Back

ⓘ NATO ..
                                               

Anders Fogh Rasmussen

Anders Fogh Rasmussen politikane daneze i cili ka mbajtur poste te shumta ne qeveri ne Danimarke. Nga 1987-1992 ai ishte minister i Taksave dhe 1990-1992 edhe ministri per Çeshtjet Ekonomike ne Qeverine e koalicionit Konservator-Liberal. Si Minister per Çeshtjet Ekonomike dhe anetar i BE-se, Rasmusen, ishte negociatori danez dhe nenshkrues i Traktatit te Mastrihtit, e cila perfundimisht çoi ne futjen e monedhes se perbashket euro. Nga viti 1992 deri me 1998 ai ishte zedhenes i Partise Liberale dhe 1993-1998 kryetari i grupit parlamentar per kete parti. Ne 1998 ai u be kryetar i Partise Lib ...

                                               

David L. Goldfein

David L. Goldfein eshte nje Gjeneral ne Forcat Ajrore te Shteteve te Bashkuara i cili aktualisht sherben si zevendes shef i Forcave Ajrore te Shtabit. Ai ka qene me pare Drejtori i Shtabit te Perbashket nje pozicion brenda Shtabit te Bashkuar qe ndihmon Kryetarin e Shefave te Perbashket te Shtabit. Me 26 prill 2016, u njoftua se Goldfein u propozua per pasardhes te Gjeneralit Mark A. Welsh si shef i Shtabit te 21 te Forcave Ajrore te Shteteve te Bashkuara. Ka qene gjeneral edhe gjate nderhyrjes ne Kosove.

                                               

Misioni i RSH ISAF

Angazhimi i Forces se Bashkuar ne misionin ISAF te drejtuar nga NATO filloi ne muajin gusht te vitit 2002, me dergimin e Kontingjentit te Pare Paqeruajtes, bazuar ne Ligjin Nr. 8932 date, 25.07.2002" Per dergimin e nje force ushtarake shqiptare ne Afganistan, ne kuader te koalicionit nderkombetar kunder terrorizmit”. Kontingjentet nga i pari deri tek i katerti kane qene efektiv i batalionit te Operacioneve Speciale, kontingjenti i peste ne vijim nga repartet e Brigades se Reagimit te Shpejte. Kontingjentet nderrohen me sistem rotacioni 6-mujor. Aktualisht ne Kabul vepron kontingjenti 12-te ...

                                               

Plani i Veprimit për Antarësim (NATO)

Plani i Veprimit per Antaresim, eshte nje term qe perdoret per vendet qe drejt pranimit ne organizaten e NATO-se. Vendet aktuale te PVA jane: Shqiperia, Republika e Maqedonise qe nga prill 1999 dhe Kroacia qe nga maj 2002. Bosnja dhe Hercegovina, Gjeorgjia, Mali Zi dhe Ukraina kane shprehur interes per te marre gjithashtu PVA. PVA eshte krijuar per te asistuar vendet partnere aspiruese te arrijne standartet e NATO-se dhe te pergatiten per antaresim te mundshem ne te ardhmen. Vendet aspiruese duhet te marrin pjese ne PVA para se te behen anetare te aleances. PVA do te ngelet mjeti i rishiki ...