Back

ⓘ Jeta e Re. Jeta Re eshte reviste letrare shqiptare e themeluar nga shkrimtari Esad Mekuli ne vitin 1949. Eshte botuar ne kuader te OPGBG Rilindja ne Prishtine. ..
                                               

Papua Guinea e Re

Imigrimi ne Ishullin e Guinese se Re supozohet se eshte bere para 50.000 vitesh. Ndersa Evropianet e pare qe hyren ne tokat e ketij ishulli ishin Portugezet dhe Spanjollet ne shekullin XVI. Kolonializmi i Ishullit filloi nga Anglezet ne vitin 1793. Me kerkesen e Qeverise Angleze John Moresby ne vitin 1870 vizatoi harten e Papua Guinese se Re, dhe Anglezet kete pjese te ishullit e pushtuan ne vitin 1884.Me vone emri i John Moresby eshte dhene kryeqytetit te Papua Guinese se Re.Gjate Luftes se dyte Boterore Papua Guinea re ishte pushtiar nga Japonia. Me perfundimin e Luftes se dyte Boterore ...

                                               

Tirana 5

                                               

Vajzat me kordele të kuqe

Filmi ka ne qender aktivitetin e Jetes nje vajze re nxenese ne shkollen e vajzave. Jeta eshte anetare e grupit ilegal dhe ngre ne shkollen e saj grupin te rejave antifashiste. Gjate nje feste mesuesit fashiste duan te detyrojne nxenesit te kendojne himnin fashist gje qe çon ne nje nga demonstratat me te medha ne kryeqytet gjate se ciles Ne kete Jeta arrestohet dhe me pas ekzekutohet.

                                               

Din Mehmeti

Din Mehmeti ka qene shkrimtar shqiptar nga Kosova. Ka studiuar per gjuhe dhe letersi shqipe ne Universitetin e Beogradit. Ai ka qene profesor ne Shkollen Pedagogjike te Gjakoves. Ne mars 1999 u njoftua nga shume burime informacioni se ai u vra nga policia serbe gjate Luftes se Kosoves, por pas disa ditesh ky njoftim u pergenjeshtrua.

                                               

Anton Pashku

Anton Pashku ka qene shkrimtar shqiptar. Pashku eshte klasik i letersise shqipe dhe nje nder stilistet me te mire te kesaj letersie.

                                               

Vdekja më vjen prej syve të tillë

Vdekja me vjen prej syve te tille eshte roman i autorit Rexhep Qosja, i botuar per here te pare ne vitin 1973 ne disa numra te revistes Jeta e Re, ndersa me 1974 si liber me vete nga shtepia botuese Rilindja.

Jeta e Re
                                     

ⓘ Jeta e Re

Jeta Re eshte reviste letrare shqiptare e themeluar nga shkrimtari Esad Mekuli ne vitin 1949. Eshte botuar ne kuader te OPGBG "Rilindja" ne Prishtine. Eshte revista me jetegjate ne historine e periodikut shqiptar.

Kryeredaktor i saj i tanishem eshte Agron Y. Gashi.

                                     

1. Historiku

Revista Jeta Re nisi rrugetimin e saj ne rrethana te renda sociale, kulturore dhe arsimore per shqiptaret, te cilet sapo kishin dale nga periudha e ripushtimit serb te Kosoves me 1945 dhe vrasjeve ne mase te shqiptareve nga pushteti serbo-malazez fill pas perfundimit te Luftes se Dyte Boterore. Numri pare i kesaj reviste kishte 88 faqe dhe doli ne korrik te vitit 1949, me nismen e Esad Mekulit i cili ishte kryeredaktori i pare i saj dhe e drejtoi per 23 vite me radhe. Mekulit iu desh nga njera ane te perballonte trysnite e medha politike te pushtetit komunist jugosllav dhe nga ana tjeter te zbulonte talente te reja te cilet do ti afronte dhe do ti botonte.

Vitin e pare dolen tre numra. Nga viti 1950 u be reviste dymujore dhe doli me faqe te shtuara. Fillimisht ne te botoheshin edhe tekste jashteletrare, por me vone u be reviste teresisht letrare. Kishte meriten edhe per nxitjen dhe formimin e kultures se leximit. Kah fundi i viteve gjashtedhjete, kur Kosova perjetoi nje zgjim dhe zhvillim shume intensiv arsimor, kjo reviste, si nje lekture e zgjedhur dhe e obligueshme, kishte destinacion bibliotekat dhe shkollat e mesme. Tirazhi i saj arriti deri ne 10 mije kopje dhe vazhdoi te jete i larte pergjate viteve 70, deri ne fillim te viteve 80. Me fuqizimin institucional te Kosoves ne vitet 70 dhe hapjen e kesaj reviste ndaj letersise boterore dhe asaj te tradites, u shenua nje bum letrar dhe kulturor i papare. Ne kete kohe, u shfaq nje letersi nacionale me prirje moderne, se ciles i dhane ton te fuqishem pikerisht autoret te formuar dhe te promovuar nga kjo reviste.

Mirepo, ne fund te viteve tetedhjete dhe ne periudhen te nentedhjetave, ne rrethana te okupimit te deinstitucionalizimit te Kosoves nga okupatori serb, edhe Jeta Re pesoi fatin e institucioneve te tjera arsimore, kulturore e shkencore. Periudha me e rende per kete reviste, ishte viti 1990, kur stafi u debuan me dhune nga Pallati i Shtypit, fat qe i percolli edhe institucionet tjera shqiptare, perfshire Shtepine Botuese Rilindja. Gjate viteve 90 luftoi per mbijetese, me numra dhe faqe te reduktuara, por botimi i saj nuk u nderpre. Veshtiresite e percollen edhe pas çlirimit te Kosoves. Nga viti 2010 filloi nje jete te re, me nje kryeredaktor te ri, dhe qe nga kjo kohe doli me 3 numra ne vit dhe rreth 500 faqe. Ne vitin 2019 u botua numer jubilar per nder te 70 vjetorit te themelimit.

Eshte revista me jetegjate ne historine e periodikut shqiptar.

                                     

2. Kryeredaktor kane qene:

 • Sali Bashota 2001-2003
 • Deme Topalli 2004-2009
 • Hasan Mekuli 1976-1981
 • Agron Y. Gashi 2013-
 • Rexhep Qosja 1974-1975
 • Rrahman Dedaj 1973
 • Esad Mekuli 1949-1973
 • Ag Apolloni 2010-2013
 • Ali Jasiqi 1982-2000
                                     

3. Bibliografia

Ne 25 vjetorin e daljes se saj Biblioteka Universitare dhe Popullore e Kosoves e boton bibliografine e autoreve Sevdie Ahmeti, Amedan Jani dhe Musa Gerguri me titull: Jeta Re - Bibliografia 1949-1974. Poashtu, me 1979 me rastin e 30 vjetorit te daljes vazhdohet Bibliografia, por kete here autore vetem Sevdie Ahmeti.

                                     

4. Literatura

 • Krasniqi, Nysret 2016. Letersia e Kosoves 1953-2000. Prishtine: AIKD.
 • Halili, Ernestina 2013. DUKURI MODERNE NЁ DRAMЁN SHQIPE NЁ KOSOVЁ - disertacion PDF. Tirane. Marre me 25 gusht 2020.
 • Aliu, Ali 2012. Kenaqesia e leximit. Prishtine: ASHAK.
 • Shehri, Dhurata; Marashi, Adrian; Isufaj, Viola 2018. Letersia 12. Tirane. ff. 196–204. ISBN 978-9928-258-36-6.
 • Brahaj, Manjola 2017. PROZA E ANTON PASHKUT MES MODERNES DHE EKSPERIMENTALES - punim doktorature PDF. Tirane. Marre me 23 gusht 2020.