Back

ⓘ Histori e Shqipnis eshte nje liber i shkruar nga Tajar Zavalani. Eshte i rendesishem per faktin se pershkruan gjithe historine e Shqiperise si mbas mendimit shq ..
                                               

Tajar Zavalani

Tajar bej Zavalani ishte publicist, perkthyes dhe shkrimtar shqiptar. Ka perkthyer "Manifestin Komunist" te Marksit dhe shkroi librin "Histori e Shqipnis".

                                               

Anastasi I

Anastasi i Pare ka qene perandor bizantin. Anastasi kishte prejardhje ilire, nga nje familje senatoriale e qytetit te Durresit. Preferencat e tij per ndjekesit e doktrines se krishtere Monofisite sollen ne Konstatinopoje kryengritje te Kalterteve dhe te komandantit te provinces se Trakise Vitalian -it i cili prej vitit 513 sulmoi dhe rrethoi disa here kryeqytetin e perandorise.

                                               

Ahmet Gashi

Ahmet Gashi ka qene arsimtar, autor tekstesh shkollore, gjeograf dhe historian shqiptar. Ne shenje nderimi i eshte dhene titulli Mesues i Popullit.

                                               

Otto Witte

Otto Witte ishte nje akrobat cirku gjerman, qe u hoq si mbret i Shqiperise. U perkrah nga Haxhi Qamili!

                                               

Shtjefën Gjeçovi

Shtjefen Gjeçovi qe frat françeskan, veprimtar i levizjes kombetare, etnograf, arkeolog dhe shkrimtar shqiptar.

                                               

Mustafa Kruja

Mustafa Asim Merlika i njohur me shume si Mustafa Kruja, apo Mustafa Merlika Kruja ka qene mesues, firmetar i Deklarates se Pavaresise te Shqiperise, patriot, nepunes, politikan dhe kryeminister, senator i legjislatures se XXX te Mbreterise Italiane gjate regjimit fashist, anetar i komisionit te puneve te jashtme, tregtise dhe legjislacionit doganor gjate mandatit te tij si kryeminister. Si studjues i shqipes, historian e publicist njihet dhe me emrin e pendes Shpend Bardhi. Ndonese produkti i tij intelektual nuk u pranua pergjate regjimit komunist sepse u cilesua kuisling edhe tradhetar, ...

                                               

Lista e shteteve dhe rajoneve shqiptare

Kjo eshte nje list e shteteve dhe rajoneve shqiptare neper histori, shpesh here te emeruara Troje Shqiptare. Ne liste bejne pjese shtete dhe rajone ku shqiptaret ishin shumice ablolute, ku termet Shqiperi dhe shqipetar jane zyrtare, kushtetues dhe titullar, ku gjuha shqipe eshte zyrtare dhe qe ka pasur nje klase udheheqese shqiptare ose nje dinasti shqiptare.

                                               

Lef Nosi

Lef Nosi, nenshkrues i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise, patriot, arkivist, folklorist, etnograf, numizmat, arkeolog e politikan shqiptar. Njihet si babai i filatelise shqiptare, personalitet me interesa te gjera kulturore. Veprimtaria e tij politike-shoqerore ishte pothuajse e pandare me ate personale. Prane Arkivit Qendror Shteteror teresia e letrave te ardhura ne adrese te tij arrin me teper se 1200, mes tyre edhe me Norbert Joklin, Holger Pedersenin por edhe te rinj qe e shihnin me admirim si Qemal Stafa.

                                               

Mehmet Shpendi

Mehmet Shpendi, qe bashkethemeluesi dhe udheheqesi kryesor i Djelmnise se Shales, perfaqesues i Shales ne kryengritjen e pergjithshme te Malesise se Madhe, udhehoqi çetat e luftetareve trima kunder forcave Turke dhe Malazeze.

                                               

Taq Dafa

Stampa:Selfref TAQ DAFA 1913 – 1991 Polisportist, notar dhe atlet i shquar shqiptar, pjesemarres, fitues dhe vendoses i rekordeve kombetare ne not. Mbajtes i ketyre rekordeve deri ne vitin 1955. Aktivist dhe pjesemarres i shquar ne Kampionatet Kombetare te Atletikes, ne garat e hedhjes se diskut, cekicit dhe kercimit me shkop. Pjesemarres ne disa etapa te rrethit ciklistik te Shqiperise te vitit 1937.

                                     

ⓘ Histori e Shqipnis

Histori e Shqipnis eshte nje liber i shkruar nga Tajar Zavalani. Eshte i rendesishem per faktin se pershkruan gjithe historine e Shqiperise si mbas mendimit shqiptar. Botuar nga shtepia botuese Phoenix.