Back

ⓘ Koordinatat gjeografike. Sistemi i koordinatave gjeografike eshte nje sistem koordinativ i perdorur ne gjeografi, i cili mundeson qe çdo vendndodhje ne Toke te ..
                                               

Kabuli

Kabuli eshte kryeqytet i Afganistanit. Koordinatat Gjeografike te Kabulit jane 34° 30 V/J dhe 69° 10 L/P. Ka rreth 1.424.400 banore, simbas statistikes se vitit 1988. Gjate luftes sovjetike ne Afganistan, Kabuli ishte nje qytet i sigurt, dhe qendra ekonomike. Mes vitet 1992 dhe 1996 nje lufte civile mes grupet militante e shkaterroj Kabulin, dhe infrastrukturen i tij. Kjo lufte civile e i shkaktoj vdekjet e mijera njerez.

                                               

Aeroporti Frankfurt

Aeroporti Frankfurt: eshte aeroporti nderkombetar i qytetit gjerman Frankfurt am Main, dhe njekohesisht njeri nga shume aeroportet nderkombetare te Gjermanise. Ky aeroport ofron sherbime per transportin civil ajror. Prej ketej mundesohet lidhja me shume qytete evropiane, si dhe fluturime direkte pertej kontinentit ne shume qytete te botes. Aeroporti gjendet rreth 12 km ne veriperendim te qendres se qytetit, si dhe rreth 12 km ne jug te qytetit Kelsterbach. Nuk ekziston akoma nje linje hekurudhore direkte, qe te mundesoje transportimin e pasagjereve deri ne aeroport. Por eshte planifikuar p ...

                                               

Aeroporti Budapest Ferihegy

Aeroporti Nderkombetar Ferihegy eshte aeroporti nderkombetar i vetem i kryeqytetit hungarez Budapest, dhe njekohesisht njeri nga dy aeroportet nderkombetare te Hungarise. Ky aeroport ofron sherbime per transportin civil ajror. Prej ketej mundesohet lidhja me shume qytete evropiane, si dhe fluturime pertej kontinentit per ne Ameriken Veriore, per ne Azi dhe Lindje te Mesme. Aeroporti gjendet ne lindje te qytetit ne lagjen XVIII ne Pestszentlőrinc. Ai ka tre terminale per pergatitjen e fluturimit te pasagjereve. Çdo ore zhvillohen rreth 22-24 fluturime. Koordinatat gjeografike jane: 47°26′12 ...

                                               

Mali Ararat

Ararati eshte mal ne Turqi, ne pjesen Aziatike, shtrihet ne koordinatat gjeografike Lat/Lon: 39.46747°N / 44.41017°E dhe ka lartesia mbidetare: 5137 m

                                               

Maja e Shnikut

maja e Shnikut eshte maje malore ne Alpet Shqiptare, Shqiperia Veriore qe shtrihet ne koordinatat gjeografike Lat/Lon: 42.30000 °N / 19.60000 °E dhe ka lartesia mbidetare 2554 m.

                                               

Pashallia

Te dhenat per fshatin Pashalli jane marre nga libri i autorit Yzedin Hajdaraj me titull "Pashallia nga gojedhenat ne dokument" Gjatesi gjeografike perendimore: 19°33′43″ Koordinatat gjeografike jane keto: nxjerre nga harta topografike Gjeresi gjeografike veriore: 40°52′20″ Gjeresi gjeografike jugore ; 40°29′20″ Gjatesi gjeografike lindore: 19°46′35″ Pashallia kufizohet me keto fshatra: Ne jug Konizbalta.Ne veri Çifliku. Ne Lindje Guribardhe dhe Gorica e Mushaut. Ne perendim Poshnja,Vokopola dhe Skrevani. ===Relievi=== K Kryesisht fushor i perbere nga fusha e cila ze 60% te siperfaqes,32m n ...

Koordinatat gjeografike
                                     

ⓘ Koordinatat gjeografike

Sistemi i koordinatave gjeografike eshte nje sistem koordinativ i perdorur ne gjeografi, i cili mundeson qe çdo vendndodhje ne Toke te percaktohet nga nje grup numrash, shkronjash ose simbolesh. Koordinatat vendosen ne menyre te atille qe nje nga numrat perfaqeson pozicionin vertikal dhe dy ose tre numrat e tjere perfaqesojne pozicionin horizontal. Modeli standart i koordinatave perfshine gjeresine, gjatesine dhe lartesine.

                                     

1. Permasat: gjeresia, gjatesia dhe lartesia

 • Gjeresia gjeografike eshte kendi ne mesin e sistemit te koordinatave midis çdo pike ne siperfaqen e tokes dhe te linjes se ekuatorit. Linjat qe kane pike ne te njejten gjeresi quhen paralel dhe ato shkruajne rethe bashkeqenderor ne siperfaqen e tokes. Çdo shtylle eshte 90°. Ne paralelin me 0° gjeresi eshte vizatuar ekuatori, nje linje imagjinare qe pjeston globin ne Hemisferen e Veriut dhe te Jugut.
 • Gjatesia gjeografike eshte kendi i lindjes ose perendimit, ne qendren e sistemit te koordinatave, midis çdo pike te siperfaqes se tokes dhe te nje linje arbitrare te caktuar nga veriu ne jug nga dy polat gjeografik. Linjat qe kane pike te njestes largesi quhen meridiane. Te gjithe meridianet gjysma e retheve te medhenje, dhe jane paralele midis tyre. Linja qe kalon siper Observatorit Mbreterore, Greenwich afer Londres ne UK eshte linja si reference me largesi zero 0, Meridani i Pare.
                                     

2. Perdorimi

Me poshte eshte tregohet nje shembull i menyres se si shkruhen koordinatat gjeografik:

xx° xx xx" N yy° yy yy" E

Grupi i pare i kordinatave paraqet gjeresine gjeografike ku:

 • xx" - numrat e trete perfaqsojne sekondat
 • N - ndersa shkronja ne fund perfaqsojne hemisferen, Veri N orth ose Jug S outh
 • xx° - numrat e pare perfaqsojne gradet
 • xx - numrat e dyte perfaqsojne minutat

Grupi i dyte i kordinatave paraqet gjatesine gjeografike ku:

 • xx° - numrat e pare perfaqsojne gradet
 • xx - numrat e dyte perfaqsojne minutat
 • E - ndersa shkronja ne fund perfaqsojne hemisferen, Lindje E ast ose Perendim W est
 • xx" - numrat e trete perfaqsojne sekondat

Tirana ndodhet ne pozicionin 41°19′N 19°49′E, ndersa Prishtina ne pozicionin 42°40′N 21°10′E.

                                     

3. Lidhje te jashtme

 • Stampa:En Geographic coordinates of countries CIA World Factbook
 • Stampa:En Verify Locality Tool
 • Stampa:En Mathematics Topics-Coordinate Systems
 • Stampa:En Global Gazetteer
 • Stampa:En Worldwide Geogr.Coordinates & Satellite images
                                               

Maja e Poplukës

maja e Popolukes eshte maje malore ne alpet Shqiptare ne Shqiperi, shtrihet ne koordinatat gjeografike Lat/Lon: 42.44280 °N / 19.81230 °E dhe ka lartesia mbidetare 2569 m.