Back

ⓘ Gadishulli ose Siujdhesa eshte term gjeografik me te cilin nenkuptojme nje siperfaqe toke e cila ne te tri anet eshte e rrethuar me uje. Gadishujt mund te kene ..
Gadishulli
                                     

ⓘ Gadishulli

Gadishulli ose Siujdhesa eshte term gjeografik me te cilin nenkuptojme nje siperfaqe toke e cila ne te tri anet eshte e rrethuar me uje. Gadishujt mund te kene siperfaqe prej disa kilometrave katrore, por gjatesia dhe gjeresia duhet te jene se paku 100 metra.

Vet gadishujt mund te kene gadishuj, mandej keta ndahen ne gadishuj me te vegjel, siç tregon rasti me gadishullin e Danimarkes Jutland-Djursland-Mols.

Gadishulli me siperfaqe te madhe nryshe quhet edhe nenkontinent, sikurse Evropa, e kesaj iu bashkangjiten edhe disa gadishuj, siç jane: gadishulli Apenin, Iberik ose Pirinej, Ballkanik, mandej edhe ata me te vegjel si: Bretagnaa, Jutlanda, Istra, Kanin, Kola etj.

                                     
  • Gadishulli Arabik Arabisht: شبه الجزيرة العربية shibhu l - jazīrati l - ʿarabiyyah ose جزيرة العرب jazīratu l - ʿarab është një gadishull ne Azinë Jugperëndimore
  • 00 L 42.00 14.00 Gadishulli Apenin ose edhe Gadishulli Italian shtrihet në pjesën qendrore të regjionit të Evropës Jugore. Gadishulli Apenin futet thellë
  • Gadishulli Iberik apo Pirinej është pjesë periferike e Evropës Jugore. Edhe pse i rrethuar nga uaktit e ndikimit, bëhet gërshetimi kulturave të dy kontinenteve
  • Gadishulli Jugor islandisht: Sudurnes është një rajon në jugperëndim të Islandës. Rajoni kanjë popullsi prej mbi 22, 000 banorë dhe është një nga pjesët
  • Gadishulli i Karaburunit është ajo pjesë e bregdetit vlonjat, ku turizmi mund të gjejë terrenin më të përshtatshëm për t u zhvilluar. 25 km larg qytetit
  • Gadishulli Skandinav është një regjion gjeografik në Evropën veriore, i cili përbëhet kryesisht nga pjesa kontinentale e Suedisë dhe Norvegjisë, dhe Finlanda
  • Gadishulli Sinai është gadishull në Egjipt, ndodhet në Detin Mesdhe në veri dhe në Detin e Kuq në jug. Sipërfaqja e Sinai është 60, 000 km2, ndërsa popullsia
  • Ballkani ose Gadishulli i Ballkanit ose Ballkanik, është një rajon gjeopolitik dhe kulturor i Evropës juglindore. Rajoni merr emrin nga malet e Ballkanit
  • Grindavíkurbær është një komunë në Islandë. Kjo komunë ndodhet në rajonin Gadishulli Jugor, dhe është pjesë e Zonës zgjedhore Jugperëndimore. Commons: Grindavík