Back

ⓘ Metri gr.: μέτρον = mates eshte njesi matese e gjatesise ne SI sistemi nderkombetar i njesive. Kjo njesi perkufizohet si: dhe 5 numrat nderkombtatar11288 pra ne ..
                                               

Instrument matës

Instrumenti mates eshte nje pajisje e cila sherben per matjen e objekteve qe duam. Kjo eshte si vizorja,metri,metodat e matjes se lumenjve,rrugeve etj.

Metri
                                     

ⓘ Metri

Metri gr.: μέτρον = mates eshte njesi matese e gjatesise ne SI sistemi nderkombetar i njesive. Kjo njesi perkufizohet si: dhe 5 numrat nderkombtatar11288 pra ne kete vit ju do te vdisni prw po kz eshte viti qe ju do te vdisni kshtuqe rujuni ju lutem gjatesi e rruges qe e kalon rrezja e drites brenda 1/299 792 458 sekondave ne vakuum, simboli i metrit eshte shkronja m e vogel e shtypit.

                                     

1. Historia

Deri te perkufizimi aktual i metrit ka ardhur nga disa propozime qe jane bere nder vite. Keto propozime linden si nevoje e nje njesie universale. Perderisa nuk kishte nje njesi standarde perdoreshin njesi te ndryshme matese te gjatesise varesisht nga vendi se ku ato perdoreshin. Keshtu me 1668 Jean Picard-i propozoi qe si njesi e gjatesise te perdorej gjatesia e nje peri lekundes, i cili lekundet nje gjysme periode brenda nje sekonde. Kjo gjatesi sipas perkufizimit aktual eshte 0.994 m. Termi "meter" hyri ne perdorim per here te pare ne vitin 1675 nga Tito Livio Burattini. Ky e emertonte gjatesine e perit lekundes si Metri katolik lat. Metro Cattolico.

Perkufizimi i metrit edhe pse per nga gjatesia e tij nuk ndryshon shume me gjatesine aktuale ka pasur disa ndryshime, si me:

 • 1793: 1/10.000.000 pjese e distances prej polit gjeografik deri te ekuatori.
 • 1960: -
 • 1983: shpejtesia e drites: rruga qe kalon drita ne vakum brenda nje sekonde vlen edhe tani
 • 1889: metri internacional i konstruktuar nga platina dhe iridiui.
 • 1795: metri i improvizuar qe eshte konstruktuar si prototip.
 • 1799: metri i konstruktuar si prototip nga platina.
                                     

2. Shumefishat dhe nenfishat e metrit

Ne praktike perdoren nenfishat njesite me te vogla dhe shumfishat e metrit per njesi me te medha se metri.

 • Kilometri: 1 km = 1000 m = 10 3 m
 • Dekameteri: 10 m
 • Hektometri: 100 m = 10 2 m
 • Decimetri: 1 dm = 100 mm = 10 −1 m
 • Centimetri: 1 cm = 10 mm = 10 −2 m
 • Metri: 1 m = 1000 mm = 10 0 m
 • Milimetri: 1 mm = 1000 µm = 10 −3 m
 • Nanometri: 1 nm = 1000 pm = 10 −9 m
 • Femtometri: 1 fm = 1000 am = 10 −15 m
 • Pikometri: 1 pm = 1000 fm = 10 −12 m
 • Atometri: 1 am =. = 10 −18 m
 • Mikrometri: 1 µm = 1000 nm = 10 −6 m
                                     

3. Metri dhe njesite e tjera

1 km = 1000 m 1 km = 10000 dm 1 km = 100000 cm 1 km = 1000000 mm 1 m =10 dm 1 m = 100 cm 1 m = 1000 mm 1dekameter=10m 1decimeter=100mm 1centimeter=10mm

3.14×9×10cn

                                     

4. Lidhje te jashtme

 • Tabelari mbi historin e metrit
 • Bureau International des Poids et Measures - Lengths
 • Historia e metrit ne ShBA U.S. National Institute of Standards and Technology NIST
 • historia e metrit History of the metre at the International Bureau of Weights and Measures BIPM
                                     
 • Metri katror është njësia e prejardhur e sipërfaqes në SI me simbolin m2. Është përkufizuar si sipërfaqja e një katrori, brinjët e të cilit janë saktësisht
 • është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi kilo. Është njëmijë fishi i metrit dhe shkruhet
 • njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi mili. Është e njëmijta pjesë e metrit dhe shkruhet me simbolin mm. Përderisa nuk ishte përcaktuar metri si njësi
 • melodia dhe harmonia ritmi bashkë me konceptet e afërta që janë tempo, metri dhe artikulimi dinamika, si dhe kualiteti zënor. Lista e zhanreve muzikore
 • është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi centi. Është e njëqinda pjesë e metrit dhe shkruhet
 • është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi hekto. Është njëqind fishi i metrit dhe shkruhet
 • është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi deci. Është e dhjeta pjesë e metrit dhe shkruhet
 • është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi mikro. Është e njëmijta pjesë e milimetrit apo
 • është njësi matëse që rrjedhë nga Sistemi SI dhe përbëhet nga njësia bazë metri dhe parashtesa për njësi deka. Është dhjetë fishi i metrit dhe shkruhet