Back

ⓘ Jani Minga ishte mesues shqiptar, nenshkrues i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise si perfaqsues i Vlores. Kishte dy djem.Njeri quhej Merkur dhe tjetri Pirro ..
Jani Minga
                                     

ⓘ Jani Minga

Jani Minga ishte mesues shqiptar, nenshkrues i Deklarates se Pavaresise se Shqiperise si perfaqsues i Vlores. Kishte dy djem.Njeri quhej Merkur dhe tjetri Pirro

                                     

1. Jeteshkrimi

Lindur ne fshatin Shenpjeter te Fierit me 1 gusht 1872. I ati, Kostandini, ka qene mesues i shqipes ne manastirin e Apollonise. E shoqja, Ana rridhte prej familjes Topia te Beratit. Ne Berat kreu shkollen fillore, ndersa te mesmen ne shkollen" Koto Hoxhi" ne Qestorat. Shkollen e larte e kreu ne Universitetin e Athines, fakulteti filologjik. Njihte greqishten e vjeter dhe te rene, latinishten, italishten dhe frengjishten. Pas largimit nga vendlindja, familja Minga vendoset perfundimisht ne Vlore.

Jani Minga mori pjese ne te gjitha kongreset arsimore. Ishte nismetar per krijimin e klubit atdhetar "Laberia" me 1889 dhe i hapjes se shkolles se pare shqipe ne Kanine me 1909, nderkohe hartonte edhe tekstet shkollore: "Abetare kombetare shqip pergatitore", "Abetare shqip kendimore", "Gramatike e gjuhes shqipe", etj. Ne korrik 1911 mori pjese ne Kuvendin e Drashovices, ne mbeshtetje te Memorandumit te Gerçes. Ndersa, ne vitin 1912 fitoi te drejten te dhenit lenden e historise dhe gjeografi se, pas nje konkursi ne Janine, te cilin e fitoi. Me 1912-n Minga mori pjese ne Kuvendin Kombetar qe shpalli pavaresine duke shkruar J. Minga. Ate kohe, me hapjen e shkolles se Vlores, u emerua drejtor i saj.

Petro Marko shkruan ne librin e tij "Interviste me vetveten":

Me kujtohej nje episod i Vlores para luftes se Vlores, kur pushtuesit italiane e kishin detyruar te mbante nje ligjerate ne Sheshin e Flamurit, para popullit, per lidhjet ndermjet shqiptareve dhe italianeve. Dhe Jani Minga kishte pranuar. Gjithe populli i Vlores u habit se si ky Jani Minga, ky antiitalian, do te mbante ligjerate ne Sheshin e Flamurit. Minga, nga ballkoni filloi: Popull div i Vlores! Siç me njihni, une jam mesues. Dhe sot dua tju jap nje mesim te hapur. Na ishte njehere nje shkrimtar i vjeter grek qe quhej Ezop. Ky Ezopi ka shkruar fabula per kafshet. Nje nga ato fabula eshte edhe kjo: Na ishte njehere nje qen dhe nje lepur. Qeni lepurin here e ndukte dhe here e puthte. Dhe lepuri i gjore i tha nje dite qenit: "O qen, nese te kam mik, pse me nduk? Nese te kam armik pse me puth?.

Jani Minga, se bashku me nje çete te Semanit, luftoi ne luften e Vlores se vitit 1920. Ai pati nderin te mbante fjalen e fitores ne sheshin" Pavaresia”.

Me 1922 mori pjese ne kongresin e arsimtareve ne Tirane. Ishte perkrah Nolit gjate kryengritjes se qershorit 1924 dhe mbajti fjalen e rastit kur trupat kryengritese hyne ne Tirane. Vite me vone iu perkushtua arsimit, si mesues e inspektor dhe kohe me kohe organizonte aktivitete me fryme patriotike, si p.sh. perkujtimin e betejes se Mashkullores dhe figuren e Çerçiz Topullit etj.

Djali i madh i Jani Minges ishte Pirua i cili nuk pranoi te ishte anetar i Partise Naziste dhe pse u sherbente gjermaneve si perkthyes. E internuan ne kampet e shfarosjes ne Gjermani nga nuk u kthye kurre. Edhe djali tjeter i Janit, Merkuri pati nje fat tragjik. Merkuri vdiq si pasoje e nje rrezimi nga moli ne portin e Vlores. Ate e gjeten ne mengjes, ne gjendje tejet te rende shendetesore dhe e derguan ne spitalin e Janines. Me gjithe nderhyrjen dhe terapine intensive te mjekeve, djali i dyte dhe i fundit i Jani Minges nuk i mbijetoi dot plageve te gozhdeve dhe hekurave te ndryshkur. I depresuar prej tragjedise familjare Jani Minga Vdiq me 7 maj 1947.

                                     
 • Aleksander Stavre Drenova, shkrimtar shqiptar, v. 1947 1 gusht - Jani Minga nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë v. 1947 4 shtator
 • e akademik shqiptar 25 Janar - Al Capone, kriminel amerikan. 7 maj - Jani Minga nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë L. 1872 30 gusht
 • Konstandin Kristoforidhi, Jani Vreto, Sami Frashëri, Gaspër Benusi, Jan Risto Terova, Parashqevi Qiriazi, Luigj Gurakuqi, Jani Minga Simon Shuteriqi, Jashar
 • dhe Lisa Marie Presley deklarojnë publikisht martesën e tyre. 1872 - Jani Minga nënshkrues i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë vdiq më 1947 1942
 • Vladimir Kasa, Skenari: Teodor Laço, Producent: Shqipëria e Re, Muzika: Josif Minga Sigurimi i bukës së re në një fshat malor është shumë i vështirë. Filmi
 • Qerimi... I Deleguari i Komitetit Violeta Manushi...Lonevica Jani Riza...Dalipi Donika Minga .Vera Dhimitër Pecani... Tonin Konçi Ndrek Prela Kristo Jorgji
 • Daja 1982 - - nëntori i dytë ........................................ Jani Minga 1980 - - Një ndodhi në port ...................................Inxhinieri
 • ne romanin e te njëjtit autor titulluar Ne kerkim te te tretit Albert Minga Limos Dizdari Stefan Gajo dhe Pali Kuke Reshat Arbana... Tomorri Stavri
 • Vlora: Ismail Qemali, Zihni Abaz Kanina, Aristidh Ruci, Qazim Kokoshi, Jani Minga Eqrem Bej Vlora Kolonia shqiptare Bukureshtit: Dhimitër Zografi, Dhimitër
 • Mitrollari. Trainer: Frederik Jorgaqi 1984 - 1985 17 Nëntori Mirel Josa, Arben Minga Millan Baçi, Sulejman Mema, Astrit Ramadani, Anesti Stoja, Halim Mersini
 • Vranisht. Studimet e mesme i ka bërë në Vlorë, në shkollën pedagogjike Jani Minga gjatë viteve 1957 1961, kurse të lartat në degën e gjuhës dhe të letërsisë