Back

ⓘ Shpjegimi eshte nje veprim mendor me te cilin nje dukuri konkrete futet ne raportin e pergjithshem, i cili vlene per te gjitha dukurite e njejta, pra, edhe per ..
                                               

Bar

Bar - Vjen nga fjala pothuajse-indo-evropiane *bhoro- me rrenje fjalen para-indo-evropiane *bher-1 me kuptimin mbart, sjell, bie. Nga e njejta rrenje rrjedhin edhe fjalet e tjera shqipe bark, bie, mbaj, mbart, beronje, ber, vdjerr, nxjerr, deboj, zboj, debore, bore, mbare. Po nga e njejta rrenje pothuajse-i.e. rrjedh edhe fjala suedeze barn femije. Shpjegimi: Fjalori i Pokornyt, Bartebly, Alvin Ekmekçiu.

                                     

ⓘ Shpjegimi

Shpjegimi eshte nje veprim mendor me te cilin nje dukuri konkrete futet ne raportin e pergjithshem, i cili vlene per te gjitha dukurite e njejta, pra, edhe per vete llojin, te cilit i perket edhe dukuria te cilen e shpjegon. Ky eshte rast ideal i shpjegimit deduktiv, ku ajo qe vlene per nje lloj te dukurive, pergjithesisht zbatohet mbi te gjitha rastet e veçanta dhe individuale te atij lloji. Nese eshte, p.sh. rregull i pergjithshem sociologjik qe çdo shoqeri, e cila le pas dore ekonomine, heret a vone do ta ve ne pikepyetje ekzistencen e vet, atehere me kete mund te shpjegohet kriza te gjitha shoqerive socialiste ne fund te shekullit XX.

                                     
  • borë, mbarë. Po nga e njëjta rrënjë pothuajse - i.e. rrjedh edhe fjala suedeze barn fëmijë Shpjegimi : Fjalori i Pokorny t, Bartebly, Alvin Ekmekçiu.
  • qendrore rreth të cilës bëhet orbita është në një pikë qendrore të elipsës. Shpjegimi aktual i mekanikës së lëvizjes orbitale është i bazuar në teorinë e përgjithshme
  • në vend të unë etj. 2. letersi. Shpjegimi me fjalët e veta i një pjese letrare të vështirë a të errët shpjegimi me fjalë të tjera i përmbajtjes së
  • prejardhjen e fshatit nuk dihet shum por studjuesit vijnë në përfundim dhe se shpjegimi i etimologjisë së emrit besohet se prejardhja e emrit të këtij fshati
  • Kitab Mansukh: Libri i Shfuqizimit Kitab al - Fara id: Libri i veprave obligative Kitab al - Radd ala al - Zanadiqa wa l - Jahmiyya Tefsir Shpjegimi
  • fluid që nuk i lë valët e tërthorta të përhapen por i shuan. Kështu shpjegimi që pranohet sot është ai se bërthama e brendshme e Tokës duhet të jetë
  • centralitetit të tij ndaj teksteve të Kur anit dhe Hadithit dhe kuptimi dhe shpjegimi i thellë i tij kanë qenë subjekt i shumë tefsireve. Shqiptohet sidomos
  • mesin e tyre janë : al - Tahrir wa l - tanwir Verifikimi dhe Sqarimi Shpjegimi i Kuranit me 30 vëllime. Maqāsid al - sharī ah al - Islāmīyah Usūl al - nizām
  • Statistikave Informacione statistikore për rajonet dhe komunat in Danish Shpjegimi dhe prejardhja për Reformën Komunale - me lidhje me Ministrinë Daneze
  • Hosdát Hochstätten Peștișu Mare Alpestes and Răcăștia Rákosd Shpjegimi më i mundshëm për emrin rumanian Hunedoara është transliterimi i emrit