Back

ⓘ Leksikoni eshte nje regjister ne forme fjalori i shpjegimit te nocioneve te ndryshme te nje fushe, nje aspekti etj. Shpjegimet mund te jene te shkurtra apo te g ..
                                               

Leksikoni i Lezhës

                                               

Beqir Buzuku

U lind me 1948 ne fshatin Tygjec te komunes se Kamenices te Republikes se Kosoves. Shkollen tetevjeçare e kreu ne vendlindje, gjimnazin ne Kamenice, ndersa Shkollen e larte pedagogjike, dega gjuhe dhe letersi shqipe, ne Gjilan. Eshte anetar i Lidhjes se shkrimtareve te Kosoves. Jeton e vepron ne Gjilan.

                                               

Siçilia

Siçilia italisht: Sicilia eshte nje treve autonome me status special, qe ben pjese ne shtetin e Italise. Shtrihet ne vazhdim te Kalabrise. E ndan ngushtica e Mesines 3 km e gjere dhe 100 m e thelle. Me siperfaqe 25.710 km 2, eshte ishulli me i madh i Italise dhe nje nga ishujt me te medhenj te Detit Mesdhe. Popullsia e saj eshte 5 milione banore dhe dendesia e popullsise 193 banore per km 2. Kryeqyteti i Siçilise eshte Palermo 686.722 banore, ndersa qytetet me te rendesishme jane: Katania 313.110 banore, Mesina 252.026 banore, Sirakuza 123.657 banore, Gela 72.774 banore, Trapani 68.346 ban ...

                                               

Gramatika

Gramatika studion menyren e perdorimit te fjaleve me njera-tjetren ne ligjerim. Gramatika eshte dega me e rendesishme e gjuhesise, sepse ajo studion strukturen e gjuhes e kjo eshte ana me themelore e gjuhes. Me kete fjale kuptojme shkencen qe merret me studimin e rregullave te ndryshimit te fjaleve dhe te bashkimit te tyre ne togfjalesh ne fjali. Tradicionalisht gramatika ndahet ne Morfologji dhe Sintakse.

                                               

Shën Naumi

Naum i Ohrit) ishte shenjtor i krishtere i Kishes Lindore. Ka themeluar manastirin e degjuar qe mban emrin e tij dhe qe sot gjendet ne kufirin shqiptaro-maqedon, ne brigjet e Liqenit te Ohrit. Kulti i tij u perhap ne gjysmen e pare te shek. XVIII me lulezimin e Voskopojes dhe formimin e Kryepeshkopates se Ohrit. I mvishen shume mrekulli dhe manastiri i tij konsiderohej si vend me shprese sherimi per semundje. Kremton me 23 dhjetor ".Naumi dhe Kliment mberriten ne vendet ilire dhe ne liknidase. Ne malet Devoll ne fund te liqenit te qytetit Oher." Hans-Jochim Härtel, Roland Schönfeld: Bulgar ...

                                               

Frederik Rreshpja

Frederik Rreshpja qe poet lirik, eseist, publicist dhe botues shqiptar. Penda e tij eshte nder me perfaqesueset te vargut shqip.

                                     

ⓘ Leksikoni

Leksikoni eshte nje regjister ne forme fjalori i shpjegimit te nocioneve te ndryshme te nje fushe, nje aspekti etj. Shpjegimet mund te jene te shkurtra apo te gjera, qe varet nga ajo nese nocionet qe shpjegohen jane me shume apo me pak te njohura, apo fare te panjohura.

Leksikonet mund te hartohen sipas kritereve te ndryshme, per çarsye ata jane te shumellojshem.

Ne literaturen me te vjeter mund te haset qe ne vend te emertimit leksikon te perdoret emertimi thesaurus. Ky term perdoret per leksikonet gjitheperfshires te nje gjuhe, te pajisur me te gjitha shpjegimet dhe shembujt e nevojshem.

Leksikografia eshte pergatitja shkencore, hartimi dhe botimi i leksikoneve te llojeve dhe destinimeve te ndryshme.