Back

ⓘ Nikolaj Trubeckoj. Princi Nikolaj Sergejeviq Trubeckoj, rusisht Stampa:Николай Сергеевич Трубецкой, ishte nje gjuhetar dhe etnolog rus. ..
Nikolaj Trubeckoj
                                     

ⓘ Nikolaj Trubeckoj

Princi Nikolaj Sergejeviq Trubeckoj, rusisht Stampa:Николай Сергеевич Трубецкой, ishte nje gjuhetar dhe etnolog rus.

                                     

1. Jeta

Trubeckoj ishte me origjine nga nje familje aristokratike te vjeter ruse. Shume shpejt filloi te merrej me gjuhesi dhe etnologji. Artikullin e pare te tij e publikoi si 15-vjeçar. Ne vitet 1908-1913 studioi ne universitetin e Moskes dhe ne vitin 1913 i perfundoi studimet me punen diplome Per shenimin e kohes se ardhshme ne gjuhet indoevropiane me te rendesishme.

Me 1916 mbrojti doktoraten ne deget gjuhesi krahasuese dhe sanskrit. Me 1920 emigroi ne Bullgari, ku u be docenti i filologjise sllave ne universitetin e Sofise. Me 1922-1938 ishte profesor ne universitetin e Vjenes. Vdiq me 1938 pas nje marrjeje ne pyetje te Gestapo.

                                     

2. Vepra

Trubeckoj ka zgjeruar gjuhesine me Fonologji si disipline e pavarur, dhe ka perforcuar interesin e gjuhetareve te tjere per gjuhen jo letrare.

  • Grundzüge der Phonologie, pas vdekjes se tij me 1939 ne Prage.