Back

ⓘ Gora eshte e banuar me popullsis gorane te fese myslimane, flasin gjuhen slave, me fjalor te perzier, veshje, doke e zakone te aferta me popullsine shqiptare. P ..
                                               

Kareman Gora

Kareman Gora 1891-1950 ishte patriot, filantropist, inxhinjer Shqiptar i cili gjithe jeten e tij e pati te lidhur ngushte me atdheun. Ne moshe fare te re mergon drejt Rumanise dhe gjate kohes qe punonte ra ne kontakt me organizatat patriotike shqiptare qe vepronin ne Bukuresht. Keshtu ai zgjedh te behet anetar i shoqates se shqiptareve te Bukureshtit dhe shume shpejt u shnderrua ne nje veprimtar i çeshtjes shqiptare. Ai ishte pjese e delegacionit te Bukureshtit se bashku me rreth 300 patriote te tjere, te cilet se bashku u nisen drejt Vlores per te qene pjesmarres me 28 nentor 1912 kur Ism ...

                                               

Mali i Bardhë

                                               

Mali i Brinjës

                                               

Gora në qarkun e Kukësit

Gora shtrihet ne pjesen lindore te Lumes, e cila perfshihet administrativisht ne qarkun e Kukesit. Rajoni i Gores, ne veri dhe perendim kufizohet me krahinen e Lumes, ne lindje me krahinen e Opojes dhe ne jug me krahinan e Tetoves dhe Gostivarit. Ajo shtrihet midis maleve te Sharrit, Kallabakut, Gjallices, Koritnikut dhe Pikellimes. Zona e Gores ne vitin 1992, administrativisht eshte pjese e komunes se Shishtavecit dhe komunes se Zapodit. Gjurme te popullimit te Gores, evidentohen gjate periudhes se mesjetes ne vazhdim. Mund te identifikohet me termin gjeo-etnik te kohes antikitetit" Iliri ...

                                               

Hamza Gora

Hamza Gora lindi ne 25 qershor 1939. Kreu ne Kuçove shkollen 7-vjecare dhe Teknikumin e Naftes, Dega Prodhim me rezultate te shkelqyera. Hamzai filloi pune si Teknik Nafte ne Ndermarrjen e Nxjerrjes se Naftes Patos, sektori i prodhimit dhe shteti e sistemoi me shtepi gjithe familjen ne Fier. Gjate kesaj kohe, ai u angazhua me skuadren e futbollit te Patosit, ku spikati si futbollist, fale aftesive te tij fizike e teknike si edhe vullnetit, per tu stervitur. Me pas do ta vazhdonte futbollin edhe me skuadren e Apollonise. Pas 4 vjetesh pune te palodhur, atij i del e drejta e studimit dhe bur ...

                                               

Nisma Qytetare e Gorës

Partia mbajti nje vend ne Asamblene e Komunitetit te Kosoves dhe Metohise, e cila nuk u njoh nga Republika e Kosoves. Nisma Qytetare e Gores ka deklaruar se ata deshirojne qe Gora nje ish-komune me shumice Gorani qe ishte bashkuar me Opojen per te formuar komunen e Dragashit e cila ka nje shumice shqiptare per tu anetaresuar ne Asociacionin e Komunave Serbe. Me 3 nentor 2013 70% votuan ne favor te krijimit te komunes Gora si pjese e Asociacionit te Komunave Serbe, sipas udheheqesit politik Gorani Safet Kuçi.

Gora
                                     

ⓘ Gora

Gora eshte e banuar me popullsis gorane te fese myslimane, flasin gjuhen slave, me fjalor te perzier, veshje, doke e zakone te aferta me popullsine shqiptare. Popullsia eshte marre me pare me blegtori dhe me zejtari. Edhe goranet njihen si gurbetçinj, qe kane levizur jo vetem neper Kosove, por edhe ne viset e ish-Jugosllavise dhe jashte saj. Njihen edhe si embeltore te shquar. Qender e Gores dhe e komunes eshte Dragashi, me rreth 20.000 banore, kryesisht gorane myslimane.