Back

ⓘ Histori e letërsisë. Historia e letersise merret me studimin e veprave letrare ne rrjedhen e tyre historike. Ketu mund te dallojme histori e letersise krahasues ..
                                               

Muzgu i perëndive të stepës

Flet per vitet e Kadarese si student ne Institutin "Gorki" te Letersise Boterore pak kohe para prishjes se aleances sovjeto-shqiptare. Perfshin nje histori dashurie te Kadarese me nje vajze ruse dhe nje kapitull per shkrimtarin disident Boris Pasternak, te cilit iu dha Çmimi Nobel me 1958 per romanin Doktor Zhivago, çka ngjalli pakenaqesine e autoriteteve sovjetike. Sipas Robert Elsie Muzgu i perendive te stepes paraqet disa ngjashmeri kureshtare me romanin e njohur rus "Mjeshtri dhe Margarita" te Mihail Bullgakov.

                                               

Zani i zemrës

                                               

Istori e Skënderbeut

Istori e Skenderbeut eshte nje poeme epike e shkruar nga rilindasi Naim Frasheri ne vitet e fundit te jetes dhe botuar ne Bukuresht me 1898. U be nje nga veprat me te lexuara te Rilindjes.

                                               

Bagëti e Bujqësi

Bageti e Bujqesija eshte poemehchchcy e shkruar nga shkrimtari shqiptar Naim Frasheri e cila eshte botuar per here te pare ne Bukureshuvucyt me 1886 ne te perkohshmen "Drita". fgjvj O malet e Shqiperise e ju o lisat e gjate! Fushat e gjera me lule, qu kam nder ment dit e nate! Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt e kulluar! Çuka, kodra, brinja, gerxhe dhe pyje te gjelberuar! Do te kendonj bagetine qe mbani ju e ushqeni, O vendethit e bekuar, ju mendjen ma defreni. Ti Shqiperi, me jep ndere, me jep emrin shqipetar, Zemren ti ma gatove plot me deshire dhe me zjarr.

                                               

Mjegullat e Tiranës

Mjegullat e Tiranes eshte romani i pare i shkrimtarit Ismail Kadare, i shkruar qe ne vitet 1957-58, kur ishte student ne Fakultetin e Gjuhes dhe Letersise, dhe i botuar vetem ne vitin 2014 nga shtepia botuese "Onufri".

                                               

Robert Elsie

I lindur me 29 qershor 1950 ne Vankuver te Kanadase, Elsie ndoqi Universitetin e Kolumbise Britanike University of British Columbia, ku mbaroi studimet e filologjise klasike dhe gjuhesise me 1972. Po ne ate vit, ai shkoi ne Evrope me nje burse studimesh, ku ne vitet ne vijim vazhdoi studimet e larta ne Universitetin e Lire te Berlinit Perendimor, ne Shkollen Praktike te Studimeve te Larta École Pratique des Hautes Études ne Paris, ne Institutin e Dublinit per Studime te Larta Dublin Institute for Advanced Studies ne Irlande dhe ne Universitetin e Bonit Universität Bonn, ku mbrojti doktorat ...

Histori e letërsisë
                                     

ⓘ Histori e letërsisë

Historia e letersise merret me studimin e veprave letrare ne rrjedhen e tyre historike. Ketu mund te dallojme histori e letersise krahasuese si dhe histori e pergjithshme te letersise.

                                     

1. Historia e letersise krahasuese

Historia e letersise krahasuese ose komparative merret me hulumtimin e raporteve ne mes dy ose me shume letersi te ndryshme. Ajo eshte e orientuar ose drejt hulumtimeve ne nje letersi kombetare me ate evropiane ose ndaj letersive te shteteve te tjera.