Back

ⓘ Organizata Ndërkombëtare për Standardizim. Organizata Nderkombetare per Standardizim e njohur gjeresisht si ISO, eshte nje organizate nderkombetare per standard ..
                                               

ISO 3166-2:AL

ISO 3166-2:AL eshte hyrja per Shqiperine ne ISO 3166-2, pjese e standardit ISO 3166, i publikuar nga Organizata Nderkombetare per Standardizim, e cila percakton kodin per emrat e nenndarjeve te gjitha shteteve te koduara ne ISO 3166-1. Aktualisht per Shqiperine, kodet ISO 3166-2 jane percaktuar per dy nivele te nendarjeve: 36 rrethe 12 qarqe Secili kod perbehet nga dy pjese, i ndare me nje vize. Pjesa e pare eshte AL, kodi ISO 3166-1 alpha-2 i Shqiperise. Pjesa e dyte eshte njera nga: dy shifra 01–12: per qarqet dy shkronja: per rrethet

                                               

ISO 3166-2:MK

ISO 3166-2:MK eshte hyrja e Maqedonise ne ISO 3166-2, pjese e standardeve ISO 3166, e publikuar nga Organizata Nderkombetare per Standardizim, e cila i percakton kodet per emrat e nendarjeve te gjitha shteteve te koduara ne ISO 3166-1. Aktualisht per Maqedonine, kodet ISO 3166-2 jane percaktuar per 84 komuna. Dhjete nga komunat perbejne Qytetine Shkupit.

                                               

Konsorciumi i World Wide Web

Konsorciumi i World Wide Web ose) eshte organizata kryesore nderkombetare per standardizim te World Wide Web. E themeluar dhe tani e udhehequr nga Tim Berners-Lee, konsorciumi eshte i perbere nga oranizata anetare te cilat mbajne personel me orar te plote me qellim qe te punojne se bashku ne zhvillimin e standardeve te World Wide Web. Deri me 4 nentor 2015, World Wide Web Consortium W3C ka 408 anetare. W3C gjithashtu angazhohet ne edukimin dhe ne terren, zhvillon softuere dhe sherben si nje forum i hapur per diskutim ne lidhje me Web-in.

                                               

Gjuha boshnjake

Emri "gjuha bosnjane" Anglisht: Bosnian language, Bos: Bosanski jezik eshte nje çeshtje e debatueshme per disa kroate dhe serbe, te cilet gjithashtu i referohen asaj si gjuha "boshnjake" serbo-kroatisht: bošnjački / бошњачки. Megjithate, gjuhetaret boshnjake kembengulin se emri i vetem legjitim eshte gjuha bosnjane bosanski, bosnian, dhe se ky eshte emri qe duhet te perdorin edhe kroatet e serbet. Polemika vazhdon sepse emri "bosnjan" mund te duket se nenkupton qe eshte gjuha te gjithe boshnjakeve, nderkohe qe kroatet dhe serbet boshnjake e kundershtojne ate caktim per idiomat e tyre. Sipa ...

                                               

Romanizimi i rusishtes

Romanizimi i alfabetit rus eshte procesi i transliterimit te gjuhes ruse nga shkrimi cirilik ne shkrimin latin. Si dhe perdorimi i saj primar per citimin e emrave dhe fjaleve ruse ne gjuhet qe perdorin alfabetin latin, eshte gjithashtu thelbesore qe perdoruesit e kompjutereve te futin tekste ruse qe ose nuk kane nje tastiere ose perpunues teksti te krijuar per injektimin e cirilikut, ose tjeter nuk eshte i afte te shkruaje me shpejtesi duke perdorur nje strukture te tipit rus te tastieres JCUKEN. Ne rastin e fundit, ata do te shkruanin duke perdorur nje sistem transliterimi te pershtatur p ...

                                               

Euro

Euro eshte valuta zyrtare e Bashkimit Evropian. Tetembedhjete shtete anetare e kane pershtatur, keto vende se bashku njihen si Eurozona. Valuta gjithashtu perdoret edhe ne pese shtete tjera me marreveshje formale gjashte shtete tjera pa marreveshje te tilla. Si rezultat, euro eshte valuta e vetme per mbi 320 milion Evropiane. Perfshire zonat qe perdorin valuta "te kapura" mbas euros, euroja direkt ndikon rreth 500 milion njerez ne mbare boten. Ndersa jane mbi 610 miliarde € ne qarkullim qe prej dhjetorit 2006, euro eshta valuta me vleren me te madhe te perbashket te monedhave ne qarkullim, ...

                                               

Ruby (gjuhë programuese)

Ruby eshte nje gjuhe programuese me qellime te pergjithshme, dinamike, reflektive dhe eorientuar ne objekt. U dizajnua dhe zhvillua ne mesin e viteve 1990 nga Yukihiro "Matz" Matsumoto ne Japoni. Sipas krijuesit te saj, Rubi u ndikua nga Perl, Smalltalk, Eiffel, Ada, dhe Lisp. Ajo mbeshtet disa paradigma te programimit, duke perfshire funksionale, e orientuar ne objekt, dhe e domosdoshme. Ajo gjithashtu ka edhe nje sistem lloji dinamik dhe menaxhim memorie automatik.

Organizata Ndërkombëtare për Standardizim
                                     

ⓘ Organizata Ndërkombëtare për Standardizim

Organizata Nderkombetare per Standardizim e njohur gjeresisht si ISO, eshte nje organizate nderkombetare per standardet i perbere prej organizmave te ndryshem kombetare te standardizimit. Themeluar me 23 shkurt 1947, organizata ka perhapur ne te gjithe boten standarde industriale dhe tregtare. ISO ka qendren ne Gjeneve, Zvicer. Ndersa ISO percaktohet si nje organizate jo-qeveritare, aftesia e saj eshte te vendose standarde qe shpesh behen ligj ose nepermjet traktateve ose standardeve kombetare dhe kjo e ben ate me te fuqishme se shume organizata te tjera jo-qeveritare. Ne praktike ISO vepron si nje konsorcium me lidhje te forta me qeverite.

                                     
  • 3166 - 2: AL është hyrja për Shqipërinë në ISO 3166 - 2, pjesë e standardit ISO 3166, i publikuar nga Organizata Ndërkombëtare për Standardizim ISO e cila përcakton
  • standardeve ISO 3166, e publikuar nga Organizata Ndërkombëtare për Standardizim ISO e cila i përcakton kodet për emrat e nëndarjeve p. sh., provincat ose
  • Anglisht: World Wide Web Consortium W3C është organizata kryesore ndërkombëtare për standardizim të World Wide Web shkurt WWW ose W3 E themeluar
  • legjitimitetin dhe njohjen ndërkombëtare në atë kohë. Organizata Ndërkombëtare për Standardizim ISO Bordi i Shteteve të Bashkuara për Emrat Gjeografik - United
  • vitin 1968, ishte adoptimi i transliterimit shkencor nga Organizata Ndërkombëtare për Standardizim ISO Ajo mbulon rusisht dhe shtatë gjuhë të tjera sllave
  • zyrtare e euros, e cila është evidentuar nga Organizata Ndërkombëtare për Standardizim ISO dhe përdoret për qëllime zyrtare, financiare dhe komerciale
  • vitin 2002, Ethnologu u kërkua të punonte me Organizatën Ndërkombëtare për Standardizim ISO për të integruar kodet e saj në një draft standard ndërkombëtar