-Marksizmin, qe kane nje ...

                                               

Rafet Rudi

Rafet Rudi eshte kompozitor dhe dirigjent. U lind ne Mitrovice, me 1949. Studjoi ne Beograd dhe ne Paris. Terhoqi vemendjen, shume heret, per origjinalitetin e tij krijues:" Rudi eshte kompozitor shume i talentuar i cili posedon invencion dhe senzibilitet te posaçem.” Claude Ballif kompozitor, Fazen e hershme neoklasike e braktise ne mesin e viteve ’70-ta, dhe familjarizohet shpejt me rrymat avangarde te kohes. Nen ndikimin e shkolles polake Lutosllavskit, Pendereckit, ai perqafon tendencat e reja te muzikes atonale Metamorfoza per Fl.,Pf.,M.Sop. e orkester harkor, Rrojtja per kitare dhe h ...

                                               

Antishkenca

Antishkenca eshte nje pozicion qe hedh poshte shkencen dhe metoden shkencore. Njerezit qe kane pikepamje antishkencore nuk e pranojne shkencen si nje metode objektive qe mund te gjeneroje njohuri universale. Ata gjithashtu pretendojne se reduksionizmi shkencor ne veçanti eshte nje mjet i kufizuar per te arritur te kuptuarit e nje bote komplekse. Fushat kryesore te antishkences mund te shihen ne filozofi, sociologji dhe ekologji.

                                               

Fatmir Terziu

Pas mbarimit te shkolles se mesme te pergjithshme "Dhaskal Todhri", studioi per gjuhe dhe letersi shqipe. Ka punuar mesues dhe me vone drejtor shkolle ne disa shkolla te Shqiperise. Ka publikuar shkrime ne gjithe shtypin shqiptar dhe ka qene gazetar i gazetes "RD", kryeredaktor i gazetes se pavarur "Fjala e Lire" dhe Drejtor i Televizionit "Dardan", kryeredaktor i "Albanian Mail" dhe "Albanian News", gazete ne Mbreterine e Bashkuar. Ai drejton dhe boton dhe portalin www.fjalaelire.com. Ne vazhdim te edukimit te tij te metejshem ka studiuar ne High Melton College, per gjuhen angleze dhe per ...

                                               

Granit Zela

Granit Zela ka lindur ne Bushat te Kukesit me 1979. Zela eshte poet, prozator, eseist, perkthyes dhe studiues, Shkollimi Studimet e thelluara ne nivel doktorature i vijoi ne Fakultetin e Gjuheve te Huaja, UT ku mbrojti graden" Doktor i Shkencave” ne maj 2016, ne specialitetin" Letersi Boterore”. Ka kryer kurse specializimi per gjuhen angleze ne Institutin e Mbrojtjes per Gjuhet Defense Language Institute, San Antonio, Teksas SHBA, tetor 2004-janar 2005 dhe nentor 2008-janar 2009. Eshte specializuar ne Kanada gusht-dhjetor 2006, ne Gjermani qershor-korrik 2005, ne Sevastopol, Ukraine po gja ...

                                     

ⓘ Postmodernizmi

Postmodernizmi eshte levizje filozofike, artistike e shoqerore qe ka pasuar modernizmin. Postmodernistet shquhen per relativizim dhe skepticizem me radikal se paraardhesit e tyre. Ata po ashtu veçohen pe pluralizem ne sistem te vlerave, çka e ka bere kete levizje shume te veshtire per ta definuar me saktesisht. Nder postmodernistet me te shquar jane Michel Foucault, Jacque Derrida dhe Jean Baudrillard. Levizja shpesh lidhet edhe me post-strukturalizmin me te cilin ka shume gjera te perbashketa.

                                     

1. Lidhje te jashtme

 • The Christian Cadres Postmodernism Page
 • Discourses of Postmodernism. Multilingual Bibliography by Janusz Przychodzen PDF file
 • A simpler description of Postmodernism
 • Postmodernism and truth by philosopher Daniel Dennett
 • Postmodernism is the new black: How the shape of modern retailing was both predicted and influenced by some unlikely seers The Economist December 19 2006
 • WSWS philosophy archives - incl. critiques of postmodernist thought
 • How to Deconstruct Almost Anything--My Postmodern Adventure
 • Modernity, postmodernism and the tradition of dissent, by Lloyd Spencer 1998
 • Keith DeRose Philosophy, Yale: Characterizing a Fogbank: What Is Postmodernism, and Why Do I Take Such a Dim View of it?
 • Dueling Paradigms: Modernist V. Postmodernist Thought
 • Love and Hatred of French Theory’ in America.” Borderlands e journal. / Rolando Pérez. 4.1. 2005.
 • Stanford Encyclopedia of Philosophys entry on postmodernism
 • Modernism vs. Postmodernism
 • Postmodernism Guide from Toronto High School
                                     
 • vjetra dhe të reja, 2001 Kurs i teorive letrare. Prej antikës deri te postmodernizmi libër teorik, 2002 Panteoni i ideve letrare libër teorik, 2003 Fije
 • Fytyrat e Modernitetit : Modernizmi, Avant - garde, Dekadenca, Kiçi, Postmodernizmi nga Matei Calinescu, Kiçi dhe Arti nga Tomas Kulka, si dhe Kiçi - Bota
 • gjet emërtim më i mirë sesa Arkitektura Postmoderne. Pavarësisht se Postmodernizmi nuk është një lëvizje kohezive, e themeluar prej një aksiome apo parimi
 • Ballkanik Antropologjia Etnografia Folkloristika Kultura Modernizmi Postmodernizmi Trashëgimia kulturore Shoqëria Marksizmi ethno - Oxford Dictionaries
 • vdekjen e tyre në Fushat e Vrasjes. Anarkizmi Antishkenca Autoritarizmi Postmodernizmi Fundamentalizmi Obskurantizmi Antipedagogjia A Handbook to Literature
 • Avant - gardizmi njihet si shenja dalluese e modernizmit, për dallim nga postmodernizmi Shumë artistë iu kanë bashkangjitur lëvizjes avant - garde dhe ende vazhdojnë
 • Tilley dhe Pjetri Ucko, të cilët ishin të ndikuar nga antropologjia, postmodernizmi Marksit francez dhe prirje të ngjashme në antropologjinë social - kulturore
 • përshkruajnëv eten dhe fushën e vet të veprimit me terma si Teoria Kritike, Postmodernizmi Dekonstruksionizmi, Multikulturalizmi apo terma të ngjashëm. Antonio