Back

ⓘ Din Mehmeti ka qene shkrimtar shqiptar nga Kosova. Ka studiuar per gjuhe dhe letersi shqipe ne Universitetin e Beogradit. Ai ka qene profesor ne Shkollen Pedago ..
Din Mehmeti
                                     

ⓘ Din Mehmeti

Din Mehmeti ka qene shkrimtar shqiptar nga Kosova.

Ka studiuar per gjuhe dhe letersi shqipe ne Universitetin e Beogradit. Ai ka qene profesor ne Shkollen Pedagogjike te Gjakoves.

Ne mars 1999 u njoftua nga shume burime informacioni se ai u vra nga policia serbe gjate Luftes se Kosoves, por pas disa ditesh ky njoftim u pergenjeshtrua.

                                     

1. Krijimtaria

Edhe pse ka botuar disa proza, kritika letrare dhe nje drame, Din Mehmeti njihet kryesisht per poezine e tij figurative, e cila eshte botuar qe nga viti 1961 deri ne vitin 1999 ne 16 vellime. Poezine e pare e botoi ne vitin 1949 ne revisten letrare Jeta e Re.

Poezia e Din Mehmetit shquhet per ndjeshmeri popullore. Ashtu si dhe Ali Podrimja, i cili eshte po nga Gjakova, ai mbeshtetet ne shume figura, metafora, dhe simbole te poezise popullore te Shqiperise se Veriut per te mbrujtur dhe ndertuar lirikat e tij te trazuara me vizionin stoik te malesoreve. Megjithese eshte nje fllad i lehte romantik qe pershkon poezine e tij, sikunder e pati cilesuar dikur kritiku Rexhep Qosja, ky perdorim krijues i folklorit eshte i shkrire fuqishem me nje rrjedhe realiste, here-here ironike, qe buron pjeserisht nga etika e revoltes ne traditen e Migjenit 1911-1938 dhe Esad Mekulit lindur ne 1916. Shqetesimi poetik i Din Mehmetit, megjithate, nuk i drejtohet protestes mesianike ose kritikes sociale, por krijimtarise artistike dhe pervojes individuale.

Libri i tij "As ne toke as ne qiell" eshte e ndare ne pese cikle: "Trimat e kenges sime", "Bishat e bardha", "Kujtesa e letrave", "Barka ime mbahu", dhe "Kenge per vete". Titulli i ciklit te katert, "Barka ime mbahu", eshte ndofta simbolik per pranine e sotme e letrave shqipe, bile edhe te shqiptareve ne Jugosllavi. Ai vjen nga poezia "Dialog me liqenin", shkruar ne Struge buze Liqenit te Ohrit ne kufirin jugosllavo-shqiptar, gjate Festes Nderkombetare te Poezise ne Struge ne gusht 1987.

                                     

2.1. Vepra Veprat poetike te Din Mehmetit

 • As ne toke, as ne qiell." Rilindja”, Prishtine 1988.
 • Fatin tim nuk e nenshkruaj." Rilindja”, Prishtine 1984.
 • Gjaku qe kendon." Rilindja”, Prishtine 1993.
 • Fanar ne, furtune." Rilindja”, Prishtine 1971.
 • Kosove, zog i diellit." Rilindja”, Prishtine 1982.
 • Zjarri i kenges." Toena”, Tirane 2007.
 • Dridhjet e drites." Rilindja”, Prishtine 1969.
 • Agu 1982
 • Verbim i bardhe." Faik Konica”, Prishtine 2004.
 • Prape fillimi." Jeta e re”, Prishtine 1996.
 • Mos vdis kur vdiset." Rilindja”, Prishtine 2001.
 • Vajet e shiut Veper postume," Drenusha”, Prishtine 2010.
 • Ora." Rilindja”, Prishtine 1974.
 • Rini diellore." Jeta e re”, Prishtine 1966.
 • Heshtja e kallur. ”Rilindja”, Prishtine 1972.
 • Ikje nga vdekja." Rilindja”, Prishtine 1978.
 • Ne krahet e shkrepave." Rilindja”, Prishtine 1961.
 • Lumturia eshte mashtrim. ”Dukagjini”, Peje 1999.
                                     

2.2. Vepra Perzgjedhje dhe antologji

 • Mallkimi i gjakut." 8 nentori”, Tirane, 1973.
 • Antologji personale. perzgjedhur nga vete autori," Ora”, Tirane 2004.
 • Klithme eshte emri im. perzgjedhur nga Agim Vinca," Toena”, Tirane 2002
 • Poezi. perzgjedhje nga Fatos Arapi," Naim Frasheri”, Tirane, 1985.
 • Vepra 1-5." Drenusha”, Prishtine 2009.
                                     

3. Burimi i te dhenave

 • Besim MUhadri, "Dhuna dhe liria ne poezine e Din Mehmetit", "P. Bogdani", Has, 2008, teme magjistrature dhe "Poezia e Din Mehmetit". teme doktorature.
                                     
 • Poetë nga Kosova : poezi të zgjedhura nga Ali Podrimja, Azem Shkreli, Din Mehmeti Esad Mekuli libër nga Xhevahir Spahiu përzgjodhi Botuar në Tiranë
 • Qosja Resul Shabani Agim Vinca Din Mehmeti Azem Shkreli Ali Podrimja Beqir Musliu Sabri Hamiti Murat Isaku Kim Mehmeti Nijazi Ramadani Mehmet Kraja Albatros
 • Kjo është lista e shkrimtarëve shqiptarë. Din Mehmeti Dionis Bubani 1926 - 2006 Dritëro Agolli 1931 Dushko Vetmo 1914 Daut Gumeni Dodë Kaçaj Dashamir
 • Mallkim i gjakut : poezi nga Kosova me autor Din Mehmeti Botuar në Tiranë nga Naim Frashëri në vitin 1973. Faqet e librit 106.
 • Kosova shtet i mbikqyrur libër me autor Sylë Arifi dhe Din Mehmeti red. Halil Haxhosaj red. Botuar në Prishtinë nga Shoqata e Intelektualëve Jakova
 • Shteti i Kosovës kontribut i shumë brezave libër me autor Sylë Arifi dhe Din Mehmeti red. Botuar në Prishtinë nga Shoqata e Intelektualëve Jakova në
 • Kosovës në mes të përkrahjeve dhe pengesave libër me autor Sylë Arifi dhe Din Mehmeti red. Ibish Neziri red. Botuar në Gjakovë nga Gjakova 2000 në
 • Marash Mirashi Abdullah Konushevci Agim Vinca Kim Mehmeti Ali Podrimja Azem Shkreli Basri Çapriqi Din Mehmeti Eqrem Basha Fahredin Gunga Flora Brovina Mirko
 • Gjocajt, ky fshat malor, dha njërëz të letërsisë. Nderë ta mund te ceken Din Mehmeti dhe Zenun Gjocaj. Gjocajt kan qenë çdo herë aktiv ne luftat çlirimtare
 • 1861 1876 Murati i V - 1876 Abdyl Hamidi i II - 1876 1909 Mehmeti i V - 1909 1918 Mehmeti i VI - 1918 1922 Abdylmexhidi i II - 1922 1924 Halife ceremonial