Back

ⓘ Islami në Zelandën e Re. Islami ne Zelanden Re eshte relativisht pak i perhapur dhe numeron rreth 36.000 pjesetare. Islami ne Zelanda Re u perhap me ardhjen e m ..
Islami në Zelandën e Re
                                     

ⓘ Islami në Zelandën e Re

Islami ne Zelanden Re eshte relativisht pak i perhapur dhe numeron rreth 36.000 pjesetare.

Islami ne Zelanda Re u perhap me ardhjen e myslimaneve kinez qe punonin si minatore ne vitin 1870s. Nga nje numer i vogel i emigranteve mysliman nga India dhe Evropa Lindore ne fillim te viteve 1900 deri ne vitet 1960. Ne shkalle te larte emigracioni mysliman filloi ne vitet 1990 me ardhjen e emigranteve dhe refugjateve nga vende te ndryshme te rrenuara nga lufta.

E para organizate myslimane ne Zelande u regjistrua ne vitin 1950. Xhamia e pare eshte ndertuar rreth vitit 1979.

Federata e Shoqatave Islamike e Zelandes se Re, u regjistrua ne vitin 1979. President i pare u zgjodh Mazhar Krasniqi, shqiptar nga Kosova. Ne vitin 2002 qeveri e Zelandes se Re Krasniqin e nderoi me medalje te sherbimit Queens.

Ndermjet 1982 dhe 1999 Marhum Sheik Khalid Hafiz ishte udheheqes i larte fetar. Hafiz ka lindur ne Indi dhe eshte shkolluar ne Arabine Saudite.

Myslimane me influence ne Zelande jane Mazhar Krasniqi 1931-, dhe te ndjerit Nazmi Mehmeti 1918-1995 dhe Avdo Musovich 1919-2001.

                                     
  • 1931 në Zelandë është udhëheqës i komunitetit mysliman shqiptar kosovar. Ai ishte i pari President i Federatës së Shoqatave islamike në Zelandën e Re FIANZ
  • britanik mbi Zelandën e Re më 1840. Në vitin 1841 u nda nga Kolonia e Uellsit të Ri Jugor për të formuar koloninë e re të Zelandës së Re Zona e Uellsit të
  • Bashkuar dhe lidhje të ngushtë me Australinë, Zelandën e Re Japoninë, Izraelin, si dhe bashkanëtarët e NATO - s. Njëherësh, bashkëpunojnë ngushtë me fqinjët
  • reja greke dhe italiane në vend. Fetë kryesore të Shqipërisë janë Katolicizmi 10.02 Ortodoksia e Lindjes 6.75 dhe Islami 58.79 Shqipëria ka një