Back

ⓘ Sinteza aditive eshte menyre e perzierjes se ngjyrave fiziologjike ne te cilen shkelqimet e ngjyrave te caktuara bashkohen. Ngjyrat themelore nga sinteza aditiv ..
Sinteza aditive
                                     

ⓘ Sinteza aditive

Sinteza aditive eshte menyre e perzierjes se ngjyrave fiziologjike ne te cilen shkelqimet e ngjyrave te caktuara bashkohen. Ngjyrat themelore nga sinteza aditive jane: vjollce e kaltetra, e gjelberta dhe e kuqja. Me perzierjen e tri ngjyrave nga sinteza aditive i fitojme ngjyrat themelore nga sinteza suptraktive.

vjollce e kalter + e gjelber = cian

vjollce e kalter + e kuqe = magente

e gjelbert + e kuqe = e verdhe

Me perzierjen additive te tri ngjyrave themelore nga sinteza aditive e fitojme ngjyren akromatike – te bardhe.

vjollce e kalter + e gjelbert + e kuqe = e bardhe

Te gjitha mestonet, te cilat fitohen me perzierjen e dy ngjyrave aditive, i kan reprezentueset e pikave te veta ne drejtimin i cili i lidhe pikat reprezentuese me ato dy ngjyra ne diagramin e kromikimit.

                                     
  • janë ngjyra të cilat përdoren në shtypshkronjë për shtyp. RGB Sinteza aditive Sinteza supstraktive Color conversion RGB CMYK HSV YUV .