Back

ⓘ Traktati i Varshavës. Traktati i Varshaves eshte pakti i vendosur ne mbledhjen e mbajtur me 14 maj te vitit 1955 ne Varshave nga 8 shtetet europiane: Shqiperia, ..
                                     

ⓘ Traktati i Varshavës

Traktati i Varshaves eshte pakti i vendosur ne mbledhjen e mbajtur me 14 maj te vitit 1955 ne Varshave nga 8 shtetet europiane: Shqiperia, Hungaria, RD e Gjermanise, Polonia, Bashkimi Sovjetik, Çekosllovakia, Rumania dhe Bullgaria. Pakti qe kishte si qellim forcimin e miqesise, bashkepunimin dhe ndihmen reciproke ndermjet ketyre vendeve, si dhe sigurimin dhe ruajtjen e paqes. Pakti hyri ne fuqi ne 5 qershor te njejtit vit. Shqiperia doli nga ky traktat ne vitin 1968.Organet kryesore te paktit me qender ne Moske ishin Byroja e Keshillit Politik dhe Kryekomanda e Bashkuar. Traktati i Varshaves drejtohej nga Bashkimi Sovjetik,i cili nepermjet saj perforcoi kontrollin ne vendet anetare. Ketyre vendeve iu imponua i shtuquajturi "sovraniteti i kufizuar kombetar".

Ky artikull ne lidhje me Politika eshte i cunguar. Mund te ndihmoni Wikipedine duke e permiresuar.

                                     
  • Kryeministër: Mehmet Shehu Gusht - Pakti i Varshavës për Pushtimin e Çekosllovakisë: Shqipëria e dënoi pushtimin dhe u tërhoq nga Traktati i Varshavës
  • dënuar pushtimin sovjetik të Çekosllovakisë duke u tërhequr nga Traktati i Varshavës Hoxha shpalli Repubublikën Popullore Socilaiste të Shqipërisë shtet
  • brigade në Kavajë, për zhvillimet në Ushtrinë Shqiptare pas daljes nga Traktati i Varshavës mbi të ashtuquajturin Puç ushtarak mbi fortifikimin, mbi periudhën
  • Romeo - Klasse është tipi i kater nëndetëseve qe pati Shqipëria nga Rusia kur doli nga traktati i Varshavës ky është përcaktimi i një klase te nëndetëseve
  • kur u denoncua Traktati i Varshavës Viton e thërret Ramiz Alia dhe i tha se do të shkonte pedagog në Universitetin e Tiranës, sepse ky i fundit në atë
  • 1503 - Nënshkruhet Traktati i Paqes së përhershme midis Skocisë dhe Anglisë, i cili në fakt do të zgjaste vetëm 10 vjet. 1774 - Lufta Revolucionare Amerikane:
  • ishte një shtet i Bllokut Lindor nën kontrollin politik dhe ushtarak të BRSS - së përmes forcave të saja okupuese dhe Traktatit të Varshavës Derisa pretendonte