Back

ⓘ Kryeministri eshte post politik ne kuader te nje qeverie, kryetari i qeverise. Ne shumicen derrmuese te sistemeve politike Kryeministri i emeruar nga kreu i sht ..
                                               

Qeveria

Qeveria eshte struktura administrative qe drejton nje shtet. Perbehet nga anetare te zgjedhur nga Kryeministri. Asnje shtet nuk mund te funksionoje pa qeverine e tij dhe administraten perkatese, e cila zbaton ligjet.

                                               

Alexei Rykov

Aleksei Ivanoviq Rikov ishte nje Bolshevik, revolucionar rus dhe nje politikan sovjetik me i shquar si Kryeministri i Rusise dhe Bashkimit Sovjetik perkatesisht nga viti 1924 deri ne 1929 dhe 1924 deri ne 1930. Ai ishte nje nga te akuzuarit ne gjykimet e Joseph Stalin gjate spastrimit te madh.

                                               

Marrëdhëniet mes Libanit dhe Sirisë

Marredheniet mes Libanit dhe Sirise u krijuan zyrtarisht ne tetor 2008 kur presidenti sirian Beshar el-Asad leshoi nje dekret per krijimin e marredhenieve diplomatike me Libanin per here te pare qe kur te dy vendet fituan pavaresine nga Franca me 1943 dhe 1946. Libani tradicionalisht ishte pare nga Siria si pjese e Sirise se Madhe: nen Perandorine Osmane, Libani dhe Siria ishin perfshire brenda nje njesie administrative. Pas Luftes se Pare Boterore, Mandati i Lidhjes se Kombeve ndau Sirine e Madhe Osmane nen kontrollin francez, duke çuar perfundimisht ne krijimin e shteteve-kombe Liban dhe ...

                                               

Lista e anëtarëve të parlamentit të Maltës, 2017–2022

Kjo eshte nje liste e anetareve te Dhomes se Perfaqesuesve Malteze te zgjedhur ne legjislaturen e 13-te ne zgjedhjet Malteze 2017. Ato rregullohen sipas rrethit. Partia qeverisese eshte Partia e Punes e mbeshtetur nga 1 Deputet i Pavarur, ndersa Partia Kombetare dhe 2 Deputete te Pavarur formojne opoziten.

Kryeministri
                                     

ⓘ Kryeministri

Kryeministri eshte post politik ne kuader te nje qeverie, kryetari i qeverise.

Ne shumicen derrmuese te sistemeve politike Kryeministri i emeruar nga kreu i shtetit. Ne disa sisteme parlamentare zgjidhet nga parlamenti, edhe me rralle eshte i zgjedhur drejtperdrejt nga zgjedhesit ne nivel shteteror kjo zgjidhje eshte perdorur ne Izrael 1996-2001. Ne Suedi, Kryeministri i emeruar nga Presidenti i Dhoma e Ulet.

Ne gjysme-sistemet parlamentare dhe kryeministri duhet te kete besimin e parlamentit. Ne disa juridiksione duke perfshire nje italian, kjo nenkupton se kryeministrit, i emeruar nga kreu i shtetit, duhet te paraqesin programin e tyre te qeverise per nje vote mosbesimi ne parlament dhe ne rast se ju nuk merrni, ju duhet te jape doreheqjen, dhe ne shume te tjera juridiksioneve, megjithate, besim kur emerimi eshte pritur, keshtu qe ju nuk keni nevoje per nje votim besimi me pare, ne disa te tjera, me ne fund, nje vote besimi eshte zevendesuar nga nje votim i venie ne parlament para se te emerohen nga Kryetari shtet. Ne te gjitha sistemet parlamentare dhe gjysme-presidenciale ne nje humbje te besimit ne parlament, e cila eshte manifestuar ne votimin e mosbesimit perfshin nje detyrim per doreheqjen e qeverise krizes se ashtuquajtur te qeverisjes. Duhet shtuar se qeveria eshte zakonisht tashme kur dha doreheqjen, duke mos arritur mbeshtetjen e nje ose me shume partive ne koalicionin e tij, pretendon se ka humbur shumicen e tyre ne parlament, duke shmangur te paraqese nje votim mosbesimi.

Ne disa juridiksione p.sh. nje gjerman, marredheniet e besimit midis kryeministrit dhe parlamentit, ndersa ne te tjeret, me te shumta te tilla si italiane, mes qeverise dhe parlamentit te gjithe, pergjigje e pare, natyrisht, tendence nxjerre ne pah rendesine e kryeministrit, pasi kjo varet direkt ministrat e vetem te tij, zgjidhja e dyte, megjithate, thekson collegiality e qeverise. Nje tjeter shqetesimet ndryshore te tilla si dhomat e parlamentit me dy dhoma jane te perfshire ne marredhenie fiduciar: ne disa juridiksione p.sh. Britanik eshte kerkuar besimin e dhomes se ulet vetem, ne vende te tjera per shembull italisht besimin e dy dhomave.

Nevoje per kryeminister ka besimin e parlamentit rende kufizon zgjedhjen e diference aktuale te kreut te shtetit ne kohen e emerimit. Ne veçanti, dy-sistemi partise apo kryetari dypolar i shtetit nuk mund te ndihmojne por te propozoje kryeministrin lider i partise ose koalicionit qe ka fituar zgjedhjet, ka nje shumice ne parlament. Ne shume-sistemin partise, megjithate, kreu i shtetit ka nje shkalle me te madhe te zgjedhur, sidomos kur ajo eshte pershkruar ne nje koalicion shumice parlamentare qe mund te mbeshtesin qeverine.

Ne gjysme-sistem presidencial qeveria nuk duhet vetem te mbaje besimin e parlamentit, por edhe presidenti i republikes, i cili, perndryshe, mund te terheqe kryeministrit dhe rrezimin e qeverise se tij si.

Te dy ne sistemet parlamentare, si ato ne gjysme-presidenciale doreheqjen si dhe duke e lene detyre per shkaqe tjera, te tilla si vdekja te Kryeministrit per terheqjen e gjithe qeverise. Kushtetutat nuk caktuar ndonje afat kohor per mandatin e Kryeministrit, pra, qendron ne detyre deri ne doreheqjen e tij ose perfundimin e zyres per shkaqe te tjera.

Ne disa sisteme zakonisht ata te cilet ndjekin te ashtu-quajtur sistemi Westminster s minister kryeminister, si ministra te tjere, duhet te jete nje anetar i parlamentit, ne vende te tjera duke perfshire nje italiane mund te jete shtatzene ose jo, por ne fakt ajo eshte zakonisht dhe ne fund, ne disa sisteme duke perfshire edhe gjysme frengjisht dhe shume te tjera-republika presidenciale, minister i pare nuk mund te jete nje anetar i parlamentit dhe, ne qofte se eshte keshtu, duhet te jape doreheqjen ne kohen e emerimit.

                                     

1. Funksioni

Funksionet e kryeministrit ndryshojne ne menyre te konsiderueshme, varesisht nga forma e qeverise ne sistemet parlamentare kryeministri ka pushtetin perfundimtar, ne menyre qe ne keto sisteme, edhe pse kreu i shtetit vazhdon te zene nje pozicion drejtues ne drejtim te ceremoniale dhe Protokolli, ajo eshte e Kryeministrit te konsiderohen, ne fakt, zyra me e larte ne shtet. Ne gjysme-sistemet presidenciale, rolin e kryeministrit eshte ende shume e rendesishme, por ne kete rast, kreu i shtetit per te mbajtur, madje edhe de fakto, nje pozicion i cep. Ende me pak eshte roli i luajtur nga kryeministri ne sistemet e tjera ku ai eshte i pranishem.

                                     

1.1. Funksioni Ne monarkive absolute dhe kushtetuese

Cardinal Richelieu: u vendos per ate titullin e Kryeministrit

Ne monarkive absolute, kryeministri eshte askush tjeter se ministri shefin e monark, dhe jo nje kryetar i qeverise, por vetem nje primus inter pares i pare ndermjet te barabarte se sa ministra te tjere, shprehje kjo e fundit nga i cili emrin e zyres. Kur kryesimi i mbledhjeve te ministrave te beje keshtu vetem me prokure te monark jo, si e drejte e posaçme e tij, fakt mbetet se, ne disa raste, mund ne fakt te fitojne pushtet te konsiderueshem, ne saje te personalitetit te tij dhe dobesia e sovran ose indiference ne ate per punet e shtetit.

Jo te ndryshme eshte poziten e kryeministrit ne monarkive kushtetuese, si ne keto, monarku ruan rolin e kreut te qeverise. Pikerisht per kete arsye kushtetuta e pare te shekullit te nentembedhjete duke perfshire Statutit Albertine permendur edhe kryeministri dhe ministrat e foli gjeresisht e mbretit. As kryeministri e sistemeve parlamentare buron origjinen e tij nga ate te monarkise kushtetuese te saj, dhe veçanerisht te shekullit tetembedhjete britanik, i cili me kalimin e kohes eshte liruar, me kabinetin e tij, monarku duke krijuar besimin si nje konkluzion me parlamentin. Ne kete tranzicion, Kryeministri ishte ne nje situate te punonjesve te dyfishte, kreu i shtetit dhe parlamentit, qe ne disa menyra te kujton te gjysme-sisteme.

                                     
  • Kryeministri apo Kryetari i Këshillit të Ministrave është kreu i qeverisë së Republikës së Shqipërisë. Kryeministri është ministri më i lartë i kabinetit
  • Kryeministri i Kosovës është kreu i qeverisë së Kosovës. Ai zgjidhet nga Kuvendi i Kosovës me shumicë votash. Ka mandat 4 vjeçar. Kryeministri aktual është
  • Kryeministri i Japonisë Japonisht: 日本国内閣総理大臣, Nihon - koku naikaku sōridaijin është kreu i qeverisë së Japonisë, shefi ekzekutiv i Kabinetit Kombëtar dhe
  • KM, Kryeministri është romani i pestë i shkrimtarit Ben Blushi, i publikuar në vitin 2016. Romani shkaktoi polemika meqë bën fjalë për një kryeministër
  • Kryeministri i reve, roman me autor Pajtim Çaushi. Botuar në Sarandë nga Milosao në vitin 2007. Libri ka V. 1 me 231 faqe. V. 2, me 224 faqe. Botuar
  • parlamentare, monarku ose presidenti përmbush rolin e Kreut të Shtetit ndërsa kryeministri ose kancelari atë të kryetarit të qeverisë. Në shtetet me sistem presidencial
  • Skeda: Fundi i një kryeministri JPG Fundi i një kryeministri roman, Autori: Mystehak Xhemali. Botuesi: Filara. Faqet e librit 310. Autori, Mustehak Xhemali
  • Qeverinë e Kosovës e përbëjnë Kryeministri zëvendëskryeministrat dhe ministrat. Qeveria udhëhiqet nga Kryeministri ja, ai ose ajo zgjidhet nga Kuvendi
  • ditë pas shpalljes së pavarësisë së Shqipërisë nga Perandoria Osmane. Kryeministri i Qeverisë së Përkohshme, Ismail Qemali, mbajti edhe postin e Ministrit