Back

ⓘ Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë. Organizata per Siguri dhe Bashkepunim ne Evrope shqip shkurt: OSBE, Anglisht: OSCE- Organization for Security a ..
                                               

Zgjedhjet parlamentare në Kosovë

Zgjedhjet parlamentare te Kuvendit te Kosoves jane administruar nga Organizata per Siguri dhe Bashkepunim ne Evrope OSBE dhe 2007, 2010 jane monitoruar nga komuniteti nderkombetar, me OSBE-ne dhe te tjera, duke perfunduar se keto zgjedhje ishin pergjithesisht te lira te ndershme. Kosova ka nje sistem multi-partial, me shume parti dhe sistem te perfaqesimit proporcional dhe vende te garantuara per perfaqesusit e pakicave, do te thote se asnje parti nuk do te kete nje shumice parlamentare. Perveç kesaj, nje numer minimal te Ministrave jane dhe mbeten te rezervuara per Serbet dhe pakicat e tjera

                                               

Mimoza Kusari-Lila

Mimoza Kusari-Lila eshte lindur me 16.10.1975 Kryetare e komunes se Gjakoves Mimoza Kusari - Lila ka magjistruar per administrim biznesi ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Gjate kesaj kohe ajo vijoi studimet ne Institutin Ekonomik, Universiteti i Kolorados dhe Universitetin e Duquesne ne Pittsburg, ku perfundoi magjistraturen ne e-biznes. Studimet e larta, Mimoza Kusari-Lila, i kreu ne Univeristetin e Prishtines ne Fakultetin Ekonomik, ku diplomoi ne sistemet e manaxhimit dhe informatave. Mimoza Kusari-Lila rikthehet ne politike, ne zgjedhjet e 2009, ku kandidon per komunen e Gjakoves. Pa ...

                                               

Zgjedhjet parlamentare në Shqipëri, 2001

Zgjedhjet parlamentare te vitit 2001 ne Shqiperi u mbajten ne Shqiperi me 24 qershor. Rezultati ishte nje fitore per Partine Socialiste, qe ishte ne pushtet, e cila fitoi 73 nga 140 vendet, dhe Ilir Meta mbeti Kryeminister.

                                               

Politika në Kosovë

Politika e Kosoves zhvillohet ne nje kornize te nje republike demokratike perfaqesuese parlamentare shumepartiake, ku Presidenti eshte kreu i shtetit dhe Kryeministri eshte kreu i qeverise. Zgjedhjet parlamentare mbahen çdo kater vjet, me te fundit ne 2019-en. Pushteti ekzekutiv ushtrohet nga qeveria, e kryesuar nga Kryeministri. Pushteti legjislativ i eshte dhene si ekzekutivit ashtu edhe kuvendit. Gjyqesori eshte i pavarur nga ekzekutivi dhe ligjvenesi.

                                               

Bashkimi Evropian

Bashkimi Evropian eshte nje bashkim politik dhe ekonomik i 28 shteteve anetare qe jane te vendosura kryesisht ne Evrope. Ajo ka nje siperfaqe prej 4.475.757 km2, dhe nje popullsi prej rreth 510 milion. BE ka zhvilluar nje treg te brendshem permes nje sistemi te standardizuar te ligjeve qe zbatohen ne te gjitha shtetet anetare. Politikat BE synojne te sigurojne levizjen e lire te njerezve, mallrave, sherbimeve dhe kapitalit ne tregun e brendshem, te miratojne legjislacionin ne drejtesi dhe ne çeshtjet e brendshme, dhe te mbajne politika te perbashketa per tregti, bujqesi, dhe zhvillimin raj ...

                                               

Bullgaria

Bullgaria zyrtarisht Republika e Bullgarise, eshte nje vend ne Evropen Juglindore. Ajo kufizohet nga Rumania ne veri, Serbia dhe Maqedonia e Veriut ne perendim, Greqia dhe Turqia ne jug, dhe Deti Zi ne lindje. Me nje territor prej 110.994 kilometra katrore, Bullgaria eshte shteti i 16-te me i madh ne Europe. Kulturat e organizuara prehistorike filluan zhvillimin ne tokat bullgare gjate periudhes neolitike. Historia e saj e lashte perfshin pranine e trakeve dhe me vone persianeve, greqishtfolesit antike dhe romakeve. Shfaqja e nje shteti te unifikuar bullgar daton ne themelimin e Perandoris ...

Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë
                                     

ⓘ Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë

Organizata per Siguri dhe Bashkepunim ne Evrope shqip shkurt: OSBE, Anglisht: OSCE- Organization for Security and Cooperation in Europe eshte organizate nderkombetare qe sherben si forum per dialogje politike.

OSBE-ja u themelua ne vitin 1975 me Aktin e Helsinkit me 35 shtete pjesemarrese. Ne vitin 1995, ne Konferencen e Budapestit, riorganizohet ne organizate nderkombetare me 56 vende pjesemarrese nga Evropa, Azia e Mesme dhe Amerika Veriore. Detyrat e OSBE-se jane: stabiliteti dhe siguria politike ne Evrope, zhvillimi i bashkepunimit ekonomik, shteteror, kulturor e ekologjik.

OSBE-ja bazohet ne praktikat demokratike dhe qeverisje te permiresuar. Shumica e stafit qe perbehet nga me shume se 3500 vete punojne jashte ne terren ndersa vetem 10% punojne ne zyrat qendrore.

                                     
  • ambasador ne El Salvador dhe si kryesues i misionit verifikues për Kosovën te OSBE Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë Medalja e Artë e Lirisë
  • Legislature XVIII 2009 2013 80 117 PDF osce.org. Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë Marrë më 14 qershor 2016. Mungon ose është bosh parametri
  • 2014 dhe së fundi në 2017. Dy zgjedhjet e para 2001, 2004 janë administruar nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë OSBE dhe 2007
  • një anëtar virtual. Këshilli i Evropës Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë Bashkimi Evropian Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior Bashkësia
  • Radio - NPR në Maqedoni. Në vitet 1998 - 1999, ajo punoi për organizatat Mjekët pa Kufi dhe Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë OSBE Mimoza
  • Evropian, Komuniteti Energjetik, NATO, Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë Bashkimi Afrikan AU Organizata e Shteteve Amerikane OAS Shoqata
  • dhe disa incidente të dhunshme Komisioni Qendror i Zgjedhjeve KQZ mori mbi 300 ankesa. Monitoruesit nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në
  • Partia Socialiste në pushtet pretendoi se ata fituan 45 nga 100 vendet. Vëzhguesit nga Organizata për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë OSBE përshkroi