Back

ⓘ Xhordano Bruno. Giordano Bruno, lexo: Xhordano Bruno, ishte filozof, prift, kozmolog dhe okultist italian. Bruno u dogj per se gjalli ne turren e druve, pas sht ..
Xhordano Bruno
                                     

ⓘ Xhordano Bruno

Giordano Bruno, lexo: Xhordano Bruno, ishte filozof, prift, kozmolog dhe okultist italian. Bruno u dogj per se gjalli ne turren e druve, pas shtate viteve burgim, i akuzuar nga Kisha Katolike Romake dhe realizuar nga Inkuizicioni Romak per shkak te pasurit te mendimeve te kunderta me besimin katolik. Bruno nga disa shihet si martiri i pare i shkences.

                                     

1. Biografia

Pikepamjet filozofike te Brunos mbeshteteshin ne traditat e filozofise antike greke e romake, si dhe ne zbulimet e shkencave te natyres ne menyre te veçante ne teorine heliocentrike te N. Kopernikut. Xh. Bruno qendronte ne pozita panteiste, ai e identifikonte zotin me natyren dhe mbronte tezen se natyra eshte e pafund. Gjithesia, thoshte ai, eshte nje kompleks boterash te panumerta, sistemesh diellore te njejta me sistemin tone planetar, dhe supozonte se ato jane te populluara.

Ndryshe nga Koperniku, qe e merrte diellin si qender te palevizshme te gjithesise, Bruno thoshte se dielli leviz e ndryshon pozicion kundrejt yjeve, se edhe atmosfera e Tokes leviz bashke me te etj. Ne veprat e veta theksoi idene se si Toka jone ashtu edhe trupat e tjere qiellore jane te perbere prej elementeve te njejta fizike: prej dheut, ajrit, ujit zjarrit, efirit. Keto ide ishin nje sfide e vertete per dogmat e teologjise. Kjo eshte arsyeja qe Xh. Brunoja u dogj nga Inkuizicioni ne sheshin "Dei Fiori" te Romes ne vitin 1600.

                                     

2. Materiale tjera

 • "Writings of Giordano Bruno"
 • The Pope & the Heretic, Michael White, 2002, ISBN 0-06-018626-7.
 • Giordano Bruno, Il quarto libro della Clavis Magna, ovvero, Larte di inventare con Trenta Statue, a cura di Claudio DAntonio, Di Renzo Editore
 • Giordano Bruno Lincantesimo di Circe, a cura di Claudio DAntonio, Di Renzo Editore
 • Giordano Bruno, De Umbris Idearum, a cura di Claudio DAntonio, Di Renzo Editore
 • Giordano Bruno: His Life and Thought, With Annotated Translation of His Work -On the Infinite Universe and Worlds,Dorethea Singer,1950.
 • Giordano Bruno, Due Orazioni: Oratio Valedictoria - Oratio Consolatoria, a cura di Guido del Giudice, Di Renzo Editore, 2007
 • Giordano Bruno, Il secondo libro della Clavis Magna, ovvero, Il Sigillo dei Sigilli, a cura di Claudio DAntonio, Di Renzo Editore.
 • The Acentric Labyrinth. Giordano Brunos Prelude to Contemporary Cosmology, Ramon G. Mendoza PhD, 1995, ISBN 1-85230-640-8
 • The Cabala of Pegasus by Giordano Bruno, ISBN 0-300-09217-2
 • Il processo di Giordano Bruno, Luigi Firpo, 1993
 • Guido Del Giudice, La coincidenza degli opposti, Di Renzo Editore, ISBN 88-8323-110-4, 2005
 • Giordano Bruno, Paul Oskar Kristeller, Colliers Encyclopedia, Vol 4, 1987 ed., pg. 634
 • Eros and Magic in the Renaissance, Ioan P. Couliano, ISBN 0-226-12315-4.
 • Giordano Bruno, Il terzo libro della Clavis Magna, ovvero, La logica per immagini, a cura di Claudio DAntonio, Di Renzo Editore
 • Giordano Bruno: The Forgotten Philosopher, John Kessler.
 • Giordano Bruno and the Hermetic Tradition, Frances Yates, ISBN 0-226-95007-7
 • Giordano Bruno, J. Lewis McIntyre.
 • Cause, Principle and Unity: And Essays on Magic by Giordano Bruno, ISBN 0-521-59658-0
 • Giordano Bruno, Il primo libro della Clavis Magna, ovvero, Il trattato sullintelligenza artificiale, a cura di Claudio DAntonio, Di Renzo Editore.
 • Giordano Bruno and Renaissance Science, Hilary Gatti, 2002, ISBN 0-8014-8785-4
                                     

3. Lidhje te jashtme

 • Latin text of Brunos Ars Memoriae - Stampa:En
 • Collection of short excerpts about Giordano Bruno, from many authors throughout history - Stampa:En
 • Brunos works: text, concordances and frequency list - Stampa:En
 • Brunos Latin and Italian works online: Biblioteca Ideale di Giordano Bruno - Stampa:En
 • Detailed biography of Giordano Bruno - Stampa:En
 • Complete works of Bruno as well as main biographies and studies available for free download in PDF format from the Warburg Institute and the Centro Internazionale di Studi Bruniani Giovanni Aquilecchia - Stampa:En
                                     
 • Stampa: Infobox Stiftung Fondacioni Xhordano Bruno gbs eshte nje fondacion i te drejtes qytetare, qe kas si qellim mbeshtetjen e humanizmit evolucionar
 • Festa në Kosovë 1600 - Xhordano Bruno u dogj i gjallë në Campo de Fiori në Rome, nga ana e Kishës Katolike Romake nën akuzën për herezi. 1867 - Anijia
 • Ebi Talibt. 1593 - Vatikani hapi gjykimin 7 vjeçar kundër dijetarit Xhordano Bruno figura 1695 - Mustafa II u bë sulltan i Perandorisë Osmane, pas vdekjes
 • ne shohim Në 1584 në veprën e tij Pafundësia, Universi dhe botët Xhordano Bruno hedh mendimin se jo vetëm që Toka nuk është në qendër të universit
 • gjithçka e jep gjithçka çdo gjë ndryshon, kurrgjë nuk asgjësohet. Xhordano Bruno Hapësira është burgu i trupit, koha është burgu i shpirtit. Karlo
 • qindvjeçarin e XV dhe XVI nga mendimtarë dhe dijetarë të shquar si: Koperniku, Xhordano Bruno Galileo Galilei, Johannes Kepler e të tjerë më vonë. Toka rri pezull