Back

ⓘ Këneta. Keneta eshte pjese tokesore e ngopur, ose e mbuluar me uje dhe bime specifike te cilat u jane pershtatur kushteve te lageshtise se madhe. Kenetat formoh ..
                                               

Këneta e Roskovecit

Keneta e Roskovecit ka nje shtrirje prej 100 hektaresh. Ne te ndodhen disa lloje peshqish gjenden edhe shume shpende si çafka, rosa e eger, bajza, pata e eger, kaposhi shurdhe, etj. Sezoni i gjuetise hapet pas ardhjes se gargujve ku keneta e Roskovecit eshte shtepia e milionave garguj.

                                               

Këneta e Kashtës

Keneta e Kashtes ndodhet bregdet, ne jug te Shengjinit. Perben nje lagune te vogel interesante te formuar nga akumulimet lumore e detare. Eshte e gjate rreth 850 m dhe e gjere rreth 400 m. Ne te eshte formuar nje ekosistem, ku dallohet nje bote shume e pasur bimore dhe shtazore. Ka vlera shkencore, ekologjike, didaktike, edukuese. Per te vajtur tek ky monument natyre duhet ndjekur intinerari i rruges automobilistike Lezhe– Shengjin – Merxhan.

                                               

Këneta e Maliqit

Keneta e Maliqit eshte nje ngjarje historike e cila i referohet se ashtuquajtures "organizates sabotatore" ne tharjen e kenetes se Maliqit ne vitin 1946. Per tharjen e kenetes se Maliqit ishin angazhuar nje grup inxhinieresh, si: Abyl Sharra, Kujtim Beqiri, Vasil Mano dhe Zyrika Mano. Ata u ekzekutuan nga pushteti popullor i asaj kohesi si spiune dhe sabotatore te sistemit totalitar ne Shqiperi.

                                               

Pelikani kaçurrel

Pelikani kaçurrel.Nder shpendet me te medhenj te Europes,me nje gjatesi trupi 160-180 cm, gjatesi te hapjes se kraheve 270-320 cm. Ka nje sqep shume te madh te pajisur me xhep lekure ne nofullen e poshtme, me te cilen kapin peshk. Ne ndryshim nga disa shpende te tjere fluturojne ne tufa te organizuara, ku pjesa me e madhe eshte e sinkronizuar.Te rriturit kane pende te perdredhura ne fund te kokes dhe zverk si dhe karakterizohet nga ngjyre e bardhe e trupit si dhe

                                               

Gorilat

Gorillat jane majmune, kryesisht banore barngrenes, qe banojne ne pyllin e Arikes nen-Sahariane. Gjinia Gorilla eshte e ndare ne dy lloje: gorillat lindore dhe gorillat perendimore, ose kater ose pese nenlloje. Ata jane primatet me te medhenj te gjalle. ADN-ja e gorillave eshte shume e ngjashme me ate te njerezve, nga 95 ne 99% ne varesi te asaj qe perfshihet, dhe ata jane te afermit e ardhshem me te afert me njerezit pas shimpanzeve dhe bonobove. Habitatet natyrore te gorillave mbulojne pyje tropikale ose subtropikale ne Afriken nen-Sahariane. Megjithese diapazoni i tyre mbulon nje perqin ...

Këneta
                                     

ⓘ Këneta

Keneta eshte pjese tokesore e ngopur, ose e mbuluar me uje dhe bime specifike te cilat u jane pershtatur kushteve te lageshtise se madhe. Kenetat formohen ne kushtet e nje klime me lageshtire te madhrshkueshme dhe pa nje rrjedhje siperfaqsore.Si rrjedhim i teprices se ujit zhvillohet nje bimesi higroite qe favorizon procesin e formimit te turbes.

Lidhur me kete vecori shpesh kenetat emertohen si nje formacion biogjeografik ujor i paajruar,bimet se ciles ne vend qe te mineralizohen,pra zberthehen, ne te kundert ato turbifikohen.

Ne qoftese ekzistojne kushtet e siperpermendura kenetat mund te formohen ne gropat liqenore,ne lugina te lumenjve,ne zonat e pyllezuara, ne pjerresite e kodrave te maleve etj.

Kenetat mund te formohen ne fazen e fundit te evolucionit te liqenit, kur ne to ndodh nje faze e zhvillimit te akumulimit.Me intensifikimin e procesit te akumulimit ne bazenin liqenor, bimesia ujore intensifikohet,ngrihet mbi nivelin e ujit dhe ne nje moment te dene ne vend te bazenit liqenor,formohet nje mocal me vegjetacionin e tij karakteristik me kallama, myshqe etj. Ne kete faze emertohet si "mocal barishtor"Me kohe mocali fillon e lartesohet nga depozitimii barishteve qe e kane mbaruar ciklin e tyre jetesor duke sjellur keshtu,rritjen e depozitimit te turbes. Kallamat dendesohen gjithmone me shume. Mocali kalon keshtu ne fazen e pyllezimit.Por vjen nje kohe qe siperfaqen e mocalit ze myshku "sphagnium" Myshky perhapet shume e pengon ajrimin e rrenjeve te bimeve dhe cojne keshtu drejt tharjes se tyre.

Sipas kushteve te ushqimit kenetat ndahen ne tre grupe kryesore:

eutrofe mezotrofe oligotrofe.
                                     
  • Këneta e Roskovecit ka një shtrirje prej 100 hektarësh. Në të ndodhen disa lloje peshqish gjenden edhe shumë shpendë si çafka, rosa e egër, bajza, pata
  • Skeda: Këneta roman JPG Këneta roman me Autor: Fatmir Gjata. Faqet e librit 496.
  • Këneta e vdekjes, roman me autor Makensen Bungo. Botuar në Tiranë nga Phoenix në vitin 1996. Libri ka 233 faqe.
  • Këneta e Hoxharësishte një kënetë në jug të Ultësirës Perëndimore në Shqipëri. Nga bonifikimi, i mbaruar në vitin 1962, 7, 000ha tokë u liruan për qëllime
  • Këneta e Kashtës ndodhet bregdet, në jug të Shëngjinit. Përbën një lagunë të vogël interesante të formuar nga akumulimet lumore e detare. Është e gjatë
  • Këneta e Maliqit është një ngjarje historike e cila i referohet së ashtuquajturës organizatës sabotatore në tharjen e kënetës së Maliqit në vitin 1946
  • emri Panoni rrjedh nga gjuha ilire, nga Pen e cila përdoret në fjalët këneta mocale lagësht Panonia Panonia Panonia harta e Panoninisë harta
  • Hoxhara është një fshat në komunën Dermenas në rrethin e Fierit të Shqipërisë. Këneta e Hoxharës
  • hollë dhe një tufë puplash të zeza në krye, e që jetojnë nëpër moçale e këneta Karabullaku Pulëbardha Albatrosi Ky artikull në lidhje me biologjinë është