Back

ⓘ Ekonomia bujqësore. Ekonomia bujqesore eshte veprimtari ekonomike ne te cilen fitohen produkte finale me origjine bimore dhe shtazore. Rensia e bujqesise qendro ..
                                               

Ekonomia e Bjellorusisë

Ekonomia e Bjellorusise eshte ekonomia e 72-te me e madhe ne bote nga PBB-ja bazuar ne barazine e fuqise blerese, e cila ne vitin 2019 qendroi ne 195 miliarde dollare, ose 20.900 dollare per fryme. Si pjese e ish-Bashkimit Sovjetik, Bjellorusia kishte nje baze industriale relativisht te zhvilluar; ajo mbajti kete baze industriale pas shperberjes se BRSS, si dhe nje baze te gjere bujqesore dhe nje nivel te arsimit te larte. Midis ish republikave te Bashkimit Sovjetik, ai ka mbajtur ekonomine me te stilit sovjetik, me shume ndermarrje, sherbime komunale dhe sherbime te mbetura ne pronesi te ...

                                               

Ekonomia e aplikuar

Ekonomia e aplikuar eshte aplikimi i teorise ekonomike dhe ekonometrise ne ambiente specifike. Si njera nga dy grupet e fushave te ekonomise, zakonisht karakterizohet nga aplikimi i thelbit, pra teoria ekonomike dhe ekonometria, per te adresuar çeshtjet praktike ne nje game fushash, perfshire demografine ekonomike, ekonomine e punes, ekonomine e biznesit, organizaten industriale, ekonomine bujqesore, ekonomine e zhvillimit, ekonomine arsimore, ekonomine inxhinierike, ekonomine financiare, ekonomine shendetesore, ekonomine monetare, ekonomine publike dhe historine ekonomike. Procesi shpesh ...

                                               

Tregtia ilire

Gjetjet arkeologjike deshmojne per nje shtrirje te gjere te prodhimeve te zejtarise ilire. Tipat standarde te armeve, te zbukurimeve dhe te eneve prej balte qe perseriten ne gjetjet nga nje krahine ne tjetren, deshmojne per marredhenie intensive midis popullsise se krahinave te ndryshme dhe per nje zhvillim te konsiderueshem te kembimeve midis tyre. Nje zhvillim me te gjere moren ne kete kohe shkembimet me boten greke. Jo me kot pasurite minerale dhe disa prodhime bujqesore terhoqen vemendjen e autoreve antike te kesaj kohe. Duket se keto prodhime ishin nder artikujt kryesore te eksportit ...

                                     

ⓘ Ekonomia bujqësore

Ekonomia bujqesore eshte veprimtari ekonomike ne te cilen fitohen produkte finale me origjine bimore dhe shtazore.

Rensia e bujqesise qendron ne ate se ajo siguron ushqimin e popullsise, siguron lende te pare, shume dege te industrise, kushtezon zhvillimin e industrise duke shfrytezuar shume produkte industriale, ne shume vende te rendesishme per eksport.

Per dekada me radhe, bujqesia eshte shoqeruar me prodhimin e kulturave ushqimore esenciale. Aktualisht, bujqesia mbi dhe pertej bujqesise perfshin pyjet, qumeshtin, kultivimin e frutave, shpezeve, bletarine, kerpudha, arbitrare etj. Sot, perpunimi, marketingu dhe shperndarja te mbjellave dhe produkteve blegtorale etj, te gjitha njihen si pjese e bujqesise aktuale Keshtu, bujqesia mund te quhet prodhim, perpunim, promovim dhe shperndarje e produkteve bujqesore. Bujqesia luan nje rol kritik ne gjithe jeten e nje ekonomie te caktuar. Bujqesia eshte shtylla kurrizore e sistemit ekonomik te nje vendi te caktuar. Perveç sigurimit te ushqimit dhe lendes se pare, bujqesia gjithashtu ofron mundesi punesimi per nje perqindje shume te madhe te popullsise. Me poshte jane rendesite e bujqesise:

                                     
 • përgjithshëm i zhvillimit ekonomik cilësohen si vende bujqësore industriale. Kjo do të thotë që ekonomia bujqësore luan rolin kryesor në zhvillimin ekonomik të
 • fermës fusha të tilla si ekonomia bujqësore dhe sociologjia rurale disiplina të ndryshme të përfshira në inxhinierinë bujqësore Robert Bakewell Norman
 • Ekonomia në Serbi është më shumë e bazuar në industri dhe bujqësi, Vitet më të favorshme për ekoniminë serbe ishin gjatë fillimit të viteve 80 - ta, ndërsa
 • Ekonomia e Luksemburgut para një shekulli ka qenë në një shkallë të ulët të zhvillimit. Në daljen prej kësaj prapambeturie nuk kanë ndihmuar as rezervat
 • Ekonomia e komunës së Deçanit ka qene kryesisht bujqësore e cila gjatë luftës është shkatërruar tërësisht Mbas luftës janë bërë disa përpjekje për të
 • Ekonomia e Algjerisë Bujqësia është dega më e rëndësishme e ekonomisë së vendit e cila gradualisht është duke u tejkaluar nga prodhimtaria industriale
 • Ekonomia e Bjellorusisë është ekonomia e 72 - të më e madhe në botë nga PBB - ja bazuar në barazinë e fuqisë blerëse PPP e cila në vitin 2019 qëndroi në
 • Gjendeni te artikulli Ekonomia Për shprehjet e ngjashme në shkrim, kuptim apo tingëllim, shikoni këtu. Një ekonomi nga greqisht οίκος - shtëpiake dhe
 • Ekonomia e Republikës Afrika Jugore Afrika e Jugut është vend me një ekonomi të zhvilluar në nivel të lartë sa që disa organizata ndërkombëtare e radhisin
 • 13 - të, territori që tani njihet si Estoni ishte i pavarur. Ekonomia ishte kryesisht një bujqësore por Estonia duke qenë një vend me një vijë të gjatë bregdetare
 • 43 Komuna Karbunarë është një komunë në Rrethin e Lushnjes në Shqipëri. Ekonomia e kësaj zone varet nga pasuritë natyrore, tokësore dhe nëntokësore. Dy