Back

ⓘ Grupi i dytë i elementeve kimike. Metalet alkalino-tokesore mbushin grupin e dyte, ku bejen pjese elementet e meposhtem: Stronciumi Kalciumi Beriliumi Bariumi M ..
Grupi i dytë i elementeve kimike
                                     

ⓘ Grupi i dytë i elementeve kimike

Metalet alkalino-tokesore mbushin grupin e dyte, ku bejen pjese elementet e meposhtem:

  • Stronciumi
  • Kalciumi
  • Beriliumi
  • Bariumi
  • Magnezi
  • Radiumi

Metalet alkalino-tokesore perjashtuar beriliumi jane metale me ngjyre e argjendte, te bute, me dendesi te ulet. Reagojne menjehere me halogjenet per te formuar kripe dhe me ujin, dhe pse jo aq shpejt sa me metalet alkaline, per te formuar hidrokside alkaline. Keto elemente kane 2 elektrone ne orbitalin e valences, dhe pervec beriliumit dhe magnezit, vetite kimike te elementeve te tjere jane te ngjashme me jonet e tyre me dy ngarkesa pozitive. Pra ne grup vihet re tendenca e elementeve per te marre konfigurimin e gazi te dobet qe i paraprin ne sistemin periodik.

                                     
  • poshtë: Grupi i parë: Metalet Alkaline Grupi i dytë Metalet alkalino - tokësore Grupi i tretë: Grupi i skandiumit Grupi i katërt: Grupi i titanit Grupi i pestë:
  • histori e zbulimit të elementeve kimike Personi i parë në histori që ka zbuluar një element të ri ishte Hennig Brand, një tregtar i falimentuar gjerman
  • nga Kimia është i cunguar. Ti mund të ndihmosh Wikipedian duke e përmirësuar këtë artikull. Sistemi periodik i elementeve Elementet kimike Ac Ag Al
  • testim. Parashikime, të gjithë të suksesshëm, përfshijnë bollëkun e elementeve kimike fillestar të formuar në një periudhë të nukleosintezës së lashtë